Fruktig nyttig ananasglass

KLICKA HÄR FÖR ATT BESTÄLLA MIN NYA BOK: LINDAS JULBAK!

Fräsch, svalkande, nyttig ananasglass som mixas ihop enkelt till en krämig, härlig glass. Perfekt att äta när när man är sötsugen, men vill äta nyttigt!

Tips! Gör fantastiskt god, nyttig mangoglass – klicka här för recept!

Tips! Gör ljuvligt god, nyttig chokladglass – klicka här för recept!

Fruktig nyttig ananasglass

1 banan, fryst
ca 300 g ananas krossad eller i skivor
1 dl mjölk (valfri sort, vegansk går också bra)

GÖR SÅ HÄR

  1. Frys in bananen i skivor och ananasen.
  2. Mixa de frysta bananen och ananasen i en hushållsmaskin med knivar. Tillsätt mjölken och fortsätt mixa till en krämig glass.
  3. Ät glassen direkt eller frys in en stund innan du äter. Men frys inte in den för länge för då blir den stenhård och inte lika krämig och härlig i konsistensen.

Hemgjord pizza

 

Hemgjord pizza i långpanna är ljuvligt gott och en uppskattad rätt som alla i familjen älskar. Och alla kan ta valfri storlek på pizzabiten vilket är perfekt!

Tips! Gör hemgjord calzone – klicka här för recept!

Hemgjord pizza

2 plåtar

25 g jäst
6 dl vatten
2 tsk salt
3 msk rapsolja
15–16 dl vetemjöl

ca 3 dl tomatsås

Topping
600 g skinka, skuren i bitar 
några champinjoner)
600 g ost, riven
torkad oregano

Toppingen kan självklart varieras efter egen smak!

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, salt, rapsolja och vetemjöl. Knåda degen tills glutentrådarna är starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Tomatsås – klicka här för recept!

3. Dela degen i två delar. Kavla eller tryck ut degen (på två bakplåtspapper) med fingrarna på ett bakplåtspapper. Lägg dem på varsin plåt.

4. Bred ut tomatsåsen på degarna.

5. Strö över skinka, champinjoner och ost (eller andra valfria ingredienser). Låt degen jäsa i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda pizzan i 13–15 min. Skär den i rutor med en vass kniv.

Hamburgerbröd

 

Mina favorithamburgerbröd! Jag köper inte hamburgerbröd längre sedan jag började baka dem själv. Det känns både för dyrt och så är det tusen gånger godare med hembakta hamburgerbröd.

Tips! Baka supergoda, saftiga korvbröd själv – klicka här för recept!

Hamburgerbröd

Ca 24 st

Bröden går bra att frysa in.

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt (eller mjölk)
2 tsk salt
2 msk rapsolja
14–15 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg, uppvispat (kan bytas ut mot vatten)
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten (eller mjölk() och blanda tills jästen löses upp.

2. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter.

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Jäsningstips: Fyll upp ca 10 cm varmt vatten i diskhon. Ställ bunken i det varma vattnet så jäser den med bättre effekt.

4. Dela degen i ca 24 bitar. Gör runda bollar av degen med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem, ca 1 cm tjocka. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla bröden med uppvispat ägg (eller vatten) och strö över sesamfrön.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Kalljäsning!
Gör degen enligt receptet och låt den jäsa övertäckt i kylen över dagen eller natten! Baka sedan ut den enligt receptet! Enkelt och smidigt så spar man tid och degen hinner jäsa långsamt i lugn och ro.

Hemgjord guacamole – klicka här för recept!

Klyftpotatis med flingsalt – klicka här för recept!

Majsröra – klicka här för recept!

Ajvar relish – klicka här för recept!

 

Tips! Baka supergoda, saftiga korvbröd själv – klicka här för recept!

Frukostfrallor

 

 

Underbart goda frallor som innehåller enkla ingredienser som man oftast har hemma! Pensla dem gärna med vatten och strö över valfria frön, t ex vallmofrön, solrosfrön eller sesamfrön. Byt gärna ut 2 dl vetemjöl mot grahamsmjöl för mer fibrer i brödet.

Tips! Baka saftiga, härliga morotsfrallor – klicka här för recept!

Tips! Baka underbara, mjuka grötfrallor – klicka här för recept!

Frukostfrallor

24 st

25 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
2 tsk salt
14–15 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt rapsolja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda degen i några minuter så att glutentrådarna blir starka.

3. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min. (Tips! Fyll upp diskhon med 10 cm varmvatten. Ställ ner bunken i vattnet och täck skålen med en tallrik. Degen jäser då mer effektivt).

4. Dela degen i ca 24 bitar. Forma dem till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–12 min. Låt dem svalna på ett galler.

Tips! Baka saftiga, härliga morotsfrallor – klicka här för recept!

Tips! Baka underbara, mjuka grötfrallor – klicka här för recept!

 

TV-kladdkaka med chokladglasyr

 

Drömgod chokladkladdkaka med kärleksmumsglasyr & kokos.

Tips! Baka de allra godaste, klassiska kärleksmumsen  – klicka här för recept!

Tips! Baka ljuvligt goda, saftiga morotskärleksmums – klicka här för recept!

TV-kladdkaka med chokladglasyr

12 bitar

125 g smör
3 dl strösocker
½ krm salt
½ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vetemjöl
3 ägg

Glasyr
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 ½ msk kakao
1 msk start kaffe
25 g smör, smält
ev. lite vatten

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.

4. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 min. Låt den kallna i formen.

5. Glasyr: Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt kaffe och smör. Bland ordentligt till en bredbar glasyr. Tillsätt eventuellt några droppar vatten för att få en bra konsistens.

6. Strö över kokos. Låt glasyren stelna i kylen.

Tips! Baka de allra godaste, klassiska kärleksmumsen  – klicka här för recept!

Tips! Baka ljuvligt goda, saftiga morotskärleksmums – klicka här för recept!