Tårtbotten, grundrecept. En oerhört luftig, fluffig, lätt och bra tårtbotten. Mitt favoritgrundrecept som alltid blir lyckat. Den kan smaksättas med t ex choklad eller citron. För att lyckas med tårtbotten är det viktigt att inte öppna ugnsluckan under gräddningen.
Tårtbotten – grundrecept
Ca 12 bitar
3 ägg
3 dl strösocker
1 dl vatten, kokhett
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Smaksättning (frivilligt)
1 citron, rivet skal
Chokladbotten
Byt ut ½ dl vetemjöl till kakao
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä en form, ca 24 cm i diameter med bakplåtspapper i bottnen och med en bred krage runt insidan av kanten.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.
3. Rör ner det varma vattnet.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Rör ner det i äggsmeten. Tillsätt eventuell smaksättning, t ex rivet citronskal.
5. Rör snabbt ihop allt till en slät smet.
6. Häll smeten i formen.
7. Grädda kakan längst ner i ugnen i 46–50 min. Låt den kallna i formen.
8. Skär tårtan i 3 delar/bottnar. Fyll tårtan med önskad fyllning. Spackla tårtan med t ex vispgrädde eller en god frosting.