Müslifilmjölkslimpa

Müslifilmjölkslimpa som är superenkel att baka och den håller sig saftig i flera dagar i en plastpåse i rumstemperatur. Brödet innehåller bikarbonat och ingen jäst vilket innebär att den inte behöver jäsa. Degen tar några minuter och röra ihop och sedan sköter den sig själv i ugnen. Superenkelt och smidigt!
Tips! Rosta egen nyttig müsli till frukosten – klicka här för recept!
Tips! Baka en nyttig filmjölkslimpa på havregryn (istället för vetemjöl) – klicka här för recept!

Müslifilmjölkslimpa

1 st

3 ½ dl vetemjöl
2 dl müsli av valfri sort
1 ½ dl grahamsmjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 ½ dl filmjölk
1 dl mörk sirap (ljus sirap funkar också bra, men har lite mildare smak och färg)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser ordentligt i en bunke.

2. Tillsätt filmjölk och sirap och rör ihop allt till en kladdig deg.

3. Lägg degen i en limpform, klädd med bakplåtspapper. Strö gärna över lite müsli.

4. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Ta upp pappret ur formen och låt brödet kallna på ett galler. Skär ej limpan i skivor innan den kallnat helt.

Tips! Rosta egen nyttig müsli till frukosten – klicka här för recept!
Tips! Baka en nyttig filmjölkslimpa på havregryn (istället för vetemjöl) – klicka här för recept!

Semlor

Perfekta semlor – de här semmelbullarna är oerhört fluffiga, luftiga och mycket goda! Ett favoritrecept som jag varmt rekommenderar!
Tips! Baka en superläcker semmelfläta som räcker till många – klicka här för recept!
Tips! Baka en gudomligt god semmelkladdkaka – klicka här för recept!

Semlor

Ca 30 st

50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
12–13 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg

Fyllning
200–300 g mandelmassa
3–4 msk mjölk

ca 5 dl vispgrädde 

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 45 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.

5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.

6. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.

7. Sätt på locken. Pudra över florsocker.

Tjockpannkaka

Tjockpannkaka, även kallad ugnspannkaka, är ett klassiskt pannkaksrecept som framförallt barnen älskar. Pannkakan är fluffig och mycket lättlagad. Smeten tar bara någon minut att röra ihop och sedan sköter den sig själv i ugnen. Servera gärna med vispgrädde och sylt.

Tips! Baka ugnspannkaka med bacon – klicka här för recept!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Tjockpannkaka

1 plåt

5 ägg
1 krm salt
4 dl vetemjöl
8 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa upp äggen med en visp. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa allt till en slät smet. Låt den stå och vila i ca 15 min. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Häll smeten i en smord ugnsplåt eller långpanna med höga kanter.

3. Grädda ugnspannkakan mitt i ugnen i 22–25 min eller tills den ser färdig ut på ytan. Servera med valfri sylt. Tips! Baka ugnspannkaka med bacon – klicka här för recept!

Tips! Tillaga baconugnspannkaka i ugn, supergott – klicka här för recept!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Sötsur kycklingfilé i sås

Sötsur kycklingfilé i sås – en lättgjord vardagsrätt som både vuxna och barn gillar. Lägre fetthalt än vispgrädde eller creme fraische funkar också bra, men vispgrädde gör såsen allra krämigast.
Tips! Servera kycklingen med flingsaltklyftpotatis – klicka här för recept!
Tips! Servera kycklingen till en nyttig, fräsch och supergod Kesosallad – klicka här för recept!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Sötsur kycklingfilé i sås

4 portioner

ca 4 kycklingfiléer
salt
svartpeppar
rapsolja
1 dl vatten + 1 msk maizena
1 dl vispgrädde (lägre fetthalt eller creme fraische funkar också bra)
ca 3 msk Sweet chili sauce (sötsur sås i glasflaska)

GÖR SÅ HÄR
1. Dela kycklingfiléerna mitt itu så de blir tunnare. Salta och peppra ytan.

2. Värm upp en stekpanna och stek kycklingfiléerna i rapsolja. Stek ytan på hög värme tills de får lite färg. Sänk direkt till låg värme och låt dem ligga under lock tills de är genomstekta. De blir oerhört saftiga om de blir genomstekta i låg värme.

3. Blanda vatten och maizena i en skål. Häll över vispgrädde, vatten och sötsur sås. Rör om och låt allt så på låg värme en stund. Smaka av såsen! Servera gärna med ris eller pressad potatis och sallad.
Tips! Servera kycklingen med flingsaltklyftpotatis – klicka här för recept!
Tips! Servera kycklingen till en nyttig, fräsch och supergod Kesosallad – klicka här för recept!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Veganska semlor

Fluffiga, härliga semlor med ingredienser som bara kommer från växtriket. Frys in de bullar du inte gör semlor av och ta fram och gör i ordning dem med mandelmassa och grädde vid ett annat tillfälle. Tips! Om man vill att bullarna ska få lite extra färg kan man pensla dem med sockerblandning innan gräddning (strösocker som löses upp i ett lite vatten).
Tips! Gör veganska pannkakor som är underbart goda – klicka här för recept!
Tips! Gör läckra, supergoda veganska hamburgare  – klicka här för recept!

Vegansemlor

Ca 18 st

25 g jäst
3 dl havredryck (soja- eller mandelmjölk funkar lika bra)
1 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk mald kardemumma eller stötta kardemummakärnor
125 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt

7–8 dl vetemjöl

Fyllning
200 g mandelmassa
ca 1 dl havredryck  (soja- eller mandelmjölk funkar lika bra)
3 dl grädde från växtriket (t ex Alpro Airy Creamy)
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt havredrycken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, margarin och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 45 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.

4. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med havremjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.

5. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.

6. Sätt på locken. Pudra över florsocker.

Tips! Gör veganska pannkakor som är underbart goda – klicka här för recept!
Tips! Gör läckra, supergoda veganska hamburgare  – klicka här för recept!