Bloggar Lindas Bakskola Lindas bullar

Wienerbröd

1 röster

Hembakade wienerbröd är något alldeles extra. För att lyckas bra med wienerbröden så ska du tänka på att alla ingredienser ska vara kalla, även kaveln och plåten.

Det är inte mycket som slår ett hembakat wienerbröd. Krispigt smördeg, krämig vaniljfyllning, sylt och den ljuvliga glasyren. Ett säkert kort för att göra fikat extra lyxigt.

Här hittar du fler enkla och goda recept att baka !

Wienerbröd

Ca 18 st

Spröda läckerheter som ska bakas med kylskåpskalla ingredienser
för bästa resultat.

50 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1/2 tsk salt
2 msk strösocker
8–10 dl vetemjöl
400 g smör

Fyllning
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
1–2 dl hallonsylt

Garnering
2 dl florsocker
några droppar vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Kyl alla ingredienser, även mjölet och sockret. 

2. Smula ner jästen i den kalla mjölken. Tillsätt ägg, socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta samman degen snabbt. Låt
den vila i kylen i 10 min.

2. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 40 cm på mjölat bakbord. Använd en kall kavel.

3. Skär kylskåpskallt smör i 10–12 skivor. Lägg skivorna på ena deghalvan. Lämna kvar en fri kant på 2–3 cm. Vik upp kanterna över smöret. Vik sedan över den fria halvan. Nyp till kanterna. Vrid degen ett kvarts varv så att du har den vikta kanten mot dig. Kavla försiktigt ut degen till en rektangel igen, ca 2 cm tjock.

4. Vik degen i tre delar och vrid den ett kvarts varv så att du har skarven mot dig. Kavla återigen ut degen till en rektangel och vik sedan ihop den i tre delar. Kavla ut och vik ihop den ytterligare två gånger och lägg den sedan ihopvikt och övertäckt i kylen ca 15 min.

5. Fyllning: Häll mjölken i en bunke och vispa i marsanpulvret. Låt det stå kallt i ca 15 min. 

6. Ta ut degen och kavla ut den till en ca 1 cm tjock rektangel. Skär  1–1 1/2 cm breda remsor och tvinna dem och snurra ihop till åttor. Lägg åttorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

8. Lägg en klick vaniljkräm i ena halvan av wienerbrödsåttan och en klick sylt i den andra halvan. Grädda bröden mitt i ugnen
i 8–10 min. Låt svalna på galler. 

9. Blanda florsocker och lite vatten till en tjock glasyr och spritsa på wienerbröden.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

Fler recept...

KYCKLINGFILÉ & OLIVER I KRYDDIG TOMATSÅS

Kycklingfilé & oliver i kryddig tomatsås. 🌶️🍅🍗 En perfekt middag att slänga in i ugnen och låta smakerna jobba. Lättlagat och helt ljuvligt. Den här rätten är en riktig vinnare – smakrik, saftig och så otroligt god! Här hittar du fler goda matrecept – klicka här! 4–5 portioner 600 g kycklingfilésaltsvartpepparpaprikakryddachiliflakes2 nävar gröna oliver, kärnfria2 …

0

KÄRLEKSMUMSKLADDKAKA

Kladdkaka + kärleksmums = kärleksmumskladdkaka. Det bästa av två världar! Två favoriter i ett! TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här) Här hittar du fler goda kladdkakerecept – klicka här! Kärleksmumskladdkaka Ca 12 bitar Smet botten:150 g smör3 dl strösocker¾ dl kakao1 nypa salt1 ¾ dl vetemjöl3 ägg Glasyr:30 g smör, smält1 msk kakao1 tsk vaniljsocker3 dl florsocker2–4 tsk starkt kaffeev. lite vatten …

0

Couscous-sallad

Denna couscous-sallad är en riktig favorit! ☀️ Med krispig gurka, söta cocktailtomater och en god dressing är den både fräsch, mättande och perfekt att ta med på picknicken eller äta till grillat. Enkelt och otroligt gott! Innehållet kan såklart varieras efter egen smak, lägg t ex i en näve fetaost. Supergott! Här hittar du fler goda matrecept – …

0

LINDAS KLIPPTA FRALLOR

Mjuka, härliga, saftiga frallor som är makalöst goda! Klippet i frallorna gör att degen orkar jäsa upp ordentligt under gräddningen och de blir fantastiskt fluffiga, mjuka och goda! Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här! LINDAS KLIPPTA FRALLOR 20 st 50 g jäst9 dl vatten, fingervarmT1 msk salt1 dl rapsolja10 dl rågsiktca …

0

PERFEKTA FRALLOR

Mjuka, härliga, saftiga frallor som är makalöst goda! Favoritbröd! Ställ in en ugnsfast form med vatten i ugnen. Ångan håller ytan på brödet mjuk längre under gräddningens första del. Detta förhindrar att skorpan bildas för tidigt och blir hård. Resultatet blir en tunnare och sprödare skorpa. Eftersom skorpan inte stelnar för snabbt kan brödet fortsätta …

0

CITRONSOCKERKAKA

Saftig, sötsyrlig och alldeles, alldeles underbar! 😍 Citronsockerkakan är en tidlös favorit som alltid går hem. Perfekt till kaffet eller som en liten efterrätt. Enkelt att baka, svårt att motstå! Ät den som den är eller servera med en kula glass så har du en ljuvlig dessert!Här hittar du fler recept på goda, mjuka kakor …

0

Stekt potatis

Stekt potatis är perfekt att göra om du har överbliven kokt potatis. Eller så kokar du potatis först och sedan steker. Om du vill göra råstekt potatis (utan att koka först) så finns recept här! Stekt potatis Du behöver:2–3 potatisar per person (eller mer om så önskas) Gör så här:1. Koka rå potatis i ca …

0

GALETTE MED BÄR

En fransk, öppen paj som man kan fylla med sina favoritbär, antingen blanda olika sorter eller bara fylla med blåbär, hallon eller jordgubbar. Servera gärna med vaniljsås eller vaniljglass. Här hittar du fler goda pajrecept – klicka här! Galette med bär ca 10 portioner  125 g smör, rumsvarmt3 dl vetemjöl1/2 krm salt1 dl florsocker1 ägg Fyllningca …

0

KLIPPFRALLOR I LINDAS UGNSPLÅT

Att baka egna frallor är en njutning i sig, men det finns små detaljer som kan lyfta dem ytterligare. Ett enkelt knep för att ge dina frallor både karaktär och ett extra krispigt yttre är att klippa ett kryss i dem med en sax innan gräddning. Detta lilla snitt är inte bara för syns skull. …

0

SNABB PICKNICKKAKA

Den här snabba picknickkakan med smak av kanel och pärlsocker är så där härligt mjuk och saftig. Perfekt att ta med till parken, stranden eller bara njuta av hemma med en kopp kaffe. Reklam för Lindas nya, avlånga ugnsformJag är supernöjd med utformningen av min nya ugnsform/limpform. Den är helt perfekt att baka bröd i, men även …

0

SILVIAKAKA

Silviakaka är en klassisk favorit som är vansinnigt god till fikat! Den kommer garanterat gå åt som smör i solsken!  Obs! Kaksmeten innehåller inte fett. Här hittar du fler recept med goda, enkla mjuka kakor – klicka här! Reklam för Lindas ugnsplåt. Beställ gärna min nya bakplåt här! Jag rekommenderar varmt att baka denna SILIVIAKAKA i …

0

KLIPPFRALLOR

Dessa saftiga och supergoda frallor har fått sin unika karaktär genom ett enkelt saxklipp på toppen, vilket ger dem en fantastisk textur. Resultatet är ett otroligt bröd som är lika gott som det är vackert! KLIPPFRALLOR Ca 20 st 50 g jäst8 dl vatten, fingervarm1 msk salt3/4 dl rapsolja9 dl rågsiktca 9 dl vetemjöl (eller 18 dl vetemjöl) GÖR SÅ …

0
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x