Chokladkaka med färska jordgubbar

 

En otroligt god, läcker chokladkaka fylld med färska jordgubbar. Den här är mycket uppskatt, lyxig och läcker att bjuda på!

Tips! Baka en underbar jordgubbskladdkaka – klicka här för recept!

Chokladkaka med färska jordgubbar

250 g mörk eller ljus choklad
ca 12 jordgubbar (beroende på storlek)

GÖR SÅ HÄR

1. Smält chokladen över vattenbad.

2. Klä en limpform, ca 1 ½ liter med bakplåtspapper. Testa hur många jordgubbar som får plats i botten på formen. Ta bort jordgubbarna ur formen.

3. Täck botten av formen med ett tunt lager choklad.

4. Ställ jordgubbarna i två raka rader på chokladbottnen.

5. Häll resten av chokladen över jordgubbarna. Använd en smörkniv eller liknande och jämna till och måla choklad över jordgubbarna så att de blir helt täckt av choklad. Ställ formen i kylen så att chokladen stelnar. Förvara den i kylen.

MARÄNGTÅRTA MED BÄRGRÄDDE

 

En riktigt härlig, stor marängtårta som räcker till många! Jag penslar smält choklad på marängbottnen av två anledningar; dels för att det är underbart gott, men också för att marängen då inte blir blöt och mjuk av vispgrädden och bären. Man kan självklart variera fyllningen helt efter egen smak!

Tips! Baka en rund marängtårta med jordgubbar och vispgrädde – klicka här för recept!

MARÄNGTÅRTA MED BÄRGRÄDDE

16–20 bitar

Marängbotten
6 äggvitor
3 dl strösocker

Ovanpå bottnen
200 g mörk choklad

Fyllning
2 dl vaniljkräm (frivilligt)
10 dl vispgrädde
200 g vit choklad, finhackad
2–3 dl valfria bär

Garnering
jordgubbar, hallon eller hackad choklad 

GÖR SÅ HÄR

1. Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett hårt skum.

2. Bred ut marängsmeten på en ugnsplåt med bakplåtspapper, ca 30 x 38 cm. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i ca 110 min. Låt den kallna på plåten.

3. Smält den mörka chokladen över vattenbad. Pensla marängbottnen med chokladen. Ställ den i kylen tills chokladen stelnat.

4. Fyllning: Vispa grädden fluffig. Hacka den vita chokladen fint och blanda ner den i grädden.

5. Bred eventuellt ut 2 dl vaniljkräm på bottnen. Bred sedan ut ett tunt lager vispgrädde ovanpå (eller endast vispgrädde). Strö ut valfria bär, t ex hallon, blåbär eller jordgubbsbitar ovanpå grädden. Täck bären med ett tjockt lager grädde.

6. Garnera tårtan efter egen smak, gärna med bär eller hackad choklad.

Vitlökskycklingfilé

 

Oerhört mör kyckling i ugn som fullkomligt smälter i munnen och enkel att tillaga. Den låga värmen i ugnen gör kycklingen oerhört mör och saftig. Rätten passar perfekt både till middag och lunch. Om det blir kycklingfiléer över kan man äta dem kalla i en kycklingsallad.

Vitlökskycklingfilé

4 portioner

4 kycklingfiléer
salt

Garnering
2 msk rapsolja (eller olivolja)
2 pressade vitlöksklyftor
ev. sötsur sås
persilja

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 125 grader. Dela kycklingfiléerna i smala remsor, ca 2 cm breda. Salta dem på båda sidorna.

2. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form.

3. Blanda olja och vitlök. Pensla blandningen på kycklingfiléerna. Strö över hackad persilja.

4. Grädda kycklingen mitt i ugnen i 20–30 min eller tills de är genomstekta. Den låga värmen i ugnen gör kycklingen oerhört mör och saftig. Servera gärna med ris eller pasta.

Chokladrulltårta

Rulltårtor är festliga och passar både till vardags och högtider. Gör en variant med choklad rakt igenom eller en ljus, men byt då ut alla kakao i receptet mot ½ dl vetemjöl till (det blir totalt 2 dl vetemjöl).

Tips! Baka en drömrulltårta fylld med krämig vaniljsmörkräm – klicka här för recept!

Chokladrulltårta

12–15 bitar

3 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk

Garnering
¾–1 dl strösocker

Fyllning
1–2 dl valfri sylt

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt. 
  2. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det och mjölken i äggsmeten. 
  3. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. 
  4. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 5 min. Lägg under tiden ett bakplåtspapper på bakbordet och strö över ett jämnt lager med strösocker. 
  5. Stjälp upp bottnen på det sockrade bakplåtspappret. Dra av papperet.
  6. Fyllning: Bred ut ett tunt lager sylt på hela bottnen.
  7. Rulla ihop rullen från långsidan. Skär rullen i bitar, ca 2 cm tjocka.

Drömrulltårta

 

 

 

 

LJUVLIGT GOD DRÖMRULLTÅRTA En supergod klassiker fylld med krämig vaniljsmörkräm. Det är viktigt att chokladbottnen ha kallnat helt innan man brer på smörkrämen för annars smälter den på bottnen. Förvara rulltårtan inplastad i kylskåpet.

Drömrulltårta 

12–15 bitar

3 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk

Garnering
¾–1 dl strösocker

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt.
  2. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver och rör ner det och mjölken i äggsmeten.
  3. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 5 min. Lägg under tiden ett bakplåtspapper på bakbordet och strö över ett jämnt lager med strösocker.
  5. Stjälp upp bottnen på det sockrade bakplåtspappret. Dra av papperet. Låt den kallna under en bakhandduk.
  6. Fyllning: Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggula poröst.
  7. Bred ut krämen på kakan och rulla ihop den. Förvara rulltårtan med skarven nedåt inlindad i plastfolie i kylen.