Ska potatisen läggas i kallt vatten i kastrullen eller när vattnet börjat koka?
Svar: För att bevara C-vitaminhalten i potatisen bör temperaturen i potatisen snabbt passera 40–60 grader. På så sätt minskar risken för nedbrytning av C-vitaminen. Därför ska man lägga ner potatisen i kokande vatten. Om den tillagas för länge på låg värme kan näringen brytas ner.
Det är också viktigt att passera temperaturen 50-60 grader snabbt för att kärnan i potatisen ska bli ordentligt mjuk. Om den värms upp för långsamt förblir den hård inuti.
Hastbullar med vaniljkräm. Ljuvliga vaniljkrämbullar med bakpulver som inte behöver jäsa. Hastbullar är klassiska bullar som ofta bakas med en kanelfyllning på toppen. Den här varianten innehåller vaniljkräm och är makalöst goda! De är klara på mindre än en halvtimme, vilket är snabbt och bra!
Tips! Gör en halv sats deg om du vill göra 10 bullar!
Tips! Tillsätt ½ tsk kanel eller kardemumma i degen, det är gott!
Hastbullar med vaniljkräm
20 st
1 ½ dl strösocker 7 ½ dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 4 tsk bakpulver 150 g smör, kylskåpskallt 3 ½ dl filmjölk
Fyllning 1 ½ dl färdigblandad vaniljmarsankräm
Garnering pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda ihop strösocker, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
2. Tillsätt smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken och rör ihop
allt till en kladdig deg.
3. Fördela degen i 20 muffinsformar utställda på en plåt eller i en muffinsform.
4. Vaniljkräm: Blanda ihop marsanpulver och mjölk enligt förpackningen, till ca 1 1/2 dl färdig vaniljkräm. Den ska vara ganska fast i konsistensen, inte för rinnig.
5. Gör en grop mitt i varje bulle och lägg ner en klick vaniljkräm.
6. Strö pärlsocker på degkanten (ej på vaniljkrämen).
7. Grädda bullarna mitt i ugnen i 11–13 min. Frys in de bullar som blir över.
Svar: Vita ägg kommer oftast från vita hönor och bruna ägg kommer för det mesta från bruna hönor (det kan finnas undantag). Ca 95 % av alla svenska ägg är vita och ca 5 % är bruna. Hönorna har en körtel som innehåller ett sekret som färgar äggskalet i slutet, när det nästan är färdigbildat. Färgen på äggen är alltså genetiskt betingad. Det är vanligare med vita ägg i Sverige än i sydeuropa. Där är det vanligare med bruna ägg. Näringsvärde och smak påverkas inte av färgen på skalet.
Tårtbotten, grundrecept. En oerhört luftig, fluffig, lätt och bra tårtbotten. Mitt favoritgrundrecept som alltid blir lyckat. Den kan smaksättas med t ex choklad eller citron. För att lyckas med tårtbotten är det viktigt att inte öppna ugnsluckan under gräddningen.
Enkla långpannebröd som är oerhört goda och saftiga! Degen trycks bara ut på en plåt.
Tips! Byt ut 3 dl vetemjöl mot grahamsmjöl eller rågmjöl om du vill ha ett mer fiberrikt bröd.
LÅNGPANNEBRÖD
Ca 16 st
25 g jäst 5 dl vatten, fingervarmt 2 tsk salt 2 msk rapsolja 13–14 dl vetemjöl
Garnering mjölk (vatten funkar också) sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
3. Tyck ut degen på en plåt med bakplåtspapper med mjölade händer. Gör ett rutmönster, ca 15 bitar, med en degskrapa eller kniv.
4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla degen med mjölk och strö över sesamfrön. Det funkar även att pensla med vatten, men mjölk innehåller lite fett och ger ytan en gyllenbrunare färg under gräddningen.
6. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–18 min. Låt det svalna i formen.