
Köttfärslimpa och potatis på plåt – enklare och godare middag får man leta efter! 😋 Allt på samma plåt, in i ugnen och vips så har du en komplett måltid. Glöm inte den hemmagjorda gräddsåsen för att lyfta smakerna till nya höjder. Recept på gräddsås hittar ni nedan! ✨ Perfekt comfort food för kyliga kvällar. En maträtt som både vuxna och barn älskar.
Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!
Köttfärslimpa & potatis på plåt
8–10 potatisar
5 morötter
olja
salt
vitlök
rosmarin
Köttfärslimpa
1 dl ströbröd
3 dl vatten
1 tsk salt
svartpeppar
vitpeppar
1 msk oregano
800 g köttfärs
1/2 gul lök, riven
2 ägg
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Skär potatisen och morötterna i bitar. Lägg dem utåt kanterna på en ugnsplåt (lämna ca 15 cm i mitten där köttfärslimpan ska ligga).
2. Ringla lite olja över morötterna och potatisen. Hacka vitlöken och strö det över potatisen + salt. Strö rosmarin + salt över morötterna. Grädda potatisen och morötterna mitt i ugnen i ca 15 min.
3. Köttfärslimpa: Blanda ströbröd och vatten i en bunke. Låt det stå och svälla i ca 10 min. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en smet.
4. Ta ut plåten ur ugnen, rör om i potatisen och morötterna och sänk värmen till 180 grader.
5. Forma köttfärsen till en limpa och lägg den mellan potatisen och morötterna.
6. Ställ in plåten mitt i ugnen igen i ca 40–45 min på 180 grader eller tills köttfärslimpan är genomgrävdas.
Gräddsås
5 dl vispgrädde (eller 3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk)
ca 1 msk vetemjöl
1 msk kalvfond
25 g smör
några teskedar kinesisk soja
ev. salt & lite peppar
1. Gräddsås: Vispa ihop vispgrädde, vetemjöl och kalvfond i en bunke. Vispa ordentligt med en visp så att vetemjölet finfördelas i grädden.
2. Sätt en stekpanna på medelvärme, tillsätt smöret och låt det smälta.
3. Häll ner blandningen med vispgrädde i stekpannan. Vispa hela tiden med en visp och låt såsen puttra på låg värme tills den tjocknar. Tillsätt soja och ev. lite salt och peppar. Sojan är salt i sig och smaka därför av och tillsätt salt om du vill ha mer sälta.
Om såsen inte tjocknar: blanda ihop vetemjöl med lite kallt vatten eller kalla mjölk och vispa ner det i såsen och låt det puttra i några minuter till.
Förgrädda potatis och morötter i ca 15 minuter i 250 grader innan köttfärslimpan gräddas. Sänk temperaturen till 180 grader när köttfärslimpan skjuts in i ugnen.