Varför är ägg bruna eller vita?

Varför är ägg bruna eller vita?

Svar: Vita ägg kommer oftast från vita hönor och bruna ägg kommer för det mesta från bruna hönor (det kan finnas undantag). Ca 95 % av alla svenska ägg är vita och ca 5 % är bruna.  Hönorna har en körtel som innehåller ett sekret som färgar ägg­skalet i slutet, när det nästan är färdigbildat. Färgen på äggen är alltså genetiskt betingad. Det är vanligare med vita ägg i Sverige än i sydeuropa. Där är det vanligare med bruna ägg. Näringsvärde och smak påverkas inte av färgen på skalet.

Källa: svenska ägg

Tårtbotten

8. Skär tårtan i 3 delar/bottnar. Fyll tårtan med önskad fyllning. Spackla tårtan med t ex vispgrädde eller en god forsling.

Tårtbotten, grundrecept. En oerhört luftig, fluffig, lätt och bra tårtbotten. Mitt favoritgrundrecept som alltid blir lyckat. Den kan smaksättas med t ex choklad eller citron. För att lyckas med tårtbotten är det viktigt att inte öppna ugnsluckan under gräddningen.

Tårtbotten – grundrecept

Ca 12 bitar

3 ägg
3 dl strösocker
1 dl vatten, kokhett
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Smaksättning (frivilligt)
1 citron, rivet skal

Chokladbotten
Byt ut ½ dl vetemjöl till kakao

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä en form, ca 24 cm i diameter med bakplåtspapper i bottnen och med en bred krage runt insidan av kanten.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.

3. Rör ner det varma vattnet.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Rör ner det i äggsmeten. Tillsätt eventuell smaksättning, t ex rivet citronskal.

5. Rör snabbt ihop allt till en slät smet.

6. Häll smeten i formen.

7. Grädda kakan längst ner i ugnen i 46–50 min. Låt den kallna i formen.

8. Skär tårtan i 3 delar/bottnar. Fyll tårtan med önskad fyllning. Spackla tårtan med t ex vispgrädde eller en god frosting.

Långpannebröd

Enkla långpannebröd som är oerhört goda och saftiga! Degen trycks bara ut på en plåt.

Tips! Byt ut 3 dl vetemjöl mot grahamsmjöl eller rågmjöl om du vill ha ett mer fiberrikt bröd.

LÅNGPANNEBRÖD

Ca 16 st

25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
2 msk rapsolja
13–14 dl vetemjöl

Garnering
mjölk (vatten funkar också)
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.

3. Tyck ut degen på en plåt med bakplåtspapper med mjölade händer. Gör ett rutmönster, ca 15 bitar, med en degskrapa eller kniv.

4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla degen med mjölk och strö över sesamfrön. Det funkar även att pensla med vatten, men mjölk innehåller lite fett och ger ytan en gyllenbrunare färg under gräddningen.

6. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–18 min. Låt det svalna i formen.

Sverigekaka

Sverigekakan är den mjukaste, saftigaste kakan som finns med en härlig vaniljsmörfyllning mitt i kakan! Den här måste ni baka, såååå god och lätt att göra! Ingredienserna har man oftast hemma.

Sverigekaka

Ca 12 bitar

3 st ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokhett vatten

Fyllning
100 g smör
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det ihop med vattnet i smeten. Rör till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen  i 32–34 min. Låt den svalna i formen.

4. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och blanda ner mjölken och vaniljsockret. Rör om ordentligt.

5. Dela kakan på mitten till två bottnar.

6. Häll hälften av smörfyllningen på ena bottnen och andra hälften på den andra. Bred samtidigt ut det med en spatel.

7. Sätt ihop bottnarna igen och lägg kakan på en tallrik. Pudra över florsocker.

 

Frukosttekakor

Underbara frukosttekakor (ja, självklart kan man äta dem även till mellis eller när man vill). De är enkla och roliga att baka. Om man byter ut vattnet mot mjölk istället så blir innanmätet i brödet något mjukare. Vatten gör brödet lite segar i konsistensen. Båda sorterna är lika goda, men på olika sätt.

Frukosttekakor

Ca 18 st

50 g jäst
7 dl vatten, fingervarmt (eller mjölk)
2 msk raposlja
2 tsk salt
17–18 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i ca 18 bitar. Forma dem till bollar och lägg dem på två plåtar (nio stycken på varje) med bakplåtspapper.

3. Platta till degbollarna till ca 1 ½ cm tjocklek med mjölade händer. Nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna på ett galler.