Magiskt goda och extremt saftiga saffranssemmelbullar. Äggen i degen gör bullarna extra luftiga och goda! Jag älskar dessa goda semlor och de är perfekta att fira advent med eller bjuda på som dessert eller till fikat. De får 12 av 10 poäng, alltså godare än godast!!! 🙂
[caption id="attachment_37557" align="" width="215"]Baka en superläcker sötsalt chokladkolapaj – klicka här för recept![/caption]
Tips! Följ mig gärna påInstagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Saffranssemlor
Ca 20 stDeg
½ g saffran + 1 tsk strösocker
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
12–14 dl vetemjölGarnering1 ägg
florsockerFyllning
ca 200 g mandelmassa2–3 msk mjölk6–8 dl vispgräddeGÖR SÅ HÄR1. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 20 bitar.
3. Forma runda bullar av degbitarna. Lägg dem med på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.4. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på ett galler.
6. Skär ett lock på bullarna. Gröp ur lite inkråm ur bottnen på bullarna. Mosa ihop mandelmassa med mjölk till en kladdig massa. Lägg en klick fyllning i gropen på varje bulle.
7. Spritsa visad grädde på bullarna.
8. Lägg på locken och pudra florsocker över bullarna.
[caption id="attachment_37599" align="" width="860"] 1. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.[/caption]
[caption id="attachment_37600" align="" width="860"] 2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 20 bitar.[/caption]
[caption id="attachment_37601" align="" width="860"] 3. Forma runda bullar av degbitarna. Lägg dem med på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.[/caption]
[caption id="attachment_37602" align="" width="860"] 4. Pensla bullarna med uppvispat ägg.[/caption]
[caption id="attachment_37603" align="" width="860"] 5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på ett galler.[/caption]
[caption id="attachment_37604" align="" width="860"] 6. Skär ett lock på bullarna. Gröp ur lite inkråm ur bottnen på bullarna. Mosa ihop mandelmassa med mjölk till en kladdig massa. Lägg en klick fyllning i gropen på varje bulle.[/caption]
[caption id="attachment_37605" align="" width="860"] 7. Spritsa visad grädde på bullarna.[/caption]
[caption id="attachment_37606" align="" width="860"] 8. Lägg på locken och pudra florsocker över bullarna.[/caption]
[caption id="attachment_81247" align="" width="774"] Koken knäcken & kolan i rätt temperatur. Kolla in min temperaturguide för att lyckas med den godaste och bästa konsistensen![/caption] Klicka till mitt goda, väl beprövade knäckrecept – här! Klicka till min recept på ljuvligt god Koka knäcken och kolan i rätt temperatur Ju längre knäcken (eller kolan) kokar, desto hårdare blir …