Morotsfrallor som jäser i kylen över natten. De går bra att frysa in och ta fram önskat antal och tina när du ska äta dem. Passar till frukost, till en sallad eller på en buffé.
BAKA UT BRÖDEN DIREKT: Om du vill baka ut bröden direkt, utan kalljäsning så kan du låta degen jäsa i ca 30 min i bunken, baka ut bröden på plåten och låt dem jäsa ca 30 min på plåten i innan gräddning.
Tips! Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön eller solroskärnor.
Tips! Baka tekakor med rivna morötter i degen – klicka här för recept!
Morotsfrallor
9–12 st (beroende på önskad storlek)
25 g jäst
4 dl vatten
1 msk rapsolja
1 tsk salt
1 liten morot
4 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.
2. Skala och riv moroten fint.
3. Tillsätt rapsolja, salt, morot, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda till en lätt kladdig, men smidig deg.
4. Rulla degen i vetemjöl. Dela degen i 9–12 lika stora bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt.
5. Låt bröden jäsa under en bakduk i kylen över natten.
6. På morgonen: Ta ut bröden i rumstemperatur 20 min före gräddning. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på ett galler.