SLARVFRALLOR

SLARVFRALLOR Mjuka, ljuvlig goda frallor. Ett enkelt bröd som passar till frukost, mellis, på buffén eller som måltidsbröd till en sallad eller soppa. Frallorna formas slarvigt och behöver inte vara runda eller fina, de jäser upp och blir snygga i ugnen.

Tips! Baka snabba frallor utan jäst – Klicka här för recept!

slarvFrallor

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här! så får du fler recept och inspiration av mig!

Ca 20 st

Mjölk i degen gör frallorna något mjukare, med mindre luftbubblor och vatten gör dem lite segare, mer rustika med större luftbubblor. Båda vätskorna är lika goda, men på olika sätt.

50 g jäst
6 dl mjölk eller vatten, fingervarm

2 tsk salt
2 msk rapsolja
13–15 dl vetemjöl (eller hälften rågsikt och hälften vetemjöl)

Tips! Pensla bröden med vatten och strö över vallmofrö eller sesamfrön innan gräddning om du vill!

GÖR SÅ HÄR
1.
 Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk eller vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Rulla degen i vetemjöl på ett bakbord. Dela degen i ca 20 bitar, för hand, med en sax eller kniv. Forma dem till bollar lite slarvigt, de blir släta och fina när de jäser och gräddas.

3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12 min. Låt dem svalna på ett galler.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

frallorsteg-för-steg

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här! så får du fler recept och inspiration av mig!

KOLA-CHOKLADTRYFFEL

Kola-chokladtryffel med seg kola i botten. En drömgod liten chokladtryffel som fullkomligt smälter i munnen. I kombination med den sega kolan blir det en fantastiskt konsistens och smak!
Fler julgodisrecept hittar du här – klicka här!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

KOLA-CHOKLADTRYFFEL

Ca 30 st
200 g choklad (mörk, ljus eller mjölkchoklad)
2 tsk smör 

3/4 dl vispgrädde

ca 30 knäckformar

Fyllning
ca 10 Dumlekolor eller annan valfri kola (dela varje kola i tre delar)

GÖR SÅ HÄR
1. Smält chokladen i en rymlig skål över vattenbad.

2. Tillsätt smör och vispgrädde i chokladen. Låt det smälta i den varma chokladen. Rör om ordentligt till en slät chokladsmet.

4. Låt chokladen kallna. När chokladen kallnat (men inte stelnat) är den spritsar. (Om chokladen inte kallnar helt går det inte att spritsa snygga toppar, du sjunker chokladen ihop.)

5. Ställ ut knäckformar på en tallrik.

6. Dela varje Dumlekola (eller annan kola) i tre bitar. Lägg en kolabit i varje knäckform.

7. Spritsa chokladen i formarna. Låt chokladen stelna i kylen. Förvaras i kylskåp.

Fler julgodisrecept hittar du här – klicka här!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Julskinka griljering mor matildas rimmade julskinka

I samarbete med Jakobsdals charkuteri har jag tillagat Mor Matildas rimmade julskinka. Det är en riktig delikatess. En fantastiskt mör, saftig och svensk julskinka skinka. Köttråvaran är noggrant utvald av Jakobsdals styckmästare. Enbart de finaste skinkdelarna av svenska grisar används. Skinkan är fri från synligt fett och rimmad enligt en gammal hantverkstradition.

Mor Matildas rimmade julskinka tillagas enligt sous vide-metoden. Det innebär att den ligger i en stekpåse och tillagas länge på låg värme. Det gör skinkan otroligt saftig och mör. Den godaste skinkan jag tillagat.  Och den sköter sig helt själv i ugnen. Det går inte att misslyckas!

Mor Matildas rimmade julskinka från Jakobsdals charkuteri är väldigt enkel att tillaga eftersom det enda man behöver göra är att sätta in den i ugnen och ha koll på att den når 70 graders temperatur. Och sedan griljera. Busenkelt och den godaste skinkan jag någonsin ätit hemma i mitt kök.

MOR MATILDAS rimmade Julskinka med griljering

Alla återförsäljare av Mor Matildas rimmade julskinka hittar ni på deras hemsida – klicka här!

1 Mor Matildas rimmade julskinka

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 80 grader, över och undervärme.
2. Ta bort det yttre svarta nätet. Plastförpackningen (stekpåsen) ska sitta kvar.
3. Lägg skinkan med sin stekpåse i en ugnssäker form.
4. Stick in en köttermometer så att spetsen hamnar i den tjockaste delen.
5. Ställ in formen i ugnen. Undvik att stekpåsen vidrör något värmeelement.
6. Ta ut skinkan när termometern visar 70 grader.
7. Ställ skinkan svalt i någon timma, gärna i kylen.
8. Ta bort stekpåsen och det inre nätet.

Griljering

2 msk sötstark senap eller vanlig senap
1 ägg
1 dl ströbröd

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda senap och ägg i en skål. Rör om ordentligt.
2. Pensla senapsröran på skinkan (ej undertill).
3. Strö ströbröd över skinkan.
4. Griljera skinkan mitt i ugnen i ca 10 min eller tills den är gyllenbrun på ytan.

Gör så här: Blanda två matskedar sötstark senap med ett ägg. Pensla skinkan. Strö över ströbröd och griljera i ugnen i ca 10 min (225 grader över- och undervärme).
Tips! För den som inte har tid att tillaga julskinkan i flera timmar i ugnen kan köpa en färdigkokt julskinka från Jakobsdals charkuteri. Då behöver man bara griljera skinkan med senap och ströbröd vilket bara tar cirka en kvart. Supersmidigt!

Alla återförsäljare av Mor Matildas rimmade julskinka hittar ni på deras hemsida – klicka här!

Läs mer om Jakobsdals charkuteri här!

chokladtryffel recept

Lyxig chokladtryffel som fullkomligt smälter i munnen. Mycket enkel att göra!

CHOKLADTRYFFEL! Små men naggande goda och väldigt enkla att göra. Lyxig chokladtryffel som har en len, mjuk härlig chokladsmak. De fullkomligt smälter i munnen. Förvara tryfflarna i en burk med lock i kylskåpet.

Ljuvligt god mjölkchokladfudge – klicka här för recept!
Godistips: Ljuvligt god mjölkchokladfudge – klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Chokladtryffel

12–14 st

1 ¼ dl vispgrädde
200 g mörk choklad av god kvalitet (ej blockchoklad)
2 tsk smör 

Garnering
kakao 

Tips på smaksättning!
1 tsk kanel, kardemumma, rivet citronskal, ingefära, kardemumma, rom eller pepparkakskryddor.

GÖR SÅ HÄR
1. Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen direkt när den börjar bubbla.

2. Bryt chokladen i bitar i en skål. Tillsätt smöret.

3. Häll grädden över chokladen.

4. Blanda ihop allt till en chokladkräm. Ställ den i kylen för att stelna.

5. Forma runda bollar av chokladsmeten (ta gärna hjälp av två teskedar) och rulla dem i kakao. Förvara dem i kylen i en burk med lock.

1. Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen direkt när den börjar bubbla.
1. Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen direkt när den börjar bubbla.
2. Bryt chokladen i bitar i en skål. Tillsätt smöret.
2. Bryt chokladen i bitar i en skål. Tillsätt smöret.
3. Häll grädden över chokladen.
3. Häll grädden över chokladen.
4. Blanda ihop allt till en chokladkräm. Ställ den i kylen för att stelna.
4. Blanda ihop allt till en chokladkräm. Ställ den i kylen för att stelna.
5. Forma runda bollar av chokladsmeten (ta gärna hjälp av två teskedar) och rulla dem i kakao. Förvara dem i kylen i en burk med lock.
5. Forma runda bollar av chokladsmeten (ta gärna hjälp av två teskedar) och rulla dem i kakao. Förvara dem i kylen i en burk med lock.

CHOKLADKOLA RECEPT

Chokladkola recept Ett fantastiskt gott julgodisrecept som ger den helt perfekta kolan, med ljuvlig chokladsmak!
Fler goda julgodisrecept hittar du här – klicka här!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

CHOKLADKOLA recept

Ca 30 bitar

50 g smör
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 ½ dl ljus sirap
2 msk kakao
1 nypa salt
½ tsk ättiksprit, 12 % (tillsätts på slutet)

Garnering
flingsalt (frivilligt, kan uteslutas)

GÖR SÅ HÄR

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao och salt. Koka upp och låt det puttra på medelvärme till ca 125 grader (det tar 20–30 min beroende på temperatur). Rör om emellanåt. Stäng av värmen och tillsätt ättikspriten när temperaturen har nått 125 grader, rör om i ca ½ min.

2. Häll upp kolasmeten i en form, ca 14 x 21 cm, klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en lite större form, men då blir kolan plattare. Låt den svalna och stelna.

3. Skär kolan i bitar med en vass kniv. Strö eventuellt lite flingsalt på toppen (men kan uteslutas om man inte vill ha det). Förvara kolan i en burk med lock.