Chokladkolaknäck – ett ljuvligt gott recept som har en rykande åtgång. Detta godis göra jag alltid, varje år och alla älskar den!
Tips! Fyll knäckformarna till hälften med chokladkolaknäck-smeten och ringla över ett täcke av smält choklad ovanpå (låt stelna i kylen). Det är supergott det med!
Fler goda julgodisrecept hittar du här – klicka här!
Chokladkolaknäck
Ca 50 st
50 g smör
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 ½ dl ljus sirap
2 msk kakao
1 nypa salt
½ tsk ättiksprit, 12 % (tillsätts på slutet)
Fyllning (kan uteslutas)
1 dl hackad sötmandel.
GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao och salt. Koka upp och låt det puttra på medelvärme till ca 125 grader (det tar 20–30 min beroende på temperatur). Rör om emellanåt. Stäng av värmen och tillsätt ättikspriten när temperaturen har nått 125 grader, rör om i ca ½ min. (Tillsätt hackad sötmandel i smeten om du vill ha lite crunch i).
3. Häll upp smeten i knäckformar. Låt den stelna i kylen. Förvara dem i kylskåpet.
3. Skär kolan i bitar med en vass kniv. Förvara kolan i en burk med lock.
Fler goda julgodisrecept hittar du här – klicka här!