Bakskolan: festlig kanelfläta steg-för-steg. En vacker, klassisk kanellängd är som gjord för att lägga mitt på bordet till fest. Och lika snygg som enkel att göra.
2 st
50 g jäst
150 g smör
6 dl mjölk
2 krm salt
1 dl strösocker
1 tsk kardemumma
15–16 dl vetemjöl
Fyllning
75 g smör
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 msk kanel
Garnering
ägg
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en skål. Smält smöret och häll i mjölken. Värm vätskan till 37 grader.
2. Häll degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig.
3. Tillsätt salt, socker, kardeumma och mjölet, litet i taget. Arbeta till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
4. Fyllning: Lägg smöret i en skål och smält det lite grann i mikron så att det blir mjukt, men inte rinnande. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och kanel. Blanda ihop med en sked.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den i någon minut. Dela degen i två bitar.
6. Kavla ut bitarna till rektangulära plattor på ett mjölat bakplåtspapper.
7. Bred på fyllningen i mitten av degplattan (se bild 2 nedan).
8. Skär skåror med en kniv eller degskrapa i degen (se bild 3 nedan).
9. Fläta längden genom att lägga varannan flik över varandra (se bild 4 nedan). Skarvarna ska överlappa varandra så att flätan inte går upp under gräddningen. Sätt ugnen på 200 grader.
10. Låt flätan jäsa under bakduk i ca 30 min.
11. Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
12. Grädda i nedre delen av ugnen i 15–20 min.