Brytbröd blir väldigt saftigt, luftigt och gott eftersom bullarna jäser ihop med varandra på plåten. Det är enkelt att göra och räcker till många. Perfekt till kräftskivan, buffén eller en stor middag. Det går också bra att sära på bröden och frysa in dem till frukost.
Det är viktigt att knåda degen länge så glutentrådarna blir starka så bröden jäser upp och blir höga eftersom de bara jäser en gång.
Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Brytbröd på plåt
Ca 30 st
Ett enkelt bröd som bara jäser en gång och räcker till många. Sockret sätter fart på jäsningen och förbränns helt under jäsningen.
50 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
½ msk strösocker
2 msk rapsolja
1 tsk salt
10–12 dl vetemjöl
Pensling & garnering
1 ägg
sesamfrön
vallmofrön
flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
2. Rulla ut degen till en längd. Dela den i tre delar och skär varje del i 10 bitar. Rulla dem till bollar.
3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i 50–60 min. De ska jäsa ihop med varandra. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrön, vallmofrön och flingsalt på bröden.
5. Grädda bröden längst ner i ugnen i 10–14 min. Låt dem svalna på plåten.
Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!