kastrullbröd4utvald

Det är både praktiskt och otroligt gott med kalljäst bröd. Degen slänger man snabbt ihop på kvällen och så får den jäsa i en kastrull över natten. På morgonen gräddas brödet och du kan servera ett härligt nybakat, varmt bröd till frukost. Det blir oerhört saftigt och gott!

Använd en stor kastrull 3–4 liter.

Tips!
Tillsätt även gärna några matskedar valfria fröer i degen.

Här finns fler enkla, goda brödrecept!

Kolla in alla mina enkla och goda recept på bloggen här!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola

Kalljäst kastrullbröd

1 bröd

Enkelt och gott frukostbröd. Gör degen på kvällen och grädda brödet i en kastrull på morgonen.

25 g jäst
3 dl vatten, rumsvarmt
2 msk honung
1 tsk salt
1 ½ dl fint eller grovt rågmjöl
5–7 dl rågsikt


GÖR SÅ HÄR

1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och lös upp jästen i det. Tillsätt honungen, salt, rågmjöl och rågsikt, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.

2. Knåda ihop degen till en boll och rulla den i mjöl. Lägg degen i en kastrull, 3–4 liter, klädd med bakplåtspapper. Snitta ett kors i degen med en vass kniv. Lägg på ett lock och låt degen jäsa i kastrullen i kylskåpet över natten.

3. På morgonen: Ta ut kastrullen ur kylskåpet. Sätt ugnen på 230 grader.

4. Grädda brödet längst ner i ugnen med locket på i ca 15 min. Ta av locket och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda brödet i ytterligare 30–35 min.

1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och lös upp jästen i det. Tillsätt honungen och saltet blandat med rågmjölet och rågsikten, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 35–45 min.

1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och lös upp jästen i det. Tillsätt honungen, salt, rågmjöl och rågsikt, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.

2. Knåda ihop degen till en boll och rulla den i mjöl. Lägg degen i en kastrull, ca 3 liter, klädd med bakplåtspapper. Snitta ett kors i degen med en vass kniv. Lägg på ett lock och låt degen jäsa i kastrullen i kylskåpet över natten.

2. Knåda ihop degen till en boll och rulla den i mjöl. Lägg degen i en kastrull, 3–4 liter, klädd med bakplåtspapper. Snitta ett kors i degen med en vass kniv. Lägg på ett lock och låt degen jäsa i kastrullen i kylskåpet över natten.

3. På morgonen: Ta ut kastrullen ur kylskåpet. Sätt ugnen på 230 grader.

3. På morgonen: Ta ut kastrullen ur kylskåpet. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda brödet längst ner i ugnen med locket på i ca 15 min. Ta av locket och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda brödet i ytterligare 15–20 min.

4. Grädda brödet längst ner i ugnen med locket på i ca 15 min. Ta av locket och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda brödet i ytterligare 30–35 min.

kastrullbröd5 kastrullbröd1kastrullbröd3