Hel laxsida smaksatt med teriyakisås. Himmelskt gott!Laxen sköter sig själv i ugnen och är mycket enkel att tillaga.
Ugnsbakad lax smaksatt med teriyakisås. En maträtt som passar både vardag och fest! Det är väldigt enkelt att tillaga laxsida i ugn och under tiden laxen tillagas kokar man ris och dukar bordet.
Chokladfudgekladdkaka utan socker En himmelskt god chokladfudgekladdkaka med ljuvlig chokladfudge på toppen. Jag har använt sötning istället för socker. Denna sötning påverkar blodsockret minimalt, knappt någonting vilket är suveränt. Kakan är bakad med mandelmjöl som inte heller innehåller mycket kolhydrater alls, bara ca 8 kolhydrater för hela denna kaka. Perfekt även för diabetiker och alla som vill äta socker- och mjölfritt. (Dock kan man använda vanligt vetemjöl istället för mandelmjöl om man vill).
Chokladfudgen på toppen innehåller minimal med kolhydrater som knappt påverkar blodsockret. Min son som har diabetes kan äta denna kaka utan att det påverkar hans blodsocker nämnvärt.
MJÖLTIPS! Det går bra att byta ut mandelmjölet mot vanligt vetemjöl. Eller havremjöl som innehåller mindre kolhydrater än vetemjöl.
KOLHYDRATER Hela kakan innehåller bara ca 10 kolhydrater. Chokladen och sötningen innehåller polyoler som knappt påverkar blodsockret och det är svårt att veta exakt hur många kolhydrater man kan räkna på det. Inte många i alla fall. Min son som har diabetes får inte förhöjt blodsocker när han äter en stor bit av denna kaka.
OBS! Om du är diabetiker och vill äta minimalt med kolhydrater så använd inte vanligt strösocker eller vetemjöl! Använd Nicks Ute like sugar och mandelmjöl för att kakan ska innehålla endast 10 kolhydrater!
150 g smör 1/2 dl kakao 2 dl Nicks Use like sugar (vanligt strösocker kan användas) 1/2 krm salt 1 3/4 dl mandelmjöl (vanligt vetemjöl kan användas) 3 ägg
Chokladfudge 75 g Nicks mörk choklad (3 st bitar á 25 g styck) 1/2 dl vispgrädde 1 msk kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ungen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull.
2. Tillsätt kakao, salt, Nicks use like sugar, mandelmjöl och ägg. Rör om allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 22–24 min. Låt kakan kallna.
5. Smält den mörka chokladen över vattenbad. Ta bort tallriken från kastrullen. Tillsätt vispgrädde och blanda till en slät chokladsmet.
6. Bred ut smeten över kakan. Strö över kokos. Låt chokladfudgen stelna i kylen.
Nyttiga frallor som inte innehåller något vetemjöl! Istället innehåller degen havregryn, ägg och kvarg.
NYTTIGA HAVREGRYNSFRALLOR MED SESAMFRÖN Goda, mjuka frukostfrallor som max tar tio minuter att baka + ugn. Sesamfröna på toppen kan bytas ut mot vallmofrön eller solroskärnor. Tips! Ät bröden som hamburgerbröd! Supergott!
Diabetestips! Det här brödet innehåller väldigt lite kolhydrater och är perfekt för diabetiker att äta. Hela degen: Kvarg kH 8 gram kH Havremjöl 92 gram kH Totalt hela degen: 100 gram kH = 10 gram kH per bröd
KLYFTPOTATIS Potatis ska tillagas på hög värme. Om den tillagas i för låg värme kan det bli en hård kärna i mitten som inte blir mjuk oavsett hur länge man kör den i ugnen. Temperaturen 50-60 grader måste passeras snabbt genom potatisen för att kärnan i potatisen ska bli mjuk. Om den värms upp för långsamt kan den tyvärr förbli hård inuti.
12 potatisar (eller önskat antal som får plats på plåten) 2–3 msk rapsolja salt eller flingsalt färska eller torkade kryddor, t ex rosmarin, basilika, oregano, chiliflakes (valfritt)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Skär potatisen i klyftor. Lägg dem på en ugnsplåt. Ringla över olja och blanda. Strö över salt.
2. Klipp eller hacka färska kryddor. Strö dem över potatisen (kan uteslutas). Grädda potatisen längst ner i ugnen i ca 40 min eller tills potatisen fått lite färg och är lagom i konsistensen, provsmaka gärna. Rör om någon gång under gräddningen, men öppna luckan snabbt så inte värmen försvinner ut.
Smaktips! Pressa 1–2 vitlöksklyftor och blanda den med oljan innan den ringlas över potatisen. Supergott!
Nyttig, saftig, supergod bananlimpa. Ett lättbakat matbröd som kan bakas antingen med bikarbonat eller bakpulver (då blir det ljusare).Bananlimpan innehåller mosad banan, havregryn, filmjölk och ägg.
Nyttigt bananbröd. Ett supergott matbröd utan vetemjöl, istället är det bakat på mixade havregryn (havremjöl). Bananen ger brödet en lätt, härlig sötma, men inte för mycket. Supergott till frukost, mellis eller på en utflykt. Skiva gärna upp brödet och frys in i skivor.
Tips! Mixa 7 dl havregryn till 6 dl havremjöl eller köp färdigt havremjöl. Då ska du dosera 6 dl havremjöl. Dock är det mycket billigare att mixa själv i en hushållsmaskin med knivar.
Bikarbonat eller bakpulver i degen? Limpan kan bakas med antingen bikarbonat eller bakpulver. Jag har bakat brödet på bilden med bikarbonat och därav den bruna färgen plus att den får lite mer smak. Om du bakar med bakpulver blir brödet ljusare och får en lite annan smak. Båda varianterna är lika bra och goda, men på lite olika sätt. Testa gärna båda och kolla vad du gillar bäst!
2 ägg 7 dl havregryn (som mixas till 6 dl havremjöl) (6 dl vetemjöl går också bra, eller hälften av varje) 1 tsk salt 1 1/2 tsk bikarbonat (eller 2 tsk bakpulver, läs om skillnaden ovan) 2 dl filmjölk (naturell yoghurt eller kvarg funkar också) 2 bananer
Dekorering 1 banan
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Visa äggen pösiga i en bunke.
2. Mixa havregrynen i en hushållsmaskin med knivar till havremjöl (eller färdigköpt havremjöl).
3. Tillsätt havremjöl (eller vetemjöl), salt, bikarbonat och filmjölk. Rör om ordentligt till en kladdig deg.
4. Mosa bananerna med en gaffel på en tallrik. Rör ner bananerna i degen. Blanda ordentligt.
5. Lägg degen i en limpform klädd med bakplåtspapper. Dela bananen till dekoreringen längs med, i två delar. Lägg dem ovanpå degen.
6. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 50 min.
7. Lyft upp limpan ur formen och låt den svalna på ett galler.