Chokladmoussetårta med hallon
12–14 bitar Ljuvligt god och krämig chokladmousse på en lite kladdig chokladbottnen med hallon. Botten 2 ägg 1 ½ dl strösocker 100 g smör, smält ¾ dl kakao 1 nypa salt 1 tsk bakpulver 1 ½ dl vetemjöl 1 ½–2 dl hallon, frysta Chokladmousse 1 ½ dl vispgrädde 250 g mörk choklad, hackad ½ dl strösocker ½ dl vatten 3 äggulor 3 ½ dl vispgrädde (vispas) Garnering ca 25 g mörk choklad, hyvlad GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smör och kakao. Blanda ihop salt, bakpulver och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet. 2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form, 23–24 cm, med löstagbar kant. Klipp en bred remsa av ett bakplåtspapper och klä kanten med det. Bred ut smeten i formen. 3. Smula sönder de frysta hallonen och strö dem över smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Den ska vara fast, men lite kladdig. Låt den kallna i formen. 4. Chokladmousse: Koka upp grädden i en kastrull. Häll den över chokladen i en skål och rör om till en slät smet. 5. Koka upp socker och vatten. Stäng av plattan. Tillsätt äggulorna och vispa kraftigt med en elvisp till en krämig smet. 6. Vispa grädden lätt och blanda den försiktigt med äggsmeten och chokladsmeten. Bred ut moussen över bottnen. Ställ kakan i frysen i 3–4 tim. Ta fram kakan, strö över hyvlad choklad och servera den rumstempererad. Förvara kakan i kylen. [caption id="attachment_7627" align="" width="860"] 1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smör och kakao. Blanda ihop salt, bakpulver och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.[/caption] [caption id="attachment_7628" align="" width="860"] 2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form, 23–24 cm, med löstagbar kant. Klipp en bred remsa av ett bakplåtspapper och klä kanten med det. Bred ut smeten i formen.[/caption] [caption id="attachment_7629" align="" width="860"] 3. Smula sönder de frysta hallonen och strö dem över smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Den ska vara fast, men lite kladdig. Låt den kallna i formen.[/caption] [caption id="attachment_7630" align="" width="860"] 4. Chokladmousse: Koka upp grädden i en kastrull. Häll den över chokladen i en skål och rör om till en slät smet.5. Koka upp socker och vatten. Stäng av plattan. Tillsätt äggulorna och vispa kraftigt med en elvisp till en krämig smet.
6. Vispa grädden lätt och blanda den försiktigt med äggsmeten och chokladsmeten. Bred ut moussen över bottnen. Ställ kakan i frysen i 3–4 tim. Ta fram kakan, strö över hyvlad choklad och servera den rumstempererad. Förvara kakan i kylen.[/caption]