Kanellängd recept

kanellängd1

Kanellängd – en klassisk vetelängd fylld med smör, socker och kanel. En kanellängd är alltid uppskattad och ljuvligt god att bjuda på! Och den här kanellängden är lika god som en färdigköpt på konditori, eller nej, den är ännu godare!

KANELLÄNGD

2 st

50 g jäst
150 g smör
6 dl mjölk, fingervarm
2 krm salt
1 ½ dl strösocker
1 tsk kardemumma
15–16 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 msk kanel

Garnering
ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt smör, salt, strösocker, kardeumma och vetemjöl, lite i taget. Arbeta allt till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Dela degen i två bitar. Börja med ena biten: Kavla ut den till en rektangel, ca 1 cm tun på ett mjölat bakbord.

4. Bred ut hälften av smöret på degplattan. Strö över hälften av strösockret, vaniljsockret och kanelen ovanpå smöret.

5.  Dela degplattan i tre bitar, på längden. Rulla ihop dem till långa rullar.

6. Lägg de tre rullarna på en plåt med bakplåtspapper. Fäst ihop dem i ändarna och fläta ihop längderna till en fläta. Tryck ihop ändarna.

7. Pensla flätan med ägg och strö över pärlsocker. Låt den jäsa i ca 20 min. Sätt ugnen på 225 grader.

8. Upprepa steg 3–7 med den andra degbiten .

9. Grädda en fläta i taget, längst ner i ugnen i ca 20 min. Låt den svalna på ett galler.

kanellängd

Gjuta Kinaschack

FullSizeRender

Gjuta Kinaschack

Gjuta Kinaschack. Jag är riktigt stolt över mitt första gjutna Kinaschack. Ett superroligt, enkelt pyssel som man också har användning för. Kinaschack är ett jätteroligt spel!

Formen hittade jag när jag googlade på nätet och jag har gjutit den med stengips som jag blandat med Acrylic polymer som gör att gipset blir mycket hållbart, även utomhus. Kulorna googlade jag också efter och köpte på nätet.

Mandelkubb

Mandelkubb Klassiska mandelkubb är enkelt att baka och ett klassiskt bakverk som är ljuvligt gott. Baka mina enkla mandelkubb och bjud på fika! Första gången jag bakade mandelkubb var till tidningen Hembakat och då gjorde jag dem hälften så stora, så det går också bra om man vill göra små mandelkubb.

MANDELKUBB

Ca 24 st
100 g smör, rumsvarmt

1 ½ dl strösocker
1 ägg
2 dl filmjölk
7 bittermandlar, fint rivna
2 tsk hjorthornssalt
5 ½ dl vetemjöl

Garnering
2 dl pärlsocker
½ dl sötmandel, hackad

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa smör och strösocker poröst med en elvisp. Tillsätt ägg, filmjölk, bittermandel, hjorthornssalt och vetemjöl. Blanda ihop allt till en lite kladdig deg.
  2. Dela smeten i två delar. Rulla dem till två långa längder och skär varje längd i 12 avlånga bitar. Rulla degen i lite mjöl om  den känns för kladdig.
  3. Forma bitarna till rektanglar (försiktigt) och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö på en blandning av pärlsocker och hackad sötmandel. Tryck till lite lätt.
  4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 12–14 min. Låt kakorna kallna på ett galler.

Tomat- och mozzarellasallad recept

IMG_6170 IMG_6167 2

Tomat- och mozzarellasallad Skivad mozzarella varvat med tomat, rödlök och vinäger är underbart gott till det mesta t ex kött, grillat, kyckling, buffé eller vegetariska rätter. En tomatsallad med mozzarella är alltid gott!

Tomat- och mozzarellasallad  recept

3 st mozzarella (ca 125 g styck)
2 tomater
1 rödlök
1 msk vinägrett
ruccola eller basilika

GÖR SÅ HÄR

  1. Skär mozzarella, tomater och rödlöken i tunna skivor.
  2. Varva och lägg mozzarella, tomatskivor och rödlök omlott på en tallrik.
  3. Ringla över lite vinägrettdressing. Strö över några ruccolablad eller basilika.IMG_6202

Tabbouleh recept

TABBOULEH RECEPT Tabbouleh är en fräsch, supergod persiljesallad med tomat, lök, bulgur, citron och mynta. Tabbouleh recept är perfekt på en buffé, men tabbouli passar även som en sallad till kyckling, vegobiffar eller en bit kött. Det här är ett äkta Tabboulehrecept från Zeinas kitchen som vi tillagade på ett event med LG Nordic.

IMG_6032 IMG_6031

Tabbouleh

TABBOULEH RECEPT Tabbouleh är en fräsch, frisk, ljvuvligt god persiljesallad med tomat, lök, bulgur, citron och mynta. Tabbouleh är perfekt på en buffé, men tabbouli passar även som en sallad till kyckling, vegobiffar eller en bit kött. Det här är ett äkta Tabboulehrecept från Zeinas kitchen som vi tillagade på ett event. Mängden grönsaker kan varieras efter egen smak.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Tabbouleh recept

6–8 portioner

1 stor knippe persilja (ca 500 gram)
3 tomater
3 salladslökar eller 1 rödlök
1 dl färsk mynta, finhackad (eller 2 msk torr mynta)
2 citroner
½ dl olivolja
salt efter egen smak
½ dl bulgur, finmalen

GÖR SÅ HÄR

  1. Tvätta alla grönsaker noga.
  2. Finhacka alla grönsaker.
  3. Blanda ihop alla grönsaker i en stor bunke.
  4. Pressa alla citroner över salladen, ringla över olivolja och salta.
  5.  Strö över torr bulgur (bulguren ska inte kokas eller blötläggas). Blanda ordentligt. Bulguren suger åt sig vätska från alla grönsaker och gör att salladen håller sig lagom torr. Bulgurkornen ska vara av finmalen sort. De blir mjuka när de suger åt sig all vätska.
    Tabbouleh STEG

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)