Skolans kalla fisksås

Skolans  kalla fisksås är verkligen supergod! Och mycket enkel att göra! Och det bästa av allt är att alla mina fem barn gillar den.

Jag gjorde såsen utan citron idag, men det är också gott att röra ner någon tesked citronsaft i såsen. Man kan lägga hälften av såsen i en annan skål och bara tillsätta citron i den skålen om inte alla gillar citronsmak.  Tänk på att inte tillsätta för mycket vitpeppar, det räcker med att pudra över lite grann och sedan röra om.

Tips! Om man vill kan man tillsätta ½ dl majonäs i såsen, men jag gör den utan och det blir precis lika gott.

Skolans kalla fisksås

1 kruka färsk dill, klippt
3 dl gräddfil

1 dl filmjölk
1 dl Bostongurka
½ tsk salt
lite vitpeppar
ev. pressad citron (kan uteslutas)

GÖR SÅ HÄR

1. Klipp dillen i småbitar.

2. Blanda ihop alla ingredienserna i en skål. Pudra över lite vitpeppar och rör om (inte för mycket för då blir det för stark pepparsmak). Pressa eventuellt ner någon tesked citronsaft i såsen.

 

Slutskurat – ny teknik fixar städningen 

Artikeln är ett annonssammarbete med Kärcher

Dammsugning och skurning är knappast något som du längtar efter. Ändå dammsuger och skurar du. När hemmet börjar likna kvarterets återvinningscentral känner du ångesten komma krypande. Men, lugn! Med lite planering är det inte längre något problem. Rätt strategi och rätt utrustning hjälper dig vinna kriget mot smutsen.

Tips 1: Skjut inte upp städningen.

Schemalägg en dag, eller några korta städbreaks i veckan. Då slipper du överraskas av att ditt hem invaderas av odiskade tekoppar, pizzakartonger, dammtussar…och när dina vänner kommer hem helt oplanerat behöver du inte be dem vänta medan du trycker in smutstvätten i diskmaskinen och disken i tvättmaskinen, eller hur det nu blev?

Tips 2: Positiv inställning

Ok, det finns roligare saker att göra, men städning är nödvändigt. Se det som ett gympass ”light”, jobbar du effektivt bränner du kalorier lika bra som på gymmet. Kosta på dig en belöning efter städpasset. Det finns säkert något som frestar i kylen? Glöm inte musiken! På Spotify finns nu ett 40-tal spellistor när du söker på ”städa”.

Tips 3: Utrustning.

Oavsett om du ska bestiga Mount Everest, springa maraton eller städa huset så gör rätt utrustning halva jobbet. Det sägs att det inte finns några genvägar. Fel! Mycket har hänt inom hemstädning sedan dina föräldrar kröp på knä med skurtrasan.

Städproffsen har sedan länge lämnat skurhinken. Du har kanske sett de truckliknande skurmaskinerna som kör omkring i hotellkorridorer och shoppingcenter. Många av dem kommer från tyska Kärcher som arbetat och forskat kring städning i decennier och utvecklat teknik som kortar städtiden och ger bättre slutresultat. Det som fungerat för proffsen har sedan blivit städhjälp i hemmet, exempelvis de högtryckstvättar och fönstertvättar för proffs som idag finns i miljontals hem världen över. Nu har turen kommit till skurmaskinen!

”Vi ville överföra den professionella skurmaskinens funktioner till hemmiljö, så vi utvecklade en effektiv och tidsbesparande golvtvätt, FC5. Den nya golvtvätten tar upp smuts och skurar på halva tiden, jämfört med traditionella metoder, med bättre resultat och mindre vattenförbrukning”, säger Micael Wahlroth, produktansvarig på Kärcher, Sverige.

Anledningen till att det går snabbare att golvstäda med FC5 med bättre resultat är den nya konstruktionen där två självgående rullar hålls fuktade. Smutsen, oavsett om den är lös, torr eller fuktig, tas om hand samtidigt som allt smutsvatten. Inget mer skrubbande.

”Sten, trä eller plast, FC5 rengör alla underlag. Bara att fylla på med vatten och kanske komplettera med något av de specialrengöringsmedel som finns att köpa”, säger Micael Wahlroth.

Så nästa gång du städar städar, behåll ditt goda humör och bli klar snabbare!

Läs mer här!

<!– wpp –>
Artikeln är ett annonssammarbete med Kärcher

Rostade potatishalvor i ugn

Rostade potatishalvor i ugn är gudomligt gott och mycket enkelt att göra. Passar till allt som är grillat, grytor, ja i princip till det mesta faktiskt. En favorit som jag ofta gör hemma, både till vardags och fest.

Rostade potatishalvor i ugn

potatis (valfritt antal)
en klick smör (eller olja)
salt

Smaksättning
ev. vitlök, riven parmesanost eller färska kryddor

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Skär potatisarna i halvor. Lägg dem på en ugnsplåt eller i en ugnsfast form. Skär skåror, ca 1/2 cm djupa i rutmönster på halvorna.

2. Smält smöret och pensla ytan på potatisarna med det.

3. Salta potatisen. Strö eventuellt över parmesanost eller färska kryddor.

4. Grädda potatisen längst ner i ugnen i 40–50 min. Sänk temperaturen till 230 grader när du sätter in potatisen. Tiden varierar beroende på potatisarnas storlek och sort. Potatisen är klar när den är mjuk och fått lagom med färg.

Tips! Pressa 1–2 klyftor vitlök i det smälta smöret och pensla potatisen med vitlökssmör.

Daimkladdkaka

Daimkladdkaka. Knaprig Daim och kladdig chokladkaka är en magiskt god kombination! En perfekt dessert eller tårta på kalaset som är superlätt att baka. Servera gärna med en klick vispgrädde eller glass. Alla kommer älska denna läckerhet!

Daimkladdkaka

Ca 12 bitar

150 g smör
2 ½ dl strösocker
½ krm salt
½ dl kakao
1 ¾ dl vetemjöl
3 ägg

Garnering
3 små Daim, hackade

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 20–24 min, beroende på hur kladdig du vill ha den.

4. Hacka Daimen halvgrovt.

5. Strö Daimen över kakan när den fortfarande är ljummen så den smälter fast på toppen. Ställ kakan i kylen i 1–2 timmar när den kallnat. Servera gärna med en klicka vispgrädde eller glass.

Vaniljbullekrans

Vaniljbullekrans. Ljuvligt god, läcker vaniljbullekrans som är både god, snygg och vacker att bjuda på. Degen räcker även till ett antal vanliga vaniljbullar som gräddas i 250 grader i 6–8 minuter.

Tips! Bullarna kan garneras med pärlsocker om man inte vill ha sötmandel och florsocker. Man kan även pudra på kanel i bullens fyllning.

Vaniljbullekrans

1 st + ett antal bullar

25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
½ krm salt
1 nypa kardemummakärnor, mortlade
75 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
8–9 dl vetemjöl

Fyllning 
50 g smör, rumsvarmt
2–3 msk vaniljsocker

Garnering
1 ägg
2 msk hackad sötmandel

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, kardemumma, smör, strösocker och vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

3. Kavla ut degen till en rektangel, ca 1 ½ cm tunn på ett mjölat bakbord.

4. Bred ut smöret och strö över vaniljsocker.

5. Rulla ihop degen till en rulle och skär den i bitar, ca 2 cm breda.

8. Lägg ca 6 bullbitar i en springform, ca 24 cm, klädd med bakplåtspapper (eller smord). Låt den jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.

9. Pensla bullarna i formen med uppvispat ägg. Strö över hackad sötmandel (eller pärlsocker).

10. Grädda bullarna i formen mitt i ugnen i 11–13 min. Håll koll på tiden för det går snabbt på slutet. Låt bullarna svalna på ett galler under bakduk. Strö över florsocker före servering.

11. Lägg resten av bullarna i pappersformar. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Pensla dem med ägg och strö över pärlsocker. Sätt ugnsvärmen på 250 grader. Grädda dem mitt i ugnen i 6–9 min.