En mycket lättgjord, makalöst god och läcker glasstårta med Ballerina chokladboll (men man kan använda vilken Ballerina-sort man vill) som jag blandat med en krämig, svalkande glass. En underbar Ballerina chokladboll Ice Cream Cake som passar som dessert efter en god middag, som födelsedagstårta till sommarfikat eller njut av den framför tv:n en skön fredagskväll. En riktigt lyxig, fryst tårta för alla tillfällen som både barn och vuxna kommer älska! Totalt behövs 3 paket Ballerina chokladboll.
SUPERSAFTIG, GOD PÄRLSOCKERKAKA Filmjölken i smeten gör kakan oerhört saftig och god. Det går att byta ut filmjölken mot 1 ½ dl mjölk, men filmjölk gör den extra saftig och mjuk.
Kanel och pärlsocker är goda smaksättare i denna mjuka och saftiga kaka.
2 ägg 2 dl strösocker 2 tsk bakpulver 2 dl filmjölk (eller 1 ½ dl mjölk) 75 g smör, smält 3 ½ dl vetemjöl kanel pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
2. Häll hälften av smeten i en smord och bröad sockerkaksform. Pudra kanel över och häll sedan över resten av smeten. Rör om lite lätt så kanelen blandas lite lätt i smeten. Strö över pärlsocker på ytan.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 42–43 min. Känn med en provsticka att kakan är klar. Låt den svalna i formen.
Fyllning
15 st jordgubbar, mosade 2 dl strösocker
2 ägg, delade i vitor & gulor 5 dl vispgrädde 400 g färskost, t ex Philadelphia 8 st jordgubbar, skurna i bitar
Garnering 4 st jordgubbar
GÖR SÅ HÄR
1. Smula sönder digestivekexen och blanda ihop dem med smöret. Tryck ut smulorna i en springform, ca 24 cm i diameter.
2. Mosa jordgubbarna ihop med strösockret.
3. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vispa upp äggulan i en annan skål. Vispa grädden lagom fluffig, och blanda den med färskosten, äggvitan och äggulan. Rör ner de mosade jordgubbarna.
4. Blanda försiktigt ner jordgubbsbitarna i smeten.
5. Bred ut hela fyllningen på smulbottnen.
6. Garnering: Mosa jordgubbarna och bred försiktigt ut dem på ytan så ytan blir marmorerad. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar och ta fram den ca 30 min före servering. Låt den tina lite lätt i kanterna före servering.
Reklam för Lindas avlånga ugnsform BAKTIPS!
Baka gärna limpan i min avlånga ugnsform som jag tagit fram till bakning! Den har högra, raka kanter och gjord i aluminium vilket gör att gräddningen blir jämn och perfekt! Klicka här för att beställa ugnsformen!
25 g jäst 3 dl vatten 1 tsk salt 2 msk rapsolja 2 dl rågmjöl eller grahamsmjöl ca 5 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt salt, rapsolja, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt.
2. Forma degen till en limpa (samma längd som din limpform).
3. Lägg limpan, i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Skär snitt i degen med en vass kniv.
4. Spola upp varmvatten i diskhon, ca 5 cm. Ställ ner limpformen och låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min (degen jäser snabbare i det varma vattnet). Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 35 min. Sänk värmen till 200 grader när du sätter in brödet. Ta upp liman ur formen och låt den svalna på ett galler.