Rabarberpaj

Rabarberpaj är bland det godaste som finns – och här får ni ett väl beprövat, klassiskt favoritrecept som alltid lyckas!

Tips!

Rabarberpaj

Fyllning
3–4 rabarberstänger beroende på storlek
3–4 msk strösocker
1 msk potatismjöl

Smuldeg
150 g smör, rumsvarmt
2 ½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl strösocker
½ tsk flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva rabarbern. Lägg bitarna i en pajform. Blanda bitarna med strösocker och potatismjöl.

2. Deg: Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till en smulig deg. 

3. Smula degen över rabarbern. 

4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min. Servera med vaniljsås eller glass.

Tips! Baka en otroligt god, knäckig rabarberpaj – klicka här för recept!

Grillad sparris

 

SPARRIS Grillad (eller stekt) sparris är ljuvligt gott och mycket enkelt att tillaga. Ät den som tillbehör till grillad mat, som förrätt innan maten eller som tilltugg till ett glas bubbel eller en drink innan middagen.

Grillad sparris

färsk grön sparris
olja
salt
ev. en klyfta vitlök

GÖR SÅ HÄR
1. Värm upp en stekpanna eller en stekhäll. Ringla över olja. (Pressa ev. en klyfta vitlök på stekhällen).

2. Stek sparrisen tills den får färg och mjuknar. Salta.

Goda tillbehör: 

Hemgjord guacamole – klicka här för recept!

Klyftpotatis med flingsalt – klicka här för recept!

Majsröra – klicka här för recept!

Ajvar relish – klicka här för recept!

Tzatziki – klicka här för recept!

Slime – bästa receptet

 

Bästa Slimereceptet! Min dotter Frida har provat massor av slimerecept. Det här är det bästa och enklaste receptet som ger en otroligt härlig slime.

Receptet innehåller raklödder, lim och linsvätska. Linsvätskan tillsätter man sist och det är den som gör att slimen får den typiska slimekonsistensen.

Slime – bästa receptet

ca 1 dl raklödder 
ca 1 dl lim (t ex hobbylim)
linsvätska

Färga slimen:
hushållsfärg
glitter

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda ihop raklödder och lim.

2. Tillsätt lite linsvätska i taget och rör om till en bra slimekonsistens.

3. Tillsätt några droppar hushållsfärg eller glitter i din slime.
Tips! Gör egen Play doh-lera – klicka här för recept!

Det behöver inte vara dessa varumärken på produkterna.

Slime

 

Bästa receptet på Slime! Min dotter Frida har testat sig fram och gjort massor av olika sorters slimerecept. Och det här är det absolut bästa och enklaste receptet som ger en otroligt härlig, häftig slime.

Receptet innebär att man blandar lika mängder raklödder och lim. Linsvätskan tillsätter man sist och det är den som gör att slimen får den perfekta konsistensen.

Tips! Gör egen Play doh-lera – klicka här för recept!

Färgad slime – klicka här!

Slime

ca 1 dl raklödder 
ca 1 dl lim (t ex skollim, hobbylim)
linsvätska

Färga slimen:
hushållsfärg
glitter

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda ihop raklödder och lim.

2. Tillsätt lite linsvätska i taget och rör om till en bra slimekonsistens.

3. Tillsätt några droppar hushållsfärg eller glitter i din slime.

Det behöver inte vara dessa varumärken på produkterna!

Färgad slime – klicka här!

Hamburgare

 

Sommarens godaste mat – hemgjord hamburgare!

Tips! Baka supersaftiga, goda hamburgerbröd till burgaren – klicka här för recept!

Godaste tillbehören:
Hemgjord guacamole – klicka här för recept!

Klyftpotatis med flingsalt – klicka här för recept!

Majsröra – klicka här för recept!

Ajvar relish – klicka här för recept!

Tzatziki – klicka här för recept!

 

Hamburgare

500 g köttfärs eller högrevsfärs
1 tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR
1. Färsen ska inte bearbetas för mycket. Blanda försiktigt ner salt och peppar i färsen.

2. Forma försiktigt runda biffar av färsen. Det är viktigt att vara lätt på handen och inte knåda färsen för att burgaren ska bli så saftig och bra i konsistensen som möjligt.

3. Värm upp en stekpanna eller sätt igång grillen. Stek eller grilla burgaren på båda sidor. Använd ev. lite fett i stekpannan, men enligt Johan Jureskog räcker det ofta med det egna fettet och saften från hamburgaren.

Enligt kocken Johan Jureskog ger saften i köttfärsen en karamelliserad yta och han förespråkar att man steker hamburgaren för bästa, smak, saftighet och konsistens eftersom saft, fett och viss smak annars droppar rakt ner i grillen. Medan andra kockar förespråkar grillning för att det ger en härlig, rök smak.

Personligen tycker jag båda varianterna har sin charm och smak. Att grilla hamburgare utomhus är en upplevelse i sig som jag gärna upplever, även om en viss de av smaken hamnar rakt ner i grillkolen.