Det är kul att servera och bjuda på klassiska bakverk, men i en ny form. Det gör att gästerna höjer på ögonbrynen och blir glada att smaken ändå är densamma och lika god som vanligt. Den här semmeltårtan är snygg, fantastiskt god och kan med stolthet serveras till gästerna!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och på Facebook: Lindas bakskola
Semmeltårta
8–12 bitar25 g jäst
1 ¼ dl mjölk, fingervarm1 ägg
½ dl strösocker
1 nypa salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
50 g smör, rumsvarmt
4–5 dl vetemjölPensling1 äggFyllningca 150 g mandelmassa
2–3 msk mjölk
4–5 dl vispgräddeGarneringflorsockerGÖR SÅ HÄR 1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Smörj kanten på en springform, ca 24 cm i diameter. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten och klipp bort kanterna som sticker ut. Knäpp upp formen igen.
3. Knåda igenom degen och forma den till en boll. Tryck ut bollen på den pappersklädda bottnen. Skär degen i 8 eller 12 tårtbitar beroende på hur stora semlor du vill ha. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda semmeltårtan mitt i ugnen i 20–25 min. Låt den kallna helt i formen.
5. Skär isär semlan i skarvarna och skär av ett lock på varje bit. Gröp ur en grop i den undre delen på varje bit.
6. Blanda ihop mandelmassa och mjölk till en kladdig massa och lägg en klick i varje hål.
7. Vispa grädden och bred ut den över hela bottnen. Lägg på locken. Pudra över florsocker före servering.
[caption id="attachment_9279" align="" width="860"] 1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.[/caption]
[caption id="attachment_9280" align="" width="860"] 2. Smörj kanten på en springform, ca 24 cm i diameter. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten och klipp bort kanterna som sticker ut. Knäpp upp formen igen.[/caption]
[caption id="attachment_9281" align="" width="860"] 3. Knåda igenom degen och forma den till en boll. Tryck ut bollen på den pappersklädda bottnen.[/caption]
[caption id="attachment_9282" align="" width="860"] 4. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda semmeltårtan mitt i ugnen i 20–25 min. Låt den kallna helt i formen.[/caption]
[caption id="attachment_9283" align="" width="860"] 5. Skär isär semlan i skarvarna och skär av ett lock på varje bit. Gröp ur en grop i den undre delen på varje bit.[/caption]
[caption id="attachment_9284" align="" width="860"] 6. Blanda ihop mandelmassa och mjölk till en kladdig massa och lägg en klick i varje hål.[/caption]
[caption id="attachment_9285" align="" width="860"] 7. Vispa grädden och bred ut den över hela bottnen. Lägg på locken. Pudra över florsocker före servering.[/caption]
Ljuvligt god saffransbulle. TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Supersaftiga saffranbullar i form av en blomma. De ljuvigaste, saftigaste, lyxigaste & mjukaste saffransbullarna med knastrande pärlsocker och en Dumlechoklad i mitten (välj vilken choklad du vill att stoppa i bullen) Saffransblommor Ca 30 st Deg½ g saffran (1 påse)50 g jäst3 dl mjölk, fingervarm1 ½ dl strösocker½ tsk …
Ljuvligt goda semlor – de här semmelbullarna är fluffiga, luftiga och underbart goda! Ett favoritrecept som jag varmt rekommenderar! Tips! Baka en superläcker semmelfläta som räcker till många – klicka här för recept! Tips! Baka en gudomligt god semmelkladdkaka – klicka här för recept! Semlor Ca 30 st 50 g jäst 3 dl mjölk, …
Klassiska kanelbullar är bland det godaste som finns! Man behöver alltid ha en påse bullar i frysen för att ta fram när man blir sugen eller när man får oväntat besök. Frys in de bullar som inte äts direkt när så håller de sig saftiga längre. Klassiska kanelbullar 30–40 bullar (beroende på storlek) 50 g jäst 6 …