Hembakta semlor slår det mesta när man är sugen på något sött! Av den här degen blir det oerhört saftiga, luftiga och goda bullar, mitt favoritrecept! Äggen i degen gör brödet extra luftigt och saftigt men man kan utan problem baka utan ägg om man inte tål det. Frys in bullarna som blir över samma dag som de bakas och ta fram och tina vid servering.
[caption id="attachment_39977" align="" width="215"]Superläcker god semmeltårta – klicka här för recept![/caption]
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskolaoch på Facebook:Lindas bakskola
Klassiska semlor
22–26 st25 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm2 ägg
1 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
100 g smör, rumsvarmt
11–13 dl vetemjölPensling1 äggFyllning3–4 dl vispgräddeca 200 g mandelmassa
3–4 msk mjölkGarneringflorsockerGÖR SÅ HÄR 1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Dela degen i ca 22–26 bitar beroende på hur stora semlor du vill ha. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler.
5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölk till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.
6. Vispa grädden och bred ut eller spritsa den på bullarna.
7. Sätt på locken. Pudra över florsocker före servering.
[caption id="attachment_9440" align="" width="860"] 1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.[/caption]
[caption id="attachment_9441" align="" width="860"] 2. Dela degen i ca 22–26 bitar beroende på hur stora semlor du vill ha. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.[/caption]
[caption id="attachment_9442" align="" width="860"] 3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.[/caption]
[caption id="attachment_9443" align="" width="860"] 4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler.[/caption]
[caption id="attachment_9444" align="" width="860"] 5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölk till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.[/caption]
[caption id="attachment_9450" align="" width="860"] 6. Vispa grädden och bred ut eller spritsa den på bullarna.[/caption]
[caption id="attachment_9451" align="" width="860"] 7. Sätt på locken. Pudra över florsocker före servering.[/caption]
Fluffiga, härliga semlor med ingredienser som bara kommer från växtriket. Frys in de bullar du inte gör semlor av och ta fram och gör i ordning dem med mandelmassa och grädde vid ett annat tillfälle. Tips! Om man vill att bullarna ska få lite extra färg kan man pensla dem med sockerblandning innan gräddning (strösocker …