Hallonkladdkaka

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Hallon i kladdkakan är magiskt gott! Det här är en fantastiskt god kaka som är mycket lätt att baka. Bären i kakan är ljuvlig i kombination med den ljusa, lagom kladdiga bottnen. Servera gärna med en klick vaniljsås eller glass.

HALLONKLADDKAKA

ca 12 bitar

150 g smör
2 ¾ dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 dl vetemjöl

Garnering
ca 2 dl hallon, frysta eller färska 
2 tsk potatismjöl
1 msk strösocker
ev. florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull och rör ner sockret. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23-24 cm i diameter.

3. Blanda hallonen med potatismjöl och strösocker. Sprid ut hallonen ovanpå smeten i formen.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 23–25 min. Låt den svalna i formen. Pudra eventuellt över lite florsocker. Servera gärna med vispgrädde.

Nyttig frozen yoghurtdessert

Fräsch, fruktig & nyttig fryst yoghurtglass med hallon och mango. Passar perfekt som dessert eller njut av den när du är sugen på något sött. Sååå gott och helt utan tillsatt socker!

Nyttig frozen yoghurtdessert

Hallonglass:
2 dl mild yoghurt naturell (eller vaniljyoghurt)
ca 150 g frysta hallon

Mangoglass:
2 dl mild yoghurt naturell (eller vaniljyoghurt)
ca 150 g fryst mango

GÖR SÅ HÄR

1. Ställ yoghurten i frysen i 1–2 timmar så den blir halvfryst (det är svårt att mixa den om den är genomfryst). Hallonen ska vara helt genomfrysta.

2. Mixa yoghurt och hallon till en glass.

3. Gör likadant med mangoglassen

4. Häll hälften mangoglass, hälften hallonglass i serveringsglas. Servera direkt!

 

Snabba frukosttekakor

Lättgjorda, snabba tekakor som inte behöver jäsa! Goda bakpulverbröd som går fort att slänga ihop när man vill ha nybakat till frukost. Självklart kan man äta dem närsomhelst, de funkar lika bra till mellis, fika eller som kvällssmörgås.

Tips! Det går lika bra att bara baka brödet med bara rågsikt eller bara vetemjöl om man inte har båda mjölsorterna hemma.

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Snabba frukosttekakor

9 st

50 g smör, rumsvarmt
4 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
¾ tsk salt
1 msk bakpulver
4 dl mjölk 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt mjölken och blanda ihop allt till en kladdig deg. Rulla den kladdiga degen ett varv i vetemjöl så den inte klibbar fast på bordet och i händerna.

2. Rulla ut degen till en längd och dela den i 9 bitar.

3. Rulla bollar av degen med mjölade händer. Tryck ut dem till runda kakor, ca 1 ½ cm tjocka och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Nagga bröden med en naggade eller  gaffel.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12 min.

Nyttig fryst yoghurtglass mango

Fräsch, supergod, nyttig fryst yoghurtglass mango. Den är lätt att göra och en stor favorit hemma hos mig!

Nyttig fryst yoghurtglass mango

3 dl fryst mild yoghurt naturell (eller vaniljyoghurt)
300 g fryst mango 

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa den frysta yoghurten och mango till en slät glass i en mixer eller köksmaskin med knivar.

Låt yoghurten och mangon tina något om det är svårt att mixa. Ät direkt!

Chokladbollskakor

Superläckra, goda chokladbollskakor för alla havrebollsälskare. Ingredienserna är desamma som i havrebollar, men denna smet kokas ihop och när de stelnar blir de frasiga och ljuvligt läckra och goda.

CHOKLADBOLLSKAKOR

20–24 st

100 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 nypa salt
3 msk kaffe
2 dl kokos
4 dl havregryn

GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, kakao, salt och kaffe. Låt det puttra i någon minut.

2. Tillsätt havregryn och kokos. Rör ihop allt till en smet.

3. Klicka ut 20–24 kakor på ett bakplåtspapper. Låt dem stelna i kylen.