(150 g riven ost om såsen ska användas till lasagne, men det funkar även utan)
GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och vispa ihop det i botten på kastrullen. Tillsätt mjölken, lite i taget och vispa ut det i mjölken.
2. Värm upp mjölkblandningen långsamt och låt det puttra på medelvärme i ca 10 min, tills det tjocknar. Om vitsåsen ska användas till lasagne är det fördelaktigt att tillsätta ca 150 g riven ost. Då blir såsen både smakligare och lite kraftigare i konsistensen.
Nyttig, lättgjord, supergod hälsotallrik som jag brukar göra när jag vill vara hälsosam och äta varm mat. Såååå fräscht!
Varm hälsotallrik
2 portioner
ca 500 g frysta wokade grönsaker ca ½ dl sötsur sås
salt
Tillbehör 1 tomat 10 cm gurka 1 dl majs 1 dl ajvar relish (köps färdig på burk)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg grönsakerna på en plåt och stek dem i ca 20 min. Rör om efter halva tiden. Blanda dem med sötsur sås (efter egen smak). Salta.
2. Servera de varma grönsakerna med tomat, gurka, majs och ajvar relish.
Därför ska du inte förvara mjölken i kylskåpsdörren…
Svar: Temperaturen är ofta någon eller några grader varmare i kylskåpsdörren än i hyllorna, längst in mot väggen i kylen. Därför håller sig mjölken kallare på hyllorna och mer hållbar än om man ställer den i dörren.
Fyllning + garnering 1 liter jordgubbar (mosa hälften av dem och skär resten i mindre bitar) 5 dl vispgrädde
GÖR SÅ HÄR
1. Botten: Sätt ugnen på 150 grader. Dela äggen i gulor och vitor i två skålar. (Gulorna används till bottnen och vitorna till marängen).
2. Vispa smör och strösocker fluffigt. Tillsätt äggulorna och vispa en stund till. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät smet.
3. Bred ut smeten på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper.
4. Maräng: Vispa äggvitorna vita och fluffiga. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget och vispa till en fast, vit maräng.
5. Bred ut marängen som en täcke ovanpå sockerkakssmeten.
6. Strö mandelspån över marängen.
7. Grädda tårtbotten längst ner i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna på plåten.
8. Montering: Dela tårtbotten i två delar. Lägg den ena på en bricka. Mosa hälften av jordgubbarna.
9. Vispa grädden fluffig. Blanda den med de mosade jordgubbar och bred ut lite mer än hälften på bottnen. Lägg över jordgubbsbitarna.
10. Lägg över den andra bottnen som ett lock. Bred ut resten av jordgubbsgrädden. Dela Noblesseplattorna på mitten. Stick ner dem i grädden.