Rostad banan

En mycket snabbgjord, ljuvligt god dessert! Den är nyttigt och kan serveras med färska bär, vispgrädde och glass. På ca 15 min är desserten helt klar och ska serveras när den fortfarande är ljummen.

Rostad banan

1 banan
1 msk hackad sötmandel

Tillbehör
vispgrädde, bär eller glass 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 230 grader. Skala bananen och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Mosa den med en gaffel.

2. Hacka sötmandel. Strö dem över bananen.

3. Rosta bananen i ugnen i 13–14 min, eller tills den får lite färg. Servera gärna bananen med bär, en klick vispgrädde eller glass.

Brysselkex

Spröda mördegskakor med en rosa, läcker strösockerkant!

BRYSSELKEX

Ca 50 st

Deg
200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl 

Garnering
1 dl strösocker
några droppar röd hushållsfärg

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 160 grader. Börja med garneringen: Blanda socker och hushållsfärg i en plastpåse så att sockret färgas svagt rosa. Sprid ut sockret på en skärbräda av plast.

2. Deg: Blanda snabbt ihop ingredienserna till en smidig deg.

3. Dela degen i två bitar.

4. Rulla degbitarna till två rullar, 3–4 cm i diameters omkrets.

5. Garnering: Rulla deglängderna i det färgade sockret.

6. Skär degrullarna i skivor, ca 4–5 mm.

7. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.

8. Grädda kakorna mitt i ugnen i 15–16 min. Gräddar du kakorna för länge eller i för hög värme kan sockret på kanterna bli brunt.

Tuppkaka i stekpanna

Saftig, härlig och mycket lättbakad mjuk kaka som jag gräddat i en stekpanna. Mest för att det är snyggt och lite kul. Det går lika bra att grädda kakan i en vanlig rund springform, ca 21 cm i diameter. Om du gräddar kakan i en springform som är ca 24 cm bör du lägga till så det blir 3 ägg, 3 dl strösocker, 3 dl vetemjöl och 75 g smör i smeten. Annars blir kakan väldigt platt. Min stekpanna var ca 21 cm i diameter i botten.

Tuppkaka i stekpanna

2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
75 g smör, smält

Garnering
10 sötmandlar
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker fluffigt. Tillsätt vetemjöl och smält smör. Rör snabbt om till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad gjutjärnspanna, 21–22 cm i diameter (en vanlig form i samma storlek går också bra).

3. Dela sötmandlarna mitt itu och strö över dem och pärlsocker på smeten.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 23 min (min kaka blev lite för brun på ytan, den ska vara lite ljusare). Låt kakan svalna i pannan.

Klyftpotatis med basilika

 

Potatis ska tillagas på hög värme. Om den tillagas i låg värme, men under lång tid kan det bli en hård kärna i mitten av potatisen. Temperaturen 50-60 grader måste passeras snabbt för att kärnan i potatisen ska bli mjuk. Om den värms upp för långsamt förblir den hård inuti.

Tips! Pressa 1–2 vitlöksklyftor och blanda den med oljan innan den ringlas över potatisen. Supergott!

Klyftpotatis med basilika

12 potatisar (eller önskat antal som får plats på plåten)
1 msk rapsolja
salt eller flingsalt
några kvistar färsk basilika

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Skär potatisen i klyftor. Lägg dem på en ugnsplåt. Ringla över olja och blanda. Strö över salt.

2. Klipp eller skär basilikabladen i bitar. Strö dem över potatisen. Grädda potatisen mitt i ugnen i ca 40 min. Rör om två-tre gånger, men öppna luckan snabbt så inte värmen försvinner ut.