Den här goda grönsaksröran är supergod att äta som tillbehör till kött eller kyckling. Eller ät den istället för potatis, pasta eller ris. Kryddningen och grönsakerna går att variera i onändlighet. Jag gjorde denna snabba variant med frysa wokgrönsaker, men självklart kan man använda färska grönsaker som man skär i större bitar. Tips! Om du vill äta en snabb hälsosam lunch kan du värma grönsaksröra och äta med en klick Keso till.
800 g frysta wokgrönsaker salt chiliflakes 3 klyftor vitlök 2 paket/burkar krossade tomater 3 msk grönsaksfond
GÖR SÅ HÄR 1. Sätt på en stor stekpanna och stek de frysta grönsakerna i olja tills de tinar. Tillsätt salt, chiliflakes, pressad vitlök och rör om (eller valfria kryddor).
2. Tillsätt krossade tomater och grönsaksfond. Låt allt stå och puttra på svag värme i ca 10 min.
Supersaftig, mjuk kaka som smakar magiskt gott! Den här måste ni baka! Ett riktigt toppenrecept! Kanel och rivet äpple ger ljuvliga smaker och den är verkligen supersaftig, mjuk och god!
VEGO GRYTA MED KOKOSMJÖLK Det är enkelt att laga denna underbara vego-kikärtscurry. Krämig och matig med härlig smak av curry, vitlök och spenat. En gryta som direkt blev en ny favorit av mig!
2 gula lökar, finhackade 2 vitlöksklyftor, pressade 2 krm chiliflakes eller cayennepeppar 1 tsk curry salt 4 burkar kikärtor, avsköljda i en sil (ca 400 g styck) 2 burkar kokosmjölk (ca 400 g styck) 1 näve färsk spenat cocktailtomater sugar snaps (sallads ärtor)
GÖR SÅ HÄR
1. Hacka löken och fräs den med pressad vitlök och alla kryddor i olja i en stekpanna.
2. Tillsätt kikärtorna och stek några minuter på medelvärme. Tillsätt kokosmjölk och spenat. Låt allt puttra i ca 10 min. Lägg i cocktailtomaterna och sugar snaps efter ca 5 minuter.
3. Salta och krydda extra efter egen smak. Servera gärna med ris.
NYTTIGT BRÖD MED HAVREGRYN, KESO OCH ÄGG ISTÄLLET FÖR MJÖL Baka bröd utan vetemjöl. Keso och havregryn är grunden i dessa otroligt saftiga och goda bröd. Och degen behöver inte jäsa. Mycket enkla frallor att baka och de går bra att frysa in.
5 dl havregryn 1 tsk salt 1 msk bakpulver 5 ägg 250 g keso, valfri fetthalt
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda havregryn, salt och bakpulver i en bunke. Rör om ordentligt.
2. Tillsätt ägg och Keso och rör om ordentligt.
3. Klicka ut runda frallor på en plåt med bakplåtspapper, använd två matskedar.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 min. Sänk värmen till 225 grader efter halva gräddningstiden. Låt dem svalna på plåten. Låt bröden kallna helt innan du skär isär dem med en kniv.
Med bara fyra ingredienser bakar dessa frasiga, rustika och supergoda lantbröd! De är väldigt enkla att baka. Tänk på att knåda degen ordentligt för i dessa bröd är det viktigt att glutentrådarna blir starka så att brödet jäser och reser sig ordentligt under gräddningen.
Brödet har en frasig yta när det är nygräddat och ett saftigt, lite segt innanmäte. Ett riktigt favoritbröd!
50 g jäst 5 dl vatten, fingervarmt 2 tsk salt 11–12 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om ordentligt.
2. Tillsätt salt och vetemjöl, lite i taget och blanda till en deg. Knåda den lätt kladdiga degen i några minuter. Låt den jäsa under en bakduk i en bunke i ca 1 timme.
3. Rulla degen i mjöl om den är kladdig. Dela den i två delar och forma dem till runda bröd på ett mjölat bakbord.
4. Lägg de runda bröden på en plåt med bakplåtspapper. Bröd 1: Borsta av mjölet på ytan och pensla den med vatten och strö över sesamfrön (eller vallmofrön). Bröd 2: Strö över lite mer mjöl. Man kan strö över vetemjöl och det blir lite brunt under jäsningen, om man vill ha ett vitt mjöl på ytan kan man strö över rismjöl. Låt bröden jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. När degen har jäst: Skär ett snitt i mitten på båda bröden med en vass kniv.
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 30 minuter. Låt bröden kallna innan du skär dem i skivor. Brödet har en frasig skorpa när den är nygräddad. Förvara dem i en papperspåse om du vill bevara skorpan. När du lägger brödet i en plastpåse blir skorpan mjuk.
Brödet bör frysas in inom ett par timmar för hembakat bröd är alltid som godast när det är nygräddat.