Chokladbullar

Chokladbullar! Supersaftiga, ljuvligt goda bullar med chokladfyllning. Man väljer själv vilken sorts choklad man vill ha i bullarna. Jag valde mjölkchoklad denna gång och det är magiskt gott! Men det går bra med vilken sorts choklad man vill.

Tips! Fyll hälften av bullarna med choklad och hälften med smör, kanel och strösocker (vanliga kanelbullar).

CHOKLADBULLAR

30–40 bullar (beroende på storlek)

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
1 krm salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
16–17 dl vetemjöl

Fyllning
50 g smör, rumsvarmt
2 x 200 g mörk eller ljus chokladkaka, hackad

Garnering
1 ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, kardemumma, smör, strösocker och vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

3. Dela degen i två bitar.

4. Kavla ut den ena till en rektangel, ca 1 cm tunn.

5. Hacka båda chokladkakorna på en skärbräda.

6. Bred ut hälften av smöret på degen. Strö ut hälften av chokladen ovanpå.

7. Rulla ihop degen till en rulle och skär den i bitar, ca 2 cm breda.

8. Lägg bullbitarna i pappersformar på en ugnsplåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Upprepa punkt 4–7 med den andra degbiten.

9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

10. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Storleken på bullarna kan variera, liksom värmen i olika ugnar. Håll koll på tiden för det går snabbt på slutet. Låt bullarna svalna på ett galler under bakduk.

Lyxig blåbärskaka

blabarsbakelser2 blabarsbakelser1

Lyxig blåbärskaka

ca 12 bitar

150 g smör
2 ½ dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 dl vetemjöl

Garnering
ca 225 g blåbär, frysta eller färska
1 ½ tsk potatismjöl

florsocker 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull och rör ner sockret. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Ta fram frysta eller färska blåbär.

3. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23-24 cm i diameter (bröa med kokos eller ströbröd). Blanda blåbären med potatismjöl och strö dem över smeten.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 24–28 min. Låt den svalna i formen. Pudra över lite florsocker. Spritsa snygga gräddtoppar på kakbitarna.

Noblesseglass

Hemgjord glass med knapriga, läckra Noblessechoklad i glassen. Noblessechoklad innehåller små bitar knaprig krokant vilket är ljuvligt gott att tillsätta i glassmeten.

Noblesseglass

6 st Noblesseplattor
5 dl vispgrädde

1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 397 gram

Garnering
några Noblesseplattor

GÖR SÅ HÄR

1. Hacka Noblesseplattorna med en kniv.

2. Vispa grädden fluffig. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om ordentligt med en slev.

3. Rör ner de hackade Noblesseplattorna.

4. Häll smeten i en skål och stick ner några Noblesseplattor.

5. Frys in glassen i 6–8 timmar. Ta fram den ca 15 min före servering.

Havrebollskakor

Ljuvligt goda, superläckra havrebollskakor som innehåller samma ingredienser som havrebollar. Det som skiljer är att denna smet kokas ihop i en kastrull och kakorna blir knapriga på ytan när de stelnar. Supergoda!!!

HAVREBOLLSKAKOR

25 st

100 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 nypa salt
3 msk kaffe
2 dl kokos
4 dl havregryn

GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, kakao, salt och kaffe. Låt det puttra i någon minut.

2. Tillsätt havregryn och kokos. Rör ihop allt till en smet.

3. Ställ ut små pappersformar, ca 25 st (beroende på storlek). Klicka ner smet i formarna. Låt dem stelna i kylen.

Bakpulvertekakor

Mycket goda, enkla tekakor som går fort att baka när man vill ha nybakat bröd.

Tips! Det går lika bra att bara baka brödet med rågsikt eller bara vetemjöl. Rågsikt gör bröden lite mörkare och rågsikten innehåller 40 procent rågmjöl.

Bakpulvertekakor

9 st

50 g smör, rumsvarmt
7 dl rågsikt eller vetemjöl
¾ tsk salt
1 msk bakpulver
4 dl mjölk 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt mjölken och blanda ihop allt till en kladdig deg. Rulla den kladdiga degen ett varv i vetemjöl så den inte klibbar fast på bordet och i händerna.

2. Rulla ut degen till en längd och dela den i 9 bitar.

3. Rulla bollar av degen med mjölade händer. Tryck ut dem till runda kakor, ca 1 ½ cm tjocka och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Nagga bröden med en naggade eller  gaffel.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12 min.