CITRONPAJ UTAN SOCKER OCH MJÖL

Ljuvligt god citronpaj utan socker och vetemjöl.
https://youtu.be/WC34NFIkkbY

Samarbete med Nicks. Jag har bakat en sockerfri, vetemjölfri, sötsyrlig citronpaj med frasig brotten och krämig citronfyllning. Den är himmelskt god kan jag lova! Den innehåller inget vanligt socker. I stället har jag använt Nicks sockerersättning Use Like Sugar. Denna sötning påverkar blodsockret minimalt, knappt någonting alls, vilket är suveränt. Och innehåller 70 % mindre kalorier. 

Pajen är bakad med mandelmjöl som också har en väldigt liten blodsockerpåverkan (perfekt kaka även för diabetiker). 

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

CITRONPAJ UTAN SOCKER OCH MJÖL

Pajbotten
5 dl mandelmjöl
1 dl havregryn
1 krm salt
3/4 dl sötströ
75 g smör, rumsvarmt

Citronfyllning
4 ägg
2 dl sötströ
3 dl vispgrädde
2 citroner, saft och rivet skal 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. 

2. Pajdeg: Nyp ihop smöret med alla ingredienser till en smulig deg.

3. Tryck ut pajdegen med lätt hand i en pajform, ca 3 cm upp på kanterna.

4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 12 min. Ta sedan ut pajen. Sänk värmen till 180 grader. 

5. Fyllning: Tvätta citronerna och riv skalet fint. Pressa ur citronsaften ur båda citronerna. 

6. Vispa ihop alla ingredienser, även citronen med en vanlig handvisp.

7. Häll fyllningen över pajskalet. 

8. Grädda pajen i ca 38 min längst ner i ugnen. (Glöm inte sänka värmen till 180 grader, punkt 4). Låt pajen stå och kallna innan servering. Servera gärna med vispgrädde eller Nicks vaniljglass.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

SEMLOR recept

SEMLOR RECEPT
Jag har bakat de allra godaste, saftigaste och luftigaste semlorna. Hemligheten är rätt ingredienser, knåda och att jäsa degen! Semmelbullarna blir perfekta!

Tips! Baka en ljuvligt semmelsockerkaka – klicka till receptet här!

Tips! Baka en underbar semmelkladdkaka som är galet god – klicka till receptet här!

SEMLOR

Ca 15 st

50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
200 g smör, rumsvarmt
12–13 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg

Fyllning
200 g mandelmassa
3–4 msk mjölk
ca 5 dl vispgrädde 

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 15 bitar. Forma släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.  Pensla bullarna med uppvispat ägg. Låt dem jäsa på låten i 25–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bullarna längst ner i ugnen i 12–13 min. Låt dem kallna på ett galler.

6. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. 

7. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.

8. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.

9. Sätt på locken. Pudra över florsocker. Ät och njut!

Ankarsrum bakmaskin knådar degen smidig och gör glutentrådarna starka.

Tips! Baka en ljuvligt semmelsockerkaka – klicka till receptet här!

Tips! Baka en underbar semmelkladdkaka som är galet god – klicka till receptet här!

Omelettpannkaka

OMELETTPANNKAKA Nyttig, snabblagad omelettpannkaka som innehåller havregrynsgröt och ägg. Mättande, god och ingredienserna har man oftast hemma. Servera gärna med bär, sylt eller mosad banan. Eller med en klick vispgrädde om du vill vara extra lyxig. 

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Omelettpannkaka

Snabb, nyttig frukost eller lunch till en person.

1/2 dl havregryn
1 dl vatten
2 ägg
salt

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda havregryn och vatten i en skål. Kör i micron i någon minut tills det blir en havregrynsgröt (eller koka i en kastrull på spisen).

2. Blanda ner ägg och salt i gröten. Vispa ordentligt. 

3. Värm upp en stekpanna och stek dem i lite olja i smör. Det blir två pannkakor i en liten stekpanna eller en stor. Stek på medelvärme. Servera gärna med bär.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)


pannkakor recept

PANNKAKOR Mina pannkakor är himmelskt goda!
De är lätta att steka och barnens favoritmat! Överraska din familj med ljuvliga pannkakor så kommer de bli överlyckliga❤️!
Ibland behöver man reglera mängden mjölk eller vetemjöl om man tycker smeten blir för tunn eller för tjock. Provstek alltid en pannkaka så märker du om smeten är lagom tjock.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

PANNKAKOR

3 dl vetemjöl
4 ägg
½ tsk salt
8 dl mjölk

smör att steka i

GÖR SÅ HÄR

  1. Vispa ihop vetemjöl, ägg, salt och hälften av mjölken till en tjock massa (utan klumpar).
  2. Tillsätt resten av mjölken, lite i taget och vispa allt till en slät smet. Låt den stå i ca 10 min. Om smeten är för tjock kan man tillsätt lite extra mjölk. Och om smeten är för tunn kan man vispa i lite extra vetemjöl. Provgrädda en pannkaka för att avgöra det.
  3. Värm upp en stekpanna på högsta värmen. Tillsätt en klick smör.
  4. Häll ett tunt lager smet i stekpannan. Sänk värmen ett par steg. Vänd pannkakan när smeten börjar stelna.
  5. Grädda pannkakan en liten stund. Lägg de färdiga pannkakorna i hög på ett fat så de håller värmen. Reglera värmen upp och ner under gräddningen så pannkakorna blir lagom gyllenbruna.

    TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Kanelbullesockerkaka utan socker

I samarbete med Nicks har jag bakat en supersaftig, himmelskt god sockerkaka som smakar kanelbulle. Den innehåller inget vanligt socker. I stället har jag använt Nicks sockerersättning Use Like Sugar. Denna sötning påverkar blodsockret minimalt, knappt någonting alls, vilket är suveränt. Och innehåller 70 % mindre kalorier. Kakan är bakad med mandelmjöl som också har en väldigt liten blodsockerpåverkan (perfekt kaka även för diabetiker). 

En fantastiskt god, mjuk kaka som man aldrig kan gissa att den är bakad utan vanligt socker. Ät kakan som en vanlig sockerkaka, eller spritsa vispgrädde på toppen så har du en läcker dessert eller tårta till kalaset. Ingen av mina fem barn kunde tro att denna kaka inte innehåller något vanligt socker! Use Like Sugar är makalöst bra! 

Kanelbullesockerkaka utan socker

Ca 12 bitar.

3 ägg
2 dl Nicks Use like sugar (eller sötströ)
2 tsk bakpulver
4 dl mandelmjöl
75 g smör, smält
3/4 dl vatten

Garnering
kanel
3 dl vispgrädde (frivilligt)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggen fluffiga med en elvisp. Tillsätt Nicks Use Like Sugar och vispa lite till.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät smet.

3. Häll hälften av smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 1/2 liter. Pudra lite kanel på smeten. Häll på resten av smeten. 

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna formen.

5. Vispa grädden fluffig och spritsa snygga toppar på kakan så får du en läcker, god tårta att bjuda på. Men kakan kan ätas precis som en vanlig sockerkaka utan grädde också.