CITRONKÄRLEKSMUMS

Citronkärleksmums – en ljuvligt god kaka! Ljusa kärleksmums med citronsmak - såååå himla gott! Den här måste ni baka!


Baka en fantastiskt god kärleksmums-sockerkaka – klicka till receptet här!

CITRONKÄRLEKSMUMS

Ca 12 bitar

Smet
3 dl strösocker
2 ägg
175 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 citron, rivet skal

Glasyr
35 g smör, smält
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
1–2 msk pressad citron (kan ersättas med apelsin)

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Riv skalet av citronen och blanda ner i smeten.

3. Smörj och bröa en rund form, ca 23–24 cm i diameter. Häll smeten i formen.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen.

5. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienser till en glasyr. Anpassa citronsaften så att glasyren blir lagom bredbar. Strö över kokos. Låt glasyren stelna.

Beställ hem Lindas bakböcker – klicka här! Alla recept har steg-för-stegbilder som visar hur man gör!

Cheesecake

CHEESECAKE En lyxig, populär dessert som är helt perfekt när man har kalas, middagar och gäster. Den får alltid högsta betyg från alla som smakar den.

Cheesecake

ca 15 bitar

Botten
400 g digestivekex 
175 g smör, smält

Fyllning
6 gelatinblad
3 ägg
300 g färskost, t ex Philadelphia
3 dl crème fraiche, 34 procent
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 citroner, rivet skal & saft (eller lime, apelsin)

Garnering
hallon

GÖR SÅ HÄR

  1. Smula sönder kexen och blanda dem med smöret till en smulig blandning. Tryck ner smuldegen i botten på en springform, ca 1 ½ liter. Ställ formen i kylen i ca 15 min.
  2. Fyllning: Lägg gelatin­bladen i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Dela äggen i gulor och vitor i två separata skålar.
  3. Riv citronskalet fint och pressa ut citronsaften i en skål.
  4. Blanda ägggulor, färskosten, crème fraiche, florsocker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör ner dem i smeten.
  5. Värm upp citronsaften snabbt i en kastrull eller mikron. Ta bort den från värmen och låt gelatinbladen smälta i saften. Låt blandningen svalna något och häll ner den i fyllningen. Blanda samtidigt med en visp.
  6. Bred ut fyllningen på kaksmulorna i formen. Täck över kakan med plastfolie och ställ den i kylen att stelna i några timmar. Garnera eventuellt din citroncheesecake med citronskivor, citronmeliss och florsocker.

Beställ hem Lindas bakböcker – klicka här! Alla recept har steg-för-stegbilder som visar hur man gör!

Linsgryta

Linsgryta med kokosmjölk. En ljuvligt god och mycket lättlagad maträtt. Jag är så nöjd med detta recept för denna linsgryta är verkligen en favorit som jag kommer laga så ofta här hemma. Kryddningen kan man ändra om man vill.

Kryddtips! Istället för curry kan man krydda med Garam masala och lite spiskummin så får man en indisk smak.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Linsgryta

ca 4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 tsk curry
1 tsk sambal oelek (eller en skvätt tabasco)
8 dl vatten

1 tetraförpackning 250 ml kokosmjölk (2 1/2 dl)
3 dl röda linser (torra)
1 grönsaksbuljongtärning eller 2 msk Bong grönsaksfond
salt
1 näve färsk spenat

1 tetrapack stora vita bönor

GÖR SÅ HÄR

1. Värm upp en stekpanna. Häll olja i botten. Hacka löken och pressa vitlöksklyftorna. Fräs i stekpannan i några minuter.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och låt allt puttra i 12–15 min tills linserna svällt och kokat klart. Tillsätt de vita bönorna när linserna är färdiga och låt dem bli varma i grytan. Smaka av och om du vill ha mer smak eller styrka kan du krydda lite till. Servera gärna med ris eller bulgur och en fräsch sallad.

SMÖRKRÄMSSAFFRANSBULLAR

De allra godaste lussebullarna jag bakat!!! Jag lovar, de är extremt goda! Saffransbullar med smörkräm och knastrande pärlsocker på toppen. Lussebullarna blir så mycket godare med smörkräm! Ett riktigt toppenrecept som varmt rekommenderas!

Obs! Smöret rinner ner över kanten på lussebullarna under gräddningen, men det gör bara att bullarna blir ännu godare för smöret fastnar på botten av bullarna och ger en ljuvlig smak på hela bullen!

Här hittar du fler goda julrecept att baka!

SMÖRKRÄMSLUSSEBULLAR

30–35 st. Antalet beror helt på vilken storlek man gör dem i.

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Fyllning: Mosa ihop smör, strösocker och vaniljsocker. Forma små runda kulor av smöret (ca 1,5 cm) och lägg dem på en tallrik. Ställ tallriken i frysen tills smörkulorna har stelnat.

2. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Forma degen till lussekatter (se bilderna nedan).

4. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och tryck ner en smörkula på varje sida. Låt dem jäsa på plåten i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–12 min (helt beroende på storlek). Tänk på att alla bullar på samma plåt bör vara ungefär lika i storlek så att gräddningstiden blir lika för alla. Låt bullarna kallna under bakduk på ett galler.
Tips! Lussebullar i olika former – klicka här och titta hur du kan forma dina bullar!

TIPS! Baka saffransbullar med smörkräm i långpanna – klicka till receptet här!

SPINDELKAKOR

BAKA TILL HALLOWEEN Spindelkakor – läskigt goda småkakor att baka till Halloween. Ett halloweenrecept som är lätt och kul att baka.

SPINDELKAKOR

15–20 st

1/2 dl farinsocker
1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl 
½ krm salt 
100 g smör, rumsvarmt 

Garnering
runda chokladbitar
1 msk smält choklad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda farinsocker, strösocker, vetemjöl och salt i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin.

2. Dela degen i 15–20 bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite.

4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 14–15 min. Låt dem svalna på plåten.

5. Låt kakorna svalna tills de är ljumna. Lägg på rund chokladbitar och låt dem smälta lite lätt så att de fastnar på kakorna. Ställ dem i kylen en stund för att stelna.

6. Häll smält choklad i en liten plastpåse. Klipp ett litet hål i ena hörnet. Spritsa spindelben på kakorna. Ställ dem i kylen så att chokladen stelnar.