Blåbärskaka

Mycket lättbakad, ljuvligt god och segmjuk blåbärskaka med lite frasiga kanter! Servera den gärna med en klick vispgrädde eller vaniljsås. Använd frysta eller färska blåbär.

Tips! Bären kan bytas ut mot valfria bär.

Här hittar du fler recept med ljuvligt goda, enkla mjuka kakor – klicka här!

Blåbärskaka

Ca 12 bitar

2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ¼ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Fyllning
150 g blåbär, frysta eller färska
2 tsk potatismjöl
1 ½ msk strösocker

Garnering
1 msk sötmandel, hackad (kan uteslutas)
75 g smör, kylskåpskallt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.

3. Fyllning: Blanda blåbär potatismjöl och strösocker i en skål.

4. Strö blåbären jämnt över kakan. Strö eventuellt över hackad sötmandel. Hyvla smöret med en osthyvel och lägg det ovanpå smeten och blåbären.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen. Servera gärna kakan med en klick grädde eller vaniljsås.

Här hittar du fler recept med ljuvligt goda, enkla mjuka kakor – klicka här!

Nyttiga morotstekakor utan mjöl

Mjölfria morotsbröd som inte behöver jäsa. De innehåller inte något vanligt vetemjöl utan istället mixade havregryn. Om man inte vill mixa havregrynen själv kan man använda färdigköpt havregrynsmjöl. De rivna morötterna gör bröden extra vitaminrika, saftiga och goda!

7 dl mixade havregryn = ca 6 ¼ dl havregrynsmjöl

Nyttiga morotstekakor utan mjöl

1 st

1 dl finriven morot
7 dl havregryn (mixa dem till mjöl)
2 ägg
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl mjölk

Garnering
havregryn, söndersmulade (kan uteslutas)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Riv moroten fint.

2. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.

3. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.

4. Blanda ihop alla ingredienser till en kladdig deg. Låt den stå och svälla i ca 5 min.

5. Klicka ut frallor, ca 10 st på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite söndersmulade havregryn.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min.

Chokladmaränger

Frasiga, spröda maränger som fullkomligt smälter i munnen. Det är egentligen väldigt lätt att baka maränger. Det som kan gå fel är att man har en slö elvisp eller hushållsmaskin som inte vispar tillräckligt kraftigt. Tänk på att man först vispar upp äggvitan fluffig. Därefter tillsätter man strösockret, lite i taget. Vispa tills massan är fluffig och hård i konsistensen.

Om man inte har någon ättika eller citron hemma funkar det att baka marängerna utan. Ättikan och citronen gör att äggvitan blir styvare och hårdnar snabbare under vispningen. De håller även formen lite bättre under gräddningen, men som sagt, det funkar även utan.

Maränger

Ca 60 st

3 äggvitor
½ krm ättiksprit eller ½ tsk pressad citronsaft
1 ½ dl strösocker

Fyllning
75 g mörk eller ljus choklad, smält

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 100 grader. Låt den svalna. Vispa äggvitorna och ättiksprit (eller citronsaft) till ett hårt skum. Tillsätt 1/3 av strösockret och vispa en stund till. Tillsätt resten av sockret, lite i taget och fortsätt vispa till en fast, vitt skum. Man ska kunna vänta på bunken utan att marängen rör sig.

2. Smält chokladen och låt den svalna något. Fyll spritsen med lite marängsmet, en klick choklad och fortsätt varva tills den är fylld.

3. Spritsa eller klicka upp maränger med en sked på en plåt med bakplåtspapper. Grädda marängerna mitt i ugnen i ca 2 tim. Stäng av värmen och låt plåten stå kvar i ugnen och kallna.

Potatis – ett av världens nyttigaste livsmedel

Potatis är inte bara en av världens mest populära råvaror utan också en av de nyttigaste. FN har utsett potatis till ett av de 10 nyttigaste livsmedlen i världen. Potatisen innehåller bara 83 kcal kalorier per 100 gram!

– Potatis innehåller värdefulla vitaminer och fibrer. Dessutom är den mättande. Äter du den med skalet på får du också i dig en dos av nyttiga antioxidanter och fibrer.

– Potatisskal är rika på fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-vitamin.

– En portion kokt potatis (175 g) innehåller mer än 20% av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin C, niacin, vitamin B6 och kalium (källa Livsmedelsverket rapport 19-2010).

– Potatis är till 99,9 procent fettfri.

Näringsvärde per 100 gram kokt potatis:
Energi: 83 kcal
Kolhydrater: 17,5 g
Fett: 0,1 g
Protein: 1,8 g
C-vitamin: 17 mg
B6: 0,2 mg
Niacin: 1,8 mg
Folat: 20 µg
Kalium: 322 mg
Magnesium: 19 mg

(Källa: Livsmedelsverkets näringsdatabas och Svensk potatis)

 

Fransk hallonkaka

Fransk hallonkaka! Lätt att baka, fantastiskt god, fräsch och den världens godaste kanter! En kaka man snabbt kan slänga ihop när man vill bjuda på fika! Servera den gärna med en klick vispgrädde eller vaniljsås. Använd frysta eller färska hallon.

Tips! Hallonen kan bytas ut mot valfria bär.

Fransk hallonkaka

Ca 8 bitar

2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ¼ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
175 g hallon, frysta 
2 msk sötmandel, hackad (kan uteslutas)
75 g smör, kylskåpskallt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt vetemjöl,  bakpulver och vaniljsocker och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.

3. Lägg ut hallon jämnt över kakan. Strö eventuellt över hackad sötmandel. Hyvla smöret med en osthyvel och lägg dem ovanpå smeten och hallonen.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen. Servera gärna kakan med en klick grädde eller vaniljsås.