BANANGLASS

Bananglass, även kallad Nicecream – en nyttig bananglass gjord av mjölk och banan! Den är fantastiskt god, krämig och lätt att göra! Ät glassen direkt när den är färdiggjord för när man fryser in den blir den hård och inte alls lika krämig.

Tips! Baka nyttiga frallor som är supergoda – klicka till receptet här!

BANANGLASS

2 frysta bananer
1–2 msk kakao
1–2 dl mjölk (eller havremjölk)

GÖR SÅ HÄR
1. Frys in bananerna i skivor. Mixa de frysta bananerna i en hushållsmaskin med knivar.

2. Tillsätt kakao. Tillsätt lite mjölk i taget tills glassen med lagom krämig (om du tar för mycket mjölk blir det milkshake). Smaka av med lagom mängd kakao. Mixa till en krämig glass. Ät glassen direkt!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

PLÅTBRÖD

Baka ut brödet på en vanlig ugnsplåt. Det är väldigt enkelt att baka ut degen direkt på plåten och brödet blir oerhört saftigt och gott! Själva bakprocessen tar inte alls lång tid och medan degen jäser kan man passa på att göra något annat.

Tips! Baka fluffiga, underbara Polarfrallor – klicka till receptet här!

PLÅTBRÖD

15 st

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
1 dl ljus sirap (mörk funkar också)
14–15 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, sirap och rågsikt, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en lätt kladdig deg och knåda den i några minuter. 

2. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i ca 45 min.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. 

4. Tryck ut degen på en ugnsplåt, ca 40 x 45 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite rågsikt när du trycker ut degen. Skär degen i 15 bitar.

5. Nagga degen med en vanlig gaffel.

6. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader. 

7. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 20 min. Låt det svalna på plåten.

Tips! Här hittar du fler enkla, supergoda bröd att baka – klicka här!

Tips! Här hittar du fler enkla, supergoda bröd att baka – klicka här!

Frallor på plåt

Mjuka, saftiga frallor som jäser ihop på plåten och det gör dem extra fluffiga och goda! Jag har garnerat mina frallor med både vita och svarta sesamfrön, men självklart går det bra med en sorts sesamfrön, eller så kan man byta ut dem till vallmofrön om man vill. Eller gör dem utan frön, det går också lika bra. Men jag tycker fröna ger en extra god smak på brödet.

Tips! Baka frallor i pajform – recept klicka här!

FRALLOR PÅ PLÅT

20 st

50 g jäst
8 dl vatten
1 msk salt
1 dl rapsolja
9 dl rågsikt
9–10 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
sesamfrön, vit och svarta

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en smidig deg. Tillsätt lite mer vetemjöl om det behövs (mängden vetemjöl kan variera lite). Låt den jäsa i bunken under en bakduk i ca 45 minuter.

2. Rulla degen i vetemjöl så att den blir mjölad runt om. Gör en avlång rulle och dela degen i 20 bitar. Forma dem till runda frallor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

3. Pensla frallorna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Låt dem jäsa på plåten i ca 25 minuter. Sätt ugnen på 240 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 15–18 min. Låt dem svalna på ett galler. Öppna inte luckan under gräddningen.

GLACE AU FOUR

juvlig kombination! Glass är alltid rätt till efterrätt! Glace au four är en klassisk, lyxig nyårsdessert som både barn och vuxna gillar.

Använd antingen färdigköpt vaniljglass eller gör en krämig hemgjord variant som du snabbt och enkelt gör utan glassmaskin. Recept: Krämig, lättgjord hallonglass – klicka här!

GLACE AU FOUR

8–10 portioner

2 liter vaniljglass
2 dl frysta hallon, söndersmulade (eller andra bär)
100 g mörk eller ljus choklad, hackad

Marängtäcke
4 äggvitor
1 ½ dl strösocker

Botten
1 marängbotten (eller 1 sockerkaksbotten)

GÖR SÅ HÄR

1. Hacka chokladen.

2. Klä en skål med plastfolie. Tryck ner lite glass i botten. Strö över 1/3 av hallonen och chokladen.

3. Upprepa och lägg på ytterligare två lager med glass, hallon och choklad. Ställ skålen i frysen i ca 1 tim så den är ordentligt fryst.

4. Sätt ugnen på 250 grader grillvärme.

5.  Vispa äggvitor och strösocker till en fluffig, vit och fast massa.

6. Lägg marängbottnen på en plåt. Stjälp upp glassen på marängbottnen. Täck hela glassen ordentligt med marängsmet. Lämna inga hål så glassen syns för då smälter den under gratineringen.

7. Grädda marängen mitt i ugnen tills den får lite färg, ca 2–3 minuter. Servera direkt!

10-minuters kola i airfryer

Reklam för att göra 10-minuters kola i Cosori airfryer! Den blir helt perfekt, seg och ljuvligt god och det tar bara 10 minuter. 

⭐️Jag älskar min Cosori airfyrer. Jag använder den dagligen till att laga mat, baka och nu göra julgodis. Den är helt suverän. Allt går snabbare och enklare än att tillaga än i den vanliga ugnen.

⭐️Jag har fixat en rabattkod: LINDA15 som ger 15% rabatt på alla Cosori airfryer-modeller och tillbehör. Beställ på cosori.se Beställ airfryer – klicka här!

Bästa julklappstipset! Ge bort Cosori airfryer i julklapp, den kommer bli mycket uppskattad!

10-minuters kola

100 g smält smör
1 1/2 msk kakao
2 dl strösocker
1 dl sirap

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanda alla ingredienser i en ugnsfast skål som får plats i din Cosori airfryer.
  2. Sätt din Cosori airfryer på 205 grader och 10 minuter.  Rör om kolasmeten två gånger, först efter 5 minuter och sedan efter 8 minuter (öppna snabbt och rör om).
  3. Häll ut kolasmeten på ett bakplåtspapper, låt den svalna och strö över chokladkulor eller hackad choklad. Skär kolan i rutor när den kallnat. Låt den stelna i kylen och förvara den där.

⭐️Jag har fixat en rabattkod: LINDA15 som ger 15% rabatt på alla Cosori airfryer-modeller och tillbehör. Beställ på cosori.se Beställ airfryer – klicka här!

⭐️Jag har fixat en rabattkod: LINDA15 som ger 15% rabatt på alla Cosori airfryer-modeller och tillbehör. Beställ på cosori.se Beställ airfryer – klicka här!