Hastbullar med äppelmos. Underbart goda, läckra bullar bakade med bakpulver (som inte behöver jäsa). Hastbullar är klassiska bakpulverbullar som ofta bakas med en kanelfyllning på toppen. Den här varianten innehåller äppelmos istället – såååå gott! De är klara på mindre än 30 min, vilket är toppen!
Tips! Gör en halv sats deg om du vill göra 10 bullar!
HASTBULLAR MED ÄPPELMOS
20 st
1 ½ dl strösocker 7 ½ dl vetemjöl 2 tsk kanel 1 msk vaniljsocker 4 tsk bakpulver 150 g smör, kylskåpskallt 3 ½ dl filmjölk
Fyllning ca 1 ½ dl äppelmos
Garnering pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda ihop strösocker, vetemjöl, kanel, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
2. Tillsätt smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken och rör ihop allt till en kladdig deg.
3. Fördela degen i 20 muffinsformar utställda på en plåt eller i en muffinsform.
4. Gör en grop mitt i varje bulle och lägg ner en klick äppelmos.
5. Strö pärlsocker på degkanten (ej på vaniljkrämen).
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 12–13 min. Frys gärna in de bullar som blir över eftersom de är allra godast nybakade. Ta fram och tina dem i ugnen så blir de som nybakta.
Ett mycket lättbakat bröd som är en blandning mellan limpa och baguetter. Namnet kommer från min son som kallade ett liknande bröd för ”brödet som stillar all hunger” när vi var på ett All inclusive-hotell i Turkiet. Han tyckte inte alltid om maten som serverades på hotellet så varje gång vi lämnade restaurangen greppade han ett stort baguetteliknande bröd från buffén och tog med sig det ut. Sedan gick han och tuggade på det stora brödet resten av kvällen eftersom han inte blev riktigt mätt av den turkiska buffén. Han var runt 5-6 år då och så himla söt när han gick runt med det stora brödet varje kväll. Än i dag minns han detta och blev så glad när jag bakade detta bröd till honom här hemma. I dag är han 18 år. 🙂
50 g jäst 6 dl vatten, fingervarmt 2 tsk salt 3 msk rapsolja 15–16 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget (mot slutet). Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i fem bitar. Forma dem till längder på ett mjölat bakbord.
3. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på ett galler.
JULGODIS
SAFFRANSBULLAR
SAFFRANSKAKOR
PEPPARKAKOR
JULDESSERTER
MJUKA KAKOR
PAJ
CHEESECAKE
JULBRÖD
JA, ALLA JULIGA RECEPT MAN BEHÖVER I JUL! Lindas julbak är en komplett julbakbok med mina favorijultrecept. Alla recept väl beprövade och har steg-för-stegbilder som visar hur man gör. Boken innehåller alla klassiska julrecept man vill ha till jul, men även nya moderna recept som är underbart goda och populära!
Jag älskar att rosta egen, nyttig müsli. Det är både godare och billigare än att köpa! Hemma hos mig går det åt mängder med müsli och det blir väldigt dyrt att köpa färdig. Därför rostar jag egen müsli och det blir gudomligt gott. Och billigare! Jag kan även välja själv exakt vad jag vill tillsätta i müslin. Här får du ett bra grundrecept på rostad müsli. Du kan självklart tillsätta dina favoritingredienser.
Torra ingredienser8 dl havregryn2 dl linfrön
3 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
4 dl sötmandel, grovhackad (eller nötter)
1 krm salt
2 dl vatten
2 msk rapsolja
1 msk kanel
2 dl russin (kan uteslutas)Förslag på smaksättningar
2 dl torkad banan
2 dl torkade aprikoser
2 dl torkade blåbär
1 dl kokos GÖR SÅ HÄR1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
2. Blanda vatten och rapsolja i en skål.
3. Häll vattenblandningen över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.
4. Bred ut müsliblandningen på en ugnsplåt. Pudra över kanel.
5. Grädda müslin mitt i ugnen i 35–40 min. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns.
6. Blanda ner russin och/eller torkad frukt när müslin kallnat. Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.
[caption id="attachment_80295" align="alignnone" width="980"] På bilden serveras den panerade fisken med skolans kalla fisksås – receptet finns här![/caption]
Panerad fisk är så gott! En stor favorit hos de flesta barn också (som annars kan vara dåliga på att äta fisk), men panerad fisk påminner om fiskpinnar och går ner i de flesta barns magar.
Tips! Du kan använda de flesta fisksorter, t ex rödspätta, torsk, torskrygg, kolja, sej m m.
GÖR SÅ HÄR 1. Skär fiskbitarna i valfria storlekar. Lägg vetemjöl på en tallrik. Vänd båda fisk sidorna i vetemjöl.
2. Vispa upp äggen i en tallrik. Häll upp ströbröd i en annan tallrik.
3. Doppa fiskbitarna i äggblandningen. Doppa därefter dem direkt i ströbröd. Lägg dem på en skärbräda. Salta och eventuellt peppra fisken.
4. Värm upp en stekpanna. Smält smör i stekpannan. Stek fisken på medelvärme några minuter på varje sida, tills fisken får fin färg. Servera gärna med pressad citron, skolans kalla fisksås, hemgjord potatismos, ris eller kokt potatis.
Franska frallor – supergoda, lättgjorda frallor med en knaprig yta och ett saftigt innanmäte! Går bra att frysa in! Om du vill göra dem mindre kan du göra 20 stycken istället för 12 stora. Gräddningstiden blir då någon minut kortare.
Franska frallor
12 st
50 g jäst 6 dl vatten, fingervarmt 2 tsk salt 3 msk rapsolja 15–16 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget (mot slutet). Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i 12 lika stora bitar. Forma dem till avlånga bröd, ca 20 cm på ett mjölat bakbord.
3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och skär ca 5 sneda snitt på varje bröd med en vass kniv.
4. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–15 min. Låt dem svalna på ett galler.