Ugnspannkaka

Ugnspannkaka, även kallad tjockpannkaka, är ett klassiskt vardagsrecept som framförallt mina barn älskar. Pannkakan är fluffig, god och mycket lättlagad. Smeten tar bara några minuter att röra ihop och sedan sköter den sig själv i ugnen. Servera gärna med sylt och vispgrädde.  Tips! Tips! Tillaga baconugnspannkaka – klicka här för recept!
Tips! Fler, enkla matrecept – klicka här!

UGNSPANNKAKA

1 plåt

5 ägg
4 dl vetemjöl
1 krm salt
8 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa upp äggen med en visp. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa allt till en slät smet. Låt den stå och vila i ca 15 min. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Häll smeten i en smord ugnsplåt eller långpanna med höga kanter.

3. Grädda ugnspannkakan mitt i ugnen i 22–25 min eller tills den ser färdig ut på ytan. Servera med valfri sylt.
Tips! Tillaga baconugnspannkaka – klicka här för recept!
Tips! Här hittar du fler goda, enkla matrecept – klicka här!

Tips! Tillaga baconugnspannkaka – klicka här för recept!

Bönbiffar

Supergoda bönbiffar som är enkla att tillaga. Kryddningen kan varieras efter egen smak, men vitlök och färska kryddor är alltid gott!
Tips! Tillaga en supergod, enkel och nyttig Kesosallad och servera den till bönbiffarna – klicka här för recept!

Bönbiffar

Ca 6 st

1 tetrapak blandade bönor, 380 g med vätska
¾ dl havregryn
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
salt
ev. 1–2 msk hackade färska kryddor, t ex timjan och basilika

GÖR SÅ HÄR

1. Häll bönorna i ett durkslag. Spola dem med kallt vatten.

2. Mixa bönorna ihop resten av ingredienserna i en hålshållsmaskin med knivar.

3. Värm upp en stekpanna och häll rapsolja i botten. Klicka ut ca 6 högar med smet i stekpannan. Platta till dem försiktigt till biffar med en sked och forma dem hyfsat runda.

4. Stek biffarna i några minuter på varje sida på medel/låg värme (inte för hög värme så de bränns). Vänd på dem försiktigt med en helt ren stekspade. Om det är kladd på stekspaden går biffarna sönder lättare vid vändningen.
Tips! Tillaga en supergod, enkel och nyttig Kesosallad och servera den till bönbiffarna – klicka här för recept!

Tips! Tillaga en supergod, enkel och nyttig Kesosallad och servera den till bönbiffarna – klicka här för recept!

Veganburgare

Nyttiga, supergoda och mycket gott kryddade veganburgare.
Tips! Baka supergoda, veganska snabbfrallor – klicka här för recept!
Tips! Gör en supergod, härlig, vegansk bönsallad – klicka här för recept!

Veganburgare

Ca 6 st

1 tetrapak blandade bönor, 380 g med vätska
¾ dl havregryn
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
salt
ev. 1–2 msk hackade färska kryddor, t ex timjan och basilika

GÖR SÅ HÄR

1. Häll bönorna i ett durkslag. Spola dem med kallt vatten.

2. Mixa bönorna ihop resten av ingredienserna i en hålshållsmaskin med knivar.

3. Värm upp en stekpanna och häll rapsolja i botten. Klicka ut ca 6 högar med smet i stekpannan. Platta till dem försiktigt till biffar med en sked och forma dem hyfsat runda.

4. Stek biffarna i några minuter på varje sida på medel/låg värme (inte för hög värme så de bränns). Vänd på dem försiktigt med en helt ren stekspade. Om det är kladd på stekspaden går biffarna sönder lättare vid vändningen. Tips! Baka supergoda, veganska snabbfrallor – klicka här för recept!

Tips! Baka en ljuvligt god vegansk snabblimpa – klicka här för recept!

Tips! Baka supergoda, veganska snabbfrallor – klicka här för recept!
Tips! Baka en ljuvligt god vegansk snabblimpa – klicka här för recept!
Tips! Gör en supergod, härlig, vegansk bönsallad – klicka här för recept!

Tekakor

Tekakor är magiskt gott – ett favoritbröd som både barn och vuxna brukar älska! Frys gärna in dem och ta fram vid behov.
Tips!
Här finns fler recept på goda tekakor – klicka här för recept!
Tips! Baka tekakor med grovt mjöl – klicka här för recept! 

Tekakor

Ca 20 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
150 g smör, rumsvarmt
17–18 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen ordentligt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Kavla ut degen ca 1 ½ cm tjock.

3. Stansa ut runda brödkakor i degen, 10–12 cm i diameter med en kakform, ett stort glas eller rund skål.

4. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper.

5. Strö lite mjöl över degkakorna. Nagga dem med en gaffel eller kör en naggare över dem. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–9 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Tips! Här finns fler recept på goda tekakor – klicka här för recept!
Tips! Baka tekakor med grovt mjöl – klicka här för recept! 

Tips! Här finns fler recept på goda tekakor – klicka här för recept!
Tips! Baka tekakor med grovt mjöl – klicka här för recept! 

Filmjölkslimpa

Filmjölkslimpa är oerhört enkelt att baka och ljuvligt gott. Den behöver inte jäsa och håller sig färsk i flera dagar i en plastpåse. Den går också bra att frysa in den. Jag brukar frysa in den i skivor och ta fram vid behov.
Tips! Här finns fler enkla bröd att baka – klicka här för recept!
Tips! Baka filmjölkslimpa med lingonsylt

Filmjölkslimpa

Tips! Tillsätt gärna 1 dl torkade aprikoser eller russin i degen.

1 st

6 dl rågsikt (eller vetemjöl)
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat 
½ dl mörk sirap
4 dl filmjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt sirap och filmjölk och rör ihop till en kladdig deg.

2. Lägg smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.

3. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min. Ta upp den ur formen och låt den svalna.
Tips! Här finns fler enkla bröd att baka – klicka här för recept!
Tips! Baka filmjölkslimpa med lingonsylt


Tips! Här finns fler enkla bröd att baka – klicka här för recept!
Tips! Baka filmjölkslimpa med lingonsylt