Pizza i långpanna! I samarbete med Bosch har jag bakat pizza med deras nya hushållsmaskin OptiMUM. En riktig Rolls-Royce som har supersmarta funktioner, bland annat en inbyggd våg, den kan knåda deg, vispa grädde och äggvita, helt perfekt, tack vare de intelligenta programmen i SensorControl. Maskinen stängs av när konsistensen är rätt. Det går även att ställa tiden på vispningen eller knådningen manuellt med en inbyggd timer.
Jag har gjort degen och tomatsåsen till pizzan i Bosch OptiMUM-maskinen och hade stor nytta av den inbyggda vågen som hjälpte mig att väga upp rätt mängd ingredienser plus att den knådade degen helt lagom. Jag mixade även tomatsåsen slät och fin i mixern som finns som tillbehör till maskinen. Pizzasås är allra godast utan de stora tomatbitarna som finns i de krossade tomaterna och därför är det smidigt att mixa den slät.
1 plåt
25 g jäst
300 g vatten (3 dl)
1 ½ tsk salt
30 g rapsolja (2 msk)
540 g vetemjöl (9 dl)
Tomatsås
200 g krossade tomater (ca 2 dl)
75 g tomatpuré (ca ¾ dl)
1 msk torkad oregano
Topping
300 g skinka, skuren i bitar
3–4 champinjoner
300 g ost, riven
torkad oregano
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, salt, rapsolja och vetemjöl. Knåda degen tills glutentrådarna är starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Tomatsås: Mät upp rätt mängd ingredienser till såsen. Den inbyggda vågen i maskinen känner av vikten i mixern. Mixa krossade tomater och tomatpuré i en mixer till en slät sås. Rör i oreganon efteråt.
3. Kavla eller tryck ut degen med fingrarna på ett bakplåtspapper. Lägg den på en plåt.
4. Bred ut tomatsåsen på degen.
5. Strö över skinka, champinjoner och ost (eller andra valfria ingredienser). Låt degen jäsa i ca 10 min.
6. Grädda pizzan i 12–15 min. Skär den i rutor med en vass kniv.
Jordgubb- & hallonsmoothie. Nyttig, fräsch och mättande smoothie med halvfrusna jordgubbar, hallon och banan. De kalla bären gör den riktigt svalkande och god! Perfekt när man är sugen på något gott, men vill vara hälsosam. Ett stort plus är att det går blixtsnabbt att göra en smoothie, speciellt om man har en bra mixer som snabbt mixar den till en krämig, fluffig konsistens.
150 g halvfrusna jordgubbar
150 g halvfrusna hallon
100 g banan
300 g mjölk eller valfri yoghurt (3 dl)
GÖR SÅ HÄR
1. Mät upp rätt mängd jordgubbar, hallon, banan och mjölk i mixern.
2. Mixa alla ingredienserna till en slät smoothie. Häll upp i glas.
Mjuk, härlig Play Doh lera som är klar på 5–10 min! Jag har fem barn och har gjort Play Doh lera till dem i många år. Den blir fantastiskt härliga och bra i konsistensen. Det blir mycket billigare än att köpa färdig och den är nästan ännu bättre än den man köper. Förvara den i en burk med tätslutande lock, annars torkar den snabbt. Men om man förvarar den bra håller den länge.
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här)
4 dl vatten
2 msk neutral matolja
några droppar hushållsfärg/karamellfärg
4 dl vetemjöl
2 dl salt
2 msk alun (finns bl a på Apoteket) eller citronsyra
GÖR SÅ HÄR
1. Koka upp vattnet i en kastrull. Tillsätt oljan. Droppa ner några droppar hushållsfärg i valfri kulör.
2. Blanda vetemjöl, salt och alun ordentligt i en stor skål.
3. Häll det färgade vattnet över de torra ingredienserna och rör om ordentligt till en lera i härlig konsistens. Knåda degen. Tillsätt ytterligare några droppar hushållsfärg och du vill ha en starkare färg på leran. Förvara leran i en burk med tätslutande lock. Eller i en tät plastpåse.
RÅGSIKTSKAKOR Det enda min sambo Micke bakar är rågsiktskakor – och det gör han riktigt bra! 🙂 Häromkvällen när jag inte var hemma passade han på att baka, en dubbel sats, och han messade mig både steg-för-stegbilder och bilder på det färdiggräddade brödet. Han lekte Mickes bakskola, hahahaha :-). Bilderna har han tagit med sin telefon.
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här)
4 st
Klassiska brödkakor med hål i mitten.
50 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
50 g smör, rumsvarmt
12–13 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, smör och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och forma dem till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, 18–20 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3. Stansa ut ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter, med till exempel ett snapsglas. Nagga brödkakorna med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.