Panerad fisk

[caption id="attachment_80295" align="alignnone" width="980"] På bilden serveras den panerade fisken med skolans kalla fisksås – receptet finns här![/caption]

Panerad fisk är så gott! En stor favorit hos de flesta barn också (som annars kan vara dåliga på att äta fisk), men panerad fisk påminner om fiskpinnar och går ner i de flesta barns magar.

Tips! Du kan använda de flesta fisksorter, t ex rödspätta, torsk, torskrygg, kolja, sej m m.

Två goda såser till fisken:
– Skolans kalla fisksås – klicka här!

– Remouladsås – klicka här! 

Panerad fisk

600–800 g fiskfilé (valfri sort)
1 dl vetemjöl
2 ägg, uppvispade
2 dl ströbröd
salt
ev. peppar

Hemgjord potatismos – recept klicka här!

GÖR SÅ HÄR
1. Skär fiskbitarna i valfria storlekar. Lägg vetemjöl på en tallrik. Vänd båda fisk sidorna  i vetemjöl.

2. Vispa upp äggen i en tallrik. Häll upp ströbröd i en annan tallrik.

3. Doppa fiskbitarna i äggblandningen. Doppa därefter dem direkt i ströbröd. Lägg dem på en skärbräda. Salta och eventuellt peppra fisken.

4. Värm upp en stekpanna. Smält smör i stekpannan. Stek fisken på medelvärme några minuter på varje sida, tills fisken får fin färg. Servera gärna med pressad citron, skolans kalla fisksås, hemgjord potatismos, ris eller kokt potatis.

Hemgjord potatismos – recept klicka här!

Två goda såser till fisken:
– Skolans kalla fisksås – klicka här!
– Remouladsås – klicka här! 

Franska frallor

Franska frallor – supergoda, lättgjorda frallor med en knaprig yta och ett saftigt innanmäte! Går bra att frysa in! Om du vill göra dem mindre kan du göra 20 stycken istället för 12 stora. Gräddningstiden blir då någon minut kortare.

Franska frallor

12 st

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
3 msk rapsolja
15–16 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget (mot slutet). Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i 12 lika stora bitar. Forma dem till avlånga bröd, ca 20 cm på ett mjölat bakbord.

3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och skär ca 5 sneda snitt på varje bröd med en vass kniv.

4. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–15  min. Låt dem svalna på ett galler.

 

Köttfärspanna med ägg

Köttfärspanna med ägg. En läcker, lyxig köttfärssås med pocherade ägg mitt i köttfärssåsen. Riktigt läcker, ser inbjudande ut och är magiskt gott! En perfekt vardagsrätt som kan ätas till ris, pasta eller potatis.

KÖTTFÄRSPANNA MED ÄGG

1 stekpanna fylld med köttfärssås – RECEPT KLICKA HÄR
6 ägg

GÖR SÅ HÄR
1.  Gör en sats köttfärsås – recept på min goda köttfärssås hittar du här! 

2. Låt köttfärssåsen ligga i en stekpanna. Stäng av värmen en stund. Gör 6 gropar i köttfärssåsen med en matsked (inte ända ner i botten).

3. Knäck äggen, ett i varje hål.

4. Lägg på ett lock på stekpanna, höj värmen och låt allt puttra på svag värme tills äggen är vita. Servera gärna med ris, pasta, potatis och en fräsch sallad.

Moccamuffins

Kärleksmums, snoddas, moccarutor, tv-kaka, ja kärt barn har många namn. De här muffinsarna är som moccarutor eller kärleksmums men i muffinsform. Sååå galet goda! De består av saftiga chokladmuffins med ett härligt täcke av chokladglasyr och kokos.

Moccamuffins

Ca 20 st

4 ägg

3 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

¾ dl kakao

2 ½ tsk bakpulver

150 g smör, smält

1 ½ dl mjölk

4 ½ dl vetemjöl 

Glasyr
ca 2 msk kaffe

½ dl kakao

1 msk vaniljsocker

4–5 dl florsocker

75 g smör, smält

1–2 msk vatten 

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR


1. Sätt ugnen på 200 grader.
 Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Fördela smeten i stora muffinsformar, ca 2o st. Fyll dem till ¾.

3. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 15–17 min. 
Låt dem kallna.

4. Glasyr: Blanda alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden florsocker och vatten så att konsistensen blir lagom bredbar.

5. Bred ut glasyren över muffinsen och strö över kokos. Låt glasyren stelna.

Klassiska rågsiktskakor

Rågsiktskakor är ett mycket populärt köpebröd, men det är mycket godare att baka det själv. Och billigare. Det här receptet är ett väl beprövat recept som man alltid lyckas med om man följer receptet.

KLASSISKA RÅGSIKTSKAKOR

4 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
50 g smör, rumsvarmt
½ dl ljus sirap

13–14 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, smör, sirap och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min eller till sin dubbla storlek.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och forma dem till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, 18–20 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Stansa ut ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter, med till exempel ett snapsglas. Nagga hål i degkakorna med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–14 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.