Jag är så otroligt nöjd med min julbakbok. Jag har alltid saknat en bok som innehåller alla de recept man vill baka till jul. Och då bestämde jag mig för att göra en bok komplett bok med julens alla klassiker som pepparkakor, lussebullar, kola, fudge, knäck, kavring osv, men även med massor av nya, goda recept som passar julen perfekt; desserter, bröd, kakor, godis, bullar, cheesecake m m. Beställ gärna min julbakbok – klicka här!
Resultatet blev den absolut bästa julbakboken med steg-för-stegbilder till alla recept som visar hur man gör.
Godaste, smarrigaste chokladbollarna! Chokladbollar, havrebollar, kokosbollar, ja kärt barn har många namn... TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
https://youtu.be/MGxD6VAKBt8
CHOKLADBOLLAR
10–20 st beroende på storlek
5 dl havregryn 100 g smör, rumsvarmt 1 dl kokos (kan uteslutas) 1 msk vaniljsocker 2 msk kakao 2 msk kaffe (kan ersättas med vatten) 2 dl florsocker (kan bytas ut mot 1 ½ dl strösocker) ev. några droppar vatten
Garnering kokos eller pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula sönder havregrynen med fingrarna. Nyp ihop dem med smöret.
2. Tillsätt resten av ingredienser och blanda ihop allt till en kladdig deg. Tillsätt eventuellt lite vatten om smeten inte blir tillräckligt kladdig (kokosen måste fästa bra när man rullar dem.)
3. Gör runda bollar i önskad storlek och rulla dem i kokos (eller pärlsocker). Förvara dem i en burk med lock i kylen.
SMÖRBAKAD POTATIS Denna potatis i ugn är drömmen, den är ljuvligt god. Ett riktigt favoritrecept som passar till de flesta maträtter och är bland det enklaste man kan tillaga! Det går bra att använda olja istället för smör. Potatisen blir oerhört saftig, god och smakrik. Tips! Krydda gärna potatisen även med färska örter innan du slänger in den i ugnen.
50 g smör (olja funkar också) 2 vitlöksklyftor 15–20 st potatisar salt (gärna flingsalt)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 230 grader. Smält smöret och pressa ner två vitlöksklyftor.
2. Tvätta potatisarna och lägg dem på i en ugnsform. Dela potatisarna på mitten om de är väldigt stora.
3. Pensla potatisarna med vitlökssmöret. Häll det som blir kvar över potatisarna.
4. Grädda potatisarna längst ner i ugnen i ca 50 min eller tills de är mjuka rakt igenom och har fin färg (storleken på potatisen varierar gräddningstiden.) Rör om två-tre gånger under gräddningen.
SUPERSAFTIG MJUK ÄPPELKAKA Saftigare äppelkaka finns inte. En drömgod äppelkaka med samma botten som en morotskaka, men utan frosting. Tips! Baka en drömgod äppelkladdkaka – klicka här för recept!
2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke. Tillsätt oljan och äpple. Vispa ner bakpulver, vaniljsocker, kanel, kardemumma och vetemjöl. Rör ihop allt till en smet.
3. Häll smeten i en långpanna, ca 32 x 24 cm, klädd med bakplåtspapper.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 43–45 min. Låt den kallna i formen. Pudra över florsocker före servering.
ÄPPELKAKA MED FROSTING – drömgod äppelkaka som morotskaka. En drömgod, supersaftig äppelkaka med den allra godaste frostingen.
Reklam för Lindas ugnsplåt som är 25 x 35 cm. Den här äppelkakan är helt perfekt att baka i Lindas nya ugnsplåt! De spikraka kanterna gör att kakan gräddas jämnt och perfekt i hela formen och aluminium leder värmen suveränt bra. Beställ gärna min nya ugnsplåt här!
Cream cheese frosting 200 g färskost, t ex Philadelphia 50 g smör, rumsvarmt 3 dl florsocker smaksättning: 1 msk vaniljsocker (eller även 2 msk citronsaft från pressad citron)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Riv äpplena fint.
2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke. Tillsätt oljan och äpple. Vispa ner bakpulver, vaniljsocker, kanel, kardemumma och vetemjöl. Rör ihop allt till en smet.
3. Häll smeten i en långpanna, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 43–45 min. Låt den kallna i formen. Skär kakan i rutor innan du brer på glasyren så blir det mindre kladdigt när du lossar rutorna från varandra.
5. Frosting: Vispa ihop alla ingredienser med en elvisp till fluffig glasyr. Smaksätt med vaniljsocker (och ev. även citronsaft).