Artikeln är ett annonssammarbete med Risenta

Idag är det många som av olika anledningar utesluter gluten ur kosten. Är du en av de som tror att glutenfria produkter gör bakningen krångligare? Här är fem tips som visar hur det kan bli enklare.

Mjölsorterna vete, råg och korn resulterar i en smidigare deg med bättre jäsegenskaper, men det finns glutenfria alternativ och smarta knep som ger samma effekt.

1. Den perfekta degen

Byt ut gluten mot fiberrik psylliumhusk och stärkelserika mjölsorter i degen. Med rätt proportioner skapas en elasticitet i degen så den kan knådas. Tillsätt 1-2 msk psylliumhusk per 5 dl degvätska för en smidig deg.

2. Goda glutenfria alternativ

Teffmjöl och durramjöl går att använda till både basmatlagning och bakning och ger en ljus färg och påminner om bakverk gjorda av havremjöl. Perfekt som alternativ till vetemjöl i mjuka kakor, pajdeg och pannkakor.

3. Vikten av rätt dosering

Väg mjölet istället för att mäta upp det då rätt mängd mjöl är viktig för att degen ska bli bra. Saknar du en våg, tänk på att hälla mjölet luftigt i måttet och undvik att skaka det.

4. Hantera degen rätt

Hjälp degen att jäsa genom att arbeta igenom den ordentligt, gärna 10-12 minuter. Om du ska baka en paj eller småkakor kan du behöva kavla degen, vilket kan vara lite klurigt. Ett tips är att lägga degen mellan två ark bakplåtspapper och sedan kavla degen utanpå bakplåtspappret.

5. Glutenfritt alternativ till ströbröd

Byt ut ströbröd mot sesamfrön, solroskärnor eller boveteflingor. Till de söta kakorna kan du testa kokosflingor som ger en härligt krispig yta.

Brett sortiment av glutenfria produkter

Risenta har sedan många år tillbaka ett brett sortiment av glutenfria produkter, det är främst olika slags mjöl som naturligt är fria från gluten. Läs mer om sortimentet på risenta.se. Här kan du också inspireras av flera goda glutenfria recept!

<!– wpp –>
Artikeln är ett annonssammarbete med Risenta