Mangosmulpaj

WOW, vad god denna paj blev. Fryst mango och smuldeg = en superläcker kombination! Jag älskar denna paj!

Tips!
– Havregrynen, 1 dl kan bytas ut mot ½dl vetemjöl.

– Om du bara har ett paket fryst mango kan du göra en halv sats deg och en mindre form.

Mangosmulpaj

Ca 12 portioner

Fyllning
2 pkt fryst mango 225 g x 2

Smuldeg
125 g smör, rumsvarmt

1 dl strösocker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 krm flingsalt eller en nypa vanligt salt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp mangovitarna i en pajform, ca 25 cm i diameter.

2. Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till en smuldeg.

3. Smula degen över mangon i formen.

4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min. Servera den gärna med vaniljsås eller glass.

Bechamelsås

Bechamelsås är en enkel grundsås/vitsås som ofta används i lasagne. Eller i t ex broccoli- eller blomkålsgratäng eller andra grönsaksrätter.

Bechamelsås

75 g smör
1 dl vetemjöl
1 liter standardmjöl (röd)
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
ev. 2 krm riven muskotnöt

(150 g riven ost om såsen ska användas till lasagne, men det funkar även utan)

GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och vispa ihop det i botten på kastrullen. Tillsätt mjölken, lite i taget och vispa ut det i mjölken.

2. Värm upp mjölkblandningen långsamt och låt det puttra på medelvärme i ca 10 min, tills det tjocknar. Om vitsåsen ska användas till lasagne är det fördelaktigt att tillsätta ca 150 g riven ost. Då blir såsen både smakligare och lite kraftigare i konsistensen.

Varm hälsotallrik

Nyttig, lättgjord, supergod hälsotallrik som jag brukar göra när jag vill vara hälsosam och äta varm mat. Såååå fräscht!

Varm hälsotallrik

2 portioner

ca 500 g frysta wokade grönsaker
ca ½ dl sötsur sås
salt

Tillbehör
1 tomat
10 cm gurka
1 dl majs
1 dl ajvar relish (köps färdig på burk)

 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg grönsakerna på en plåt och stek dem i ca 20 min. Rör om efter halva tiden. Blanda dem med sötsur sås (efter egen smak). Salta.

2. Servera de varma grönsakerna med tomat, gurka, majs och ajvar relish.

Därför ska du inte förvara mjölken i kylskåpsdörren…

Lindas kökstips!

Därför ska du inte förvara mjölken i kylskåpsdörren…

Svar: Temperaturen är ofta någon eller några grader varmare i kylskåpsdörren än i hyllorna, längst in mot väggen i kylen. Därför håller sig mjölken kallare på hyllorna och mer hållbar än om man ställer den i dörren.

 

Noblessetårta med jordgubbsgrädde

Som en Pinocchiotårta men den är pimpad med Noblesse och jordgubbsgrädde också. Den är magiskt god!

Noblessetårta med jordgubbsgrädde

12–15 bitar

Sockerkaksbotten
5 äggulor (spara äggvitorna till marängen)
100 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
¾ dl mjölk

Maräng
5 äggvitor
2 ½ dl strösocker

Garnering
2 msk mandelspån (eller hackad sötmandel)

Fyllning + garnering
1 liter jordgubbar (mosa hälften av dem och skär resten i mindre bitar)
5 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR

1. Botten: Sätt ugnen på 150 grader. Dela äggen i gulor och vitor i två skålar. (Gulorna används till bottnen och vitorna till marängen).

2. Vispa smör och strösocker fluffigt. Tillsätt äggulorna och vispa en stund till. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät smet.

3. Bred ut smeten på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper.

4. Maräng: Vispa äggvitorna vita och fluffiga. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget och vispa till en fast, vit maräng.

5. Bred ut marängen som en täcke ovanpå sockerkakssmeten.

6. Strö mandelspån över marängen.

7. Grädda tårtbotten längst ner i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna på plåten.

8. Montering: Dela tårtbotten i två delar. Lägg den ena på en bricka. Mosa hälften av jordgubbarna.

9. Vispa grädden fluffig. Blanda den med de mosade jordgubbar och bred ut lite mer än hälften på bottnen. Lägg över jordgubbsbitarna.

10. Lägg över den andra bottnen som ett lock. Bred ut resten av jordgubbsgrädden. Dela Noblesseplattorna på mitten. Stick ner dem i grädden.