Noblessekladdkaka

Noblessekladdkaka är en perfekt dessert! Eller bjud på den som tårta på ett kalas. De runda Noblesseplattorna innehåller små knapriga krokantbitar som gör chokladkladdkakan extra god och läcker. Servera gärna med en klick vispgrädde eller glass! Den är inte bara god utan även snygg med det fina mönstret som bildas av chokladplattorna.

NOBLESSEKLADDKAKA

Ca 12 bitar

150 g smör
1 krm salt
3 dl strösocker
3 msk kakao
1 ¾ dl vetemjöl
3 ägg

Garnering
1 pkt Noblesseplattor (23–25 st)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. (Bröa gärna med kokos).

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 23–25 min.

4. Garnering: Lägg Noblesseplattorna i ett snyggt mönster på kakan när den forfarande är ljummen så de smälter fast på toppen.

Rödvinssky

Den här rödvinsskyn är såååååå himla god och passar perfekt till grillat eller stekt kött. Jag har gjort den på en kockutbildning och receptet kommer från riktiga kockproffs. Vi använde hemgjord buljong (sky) som vi kokade själva, men det går även bra med köttbuljong som man tillagar enligt förpackningen på buljongtärningarna.

Tips! Vill man göra en gräddsås kan man tillsätta vispgrädde när såsen är klar och reda med lite mjöl.

Rödvinssky

1 schalottenlök
2 msk rapsolja
1 1/2 dl rödvin
5 dl sky/färdigkokt köttbuljong
salt
vitpeppar

GÖR SÅ HÄR
1.
Finhacka löken. Fräs den i en upphettad stekpanna i oljan tills den blir gyllenbrun.

2. Tillsätt rödvinet och koka ihop så att det nästan blir torrt i stekpannan.

3. Tillsätt skyn/buljongen och reducera* på låg värme till en tjock sås. Smaka av med salt och vitpeppar.

* reducera=koka bort vätska/ånga till såsen tjocknar

Så skalar man lök snabbt och enkelt

Lindas kökstips: Så skalar man lök snabbt och enkelt

Svar: Lök har ibland ett tunt skal som är svårt att få bort. Skär bort ändarna och lägg hela löken en kort stund i kokhett vatten. Då släpper skalet snabbt.

 

Skärgårdskakor

Otroligt saftiga, fluffiga bröd som är stora favoriter hemma hos mig! Både jag och mina fem barn älskar dessa goda bröd! De går bra att frysa in.

Skärgårdskakor

8 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
75 g smör, rumsvarmt
2 tsk salt
¾ dl ljus sirap
7 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

2. Dela degen i 8 bitar.

3. Kavla eller tryck ut varje deg till en rundel, 18–19 cm i diameter.

4. Strö över lite mjöl och nagga bröden med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–11 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Majonnäs

Hemgjord majonnäs på kockarnas vis är enkelt att göra, men det man ska tänka på är att vispa ordentligt och länge för att lyckas. Det är också viktigt att oljan ska tillsättas lite, lite i taget.

Majonnäs

2 äggulor
½ msk senap
½ msk dijonsenap
1 msk vinäger
3–4 dl rapsolja eller matolja
salt
vitpeppar

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda äggulor, senap, dijonsenap och vinäger i en rymlig bunke (det ska få plats att vispa ordentligt).

2. Häll i oljan droppvis, lite i taget och vispa ordentligt tills det blir en fluffig massa. Tillsätt lite till olja när den gått in ordentligt i massan.

3. Smaka av med salt och lite vitpeppar.