Lindas semmelkladdkaka

Lindassemmelkladdkaka6 Lindassemmelkladdkaka3

Det bästa av två världar – kladdkaka och semla i ett! En riktigt läcker, god kladdkaka med semmelsmaker. Botten är kryddad med kardemumma och den är garnerad med mandelmassa, florsocker och vispgrädde. Precis samma ingredienser som en semla, men i ett annat format. Den är gudomligt god och har blivit en ny favorit hemma hos oss!

 

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här).

Lindas semmelkladdkaka

Ca 12 bitar

150 g smör
2 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 ägg
1 ¾ dl vetemjöl
½ tsk kardemummakärnor, mortlade 

Garnering
150 g mandelmassa
florsocker 
3 dl vispgrädde
ev. mandelspån

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt, ägg och vetemjöl. Rör om allt till en smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter. Strö kardemumman över smeten i formen.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–24 min beroende på hur kladdig du vill ha den.

4. Riv mandelmassan grovt.

5. Strö mandelmassan över kladdkakan medan den fortfarande är varm. Platta till massan lite lätt. Låt kakan svalna i formen. Låt gärna kladdkakan stå i kylen i någon timme innan du garnerar den. Då blir bottnen segare och godare.

6. Pudra florsocker över mandelmassan. Vispa grädden fluffig och lägg den i en snygg hög på kladdkakan. Strö ev. över mandelflarn.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt, ägg och vetemjöl. Rör om allt till en smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt, ägg och vetemjöl. Rör om allt till en smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter. Strö kardemumman över smeten i formen.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter. Strö kardemumman över smeten i formen.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–24 min beroende på hur kladdig du vill ha den.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–24 min beroende på hur kladdig du vill ha den.
4. Riv mandelmassan grovt.
4. Riv mandelmassan grovt.
5. Strö mandelmassan över kladdkakan medan den fortfarande är varm. Platta till massan lite lätt. Låt kakan svalna i formen. Låt gärna kladdkakan stå i kylen i någon timme innan du garnerar den. Då blir bottnen segare och godare.
5. Strö mandelmassan över kladdkakan medan den fortfarande är varm. Platta till massan lite lätt. Låt kakan svalna i formen. Låt gärna kladdkakan stå i kylen i någon timme innan du garnerar den. Då blir bottnen segare och godare.
6. Pudra florsocker över mandelmassan. Vispa grädden fluffig och servera den till kladdkakan.
6. Pudra florsocker över mandelmassan.
7. Vispa grädden fluffig och servera den till kladdkakan.
7. Vispa grädden fluffig och servera den till kladdkakan. Strö eventuellt över mandelflarn.

Lindassemmelkladdkaka2 Lindassemmelkladdkaka5 Lindassemmelkladdkaka4

 

Semmelkladdkaka

semmelkladdkaka7

Det bästa av två världar – kladdkaka och semla i ett! En snabbgjord variant av semlor som är MINST lika god som vanliga semlor. Min familj blev lyriska när de fick smaka den här semmelkladdkakan. Den gick åt i ett nafs och barnen tjatar dagligen om att de vill att jag bakar den igen :-).

[caption id="attachment_56300" align="alignnone" width="319"]Extra fluffiga, läckra semlor – klicka på bilden för recept! Extra fluffiga, läckra semlor – klicka på bilden för recept![/caption]

 

[caption id="attachment_56301" align="alignnone" width="327"]semmeltårta Superläcker semmeltårta – klicka på bilden för recept![/caption]

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här).

Semmelkladdkaka

Ca 12 bitar

150 g smör
2 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 ägg
1 ¾ dl vetemjöl
½ tsk kardemummakärnor, mortlade 

Garnering
150 g mandelmassa
florsocker 
3 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt, ägg och vetemjöl. Rör om allt till en smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter. Strö kardemumman över smeten i formen.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–24 min beroende på hur kladdig du vill ha den.

4. Riv mandelmassan grovt.

5. Strö mandelmassan över kladdkakan medan den fortfarande är varm. Platta till massan lite lätt. Låt kakan svalna i formen. Låt gärna kladdkakan stå i kylen i någon timme innan du garnerar den. Då blir bottnen segare och godare.

6. Pudra florsocker över mandelmassan. Vispa grädden fluffig och servera den till kladdkakan.

[caption id="attachment_56519" align="alignnone" width="860"]1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt, ägg och vetemjöl. Rör om allt till en smet. 1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt, ägg och vetemjöl. Rör om allt till en smet.[/caption]

 

[caption id="attachment_56520" align="alignnone" width="860"]2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter. Strö kardemumman över smeten i formen. 2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter. Strö kardemumman över smeten i formen.[/caption]

 

[caption id="attachment_56521" align="alignnone" width="860"]3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–24 min beroende på hur kladdig du vill ha den. 3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–24 min beroende på hur kladdig du vill ha den.[/caption]

 

[caption id="attachment_56522" align="alignnone" width="860"]4. Riv mandelmassan grovt. 4. Riv mandelmassan grovt.[/caption]

 

[caption id="attachment_56523" align="alignnone" width="860"]5. Strö mandelmassan över kladdkakan medan den fortfarande är varm. Platta till massan lite lätt. Låt kakan svalna i formen. Låt gärna kladdkakan stå i kylen i någon timme innan du garnerar den. Då blir bottnen segare och godare. 5. Strö mandelmassan över kladdkakan medan den fortfarande är varm. Platta till massan lite lätt. Låt kakan svalna i formen. Låt gärna kladdkakan stå i kylen i någon timme innan du garnerar den. Då blir bottnen segare och godare.[/caption]

 

[caption id="attachment_56524" align="alignnone" width="860"]6. Pudra florsocker över mandelmassan. Vispa grädden fluffig och servera den till kladdkakan. 6. Pudra florsocker över mandelmassan. Vispa grädden fluffig och servera den till kladdkakan.[/caption]

semmelkladdkaka8

Köttfärssås & gnocchi

lindasköttfärssåsgnocchi3 lindasköttfärssåsgnocchi1

Lindas köttfärssås! Här får ni ett klassiskt recept på köttfärssås som jag väldigt ofta tillagar på vardagar. Den är enkel att göra, supergod och även mina barn älskar den! Jag brukar servera spagett, pasta och sallad till den. Den passar också perfekt att ha som fyllning i lasagne.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här).

Köttfärssås & gnocchi

4–6 personer

1 gul lök
500 g köttfärs
3 vitlöksklyftor
2 msk torkad oregano
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
½–1 dl ketchup

salt
lite svartpeppar

Spagetti
gnocchi eller annan valfri pasta/spagetti (koka enligt förpackningen)

GÖR SÅ HÄR

1. Skala löken och hacka den fint. Fräs löken i en klick smör i en stekpanna. (Lägg den sedan i en tallrik på sidan).

2. Stek köttfärsen i en stekpanna. Mosa den med en gaffel och rör om tills den är genomstekt.

3. Tillsätt pressad vitlök, oregano, krossade tomater, tomatpuré, ketchup, salt och lite svartpeppar. Låt allt puttra på låg värme i ca 10 min. Späd med lite vatten om du vill ha en tunnare gryta.

Lunchtips! Kycklingbönsallad! Klicka här för recept!

Lunchtips! Kycklingbönsallad! Klicka på bilden för recept!
Lunchtips! Kycklingbönsallad! Klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)!

Lindas köttfärssås

lindasköttfärssås2

lindasköttfärssås3

Lindas köttfärssås! Här får ni ett klassiskt recept på köttfärssås som jag väldigt ofta tillagar på vardagar. Den är enkel att göra, supergod och även mina barn älskar den! Jag brukar servera spagett, pasta och sallad till den. Den passar också perfekt att ha som fyllning i lasagne.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här).

Lindas köttfärssås

1 gul lök
500 g köttfärs
3 vitlöksklyftor
2 msk torkad oregano
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
½–1 dl ketchup

salt
lite svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

1. Skala löken och hacka den fint. Fräs löken i en klick smör i en stekpanna. (Lägg den sedan i en tallrik på sidan).

2. Stek köttfärsen i en stekpanna. Mosa den med en gaffel och rör om tills den är genomstekt.

3. Tillsätt pressad vitlök, oregano, krossade tomater, tomatpuré, ketchup, salt och lite svartpeppar. Låt allt puttra på låg värme i ca 10 min. Späd med lite vatten om du vill ha en tunnare gryta.

 

Tips! Bakad potatis i mikron – snabbt, enkelt och ljuvligt gott! Klicka här för recept!

Bakad potatis i mikron – snabbt, supergott och populärt recept! Klicka på bilden för att komma till receptet!
Bakad potatis i mikron – snabbt, supergott och populärt recept! Klicka på bilden för att komma till receptet!

Bakad potatis & Keso

bakadpotatisKeso2

Bakad potatis, Keso och grönsaker är en ljuvligt god kombination! En mycket lättgjord, snabb maträtt som man aldrig tröttnar på. Dessutom är den nyttig!

Bakad potatis & Keso

Du behöver
bakpotatis (oskalad) (Det går bra även med vanliga potatisar, modell större)

Fyllning
Keso
majs
rödlök
paprika
gurka (eller andra valfria grönsaker)

GÖR SÅ HÄR

1. Stick några hål i potatisen med en potatissticka.

2. Kör potatisen på högsta effekt i 10–15 minuter, beroende på storlek. Den ska vara ordentligt mjuk rakt igenom. Om du kör flera potatisar på en gång tar det längre tid.

3. Skär ett kryss i potatisen med en vass kniv. Tryck ihop den med fingrarna från sidorna så att krysset öppnar sig. Fyll med några skedar Keso och hackade grönsaker.

1. Stick några hål i potatisen med en potatissticka. 2. Kör potatisen på högsta effekt i 10–15 minuter, beroende på storlek. Den ska vara ordentligt mjuk rakt igenom. Om du kör flera potatisar på en gång tar det längre tid. 3. Skär ett kryss i potatisen med en vass kniv. Tryck ihop den med fingrarna från sidorna så att krysset öppnar sig. Lägg i en god röra eller en klick smör.
1. Stick några hål i potatisen med en potatissticka. 2. Kör potatisen på högsta effekt i 10–15 minuter, beroende på storlek. Den ska vara ordentligt mjuk rakt igenom. Om du kör flera potatisar på en gång tar det längre tid. 3. Skär ett kryss i potatisen med en vass kniv. Tryck ihop den med fingrarna från sidorna så att krysset öppnar sig. Lägg i en god röra eller en klick smör.

bakadpotatisKeso1

 

Tips! Servera en fräsch, ljuvligt god Mangosalsa till köttfärssåsen! Klicka här för recept!

Gör en fräsch, nyttig mangosalsa med vinägrett. Klicka på bilden för recept!
Gör en fräsch, nyttig mangosalsa med vinägrett. Klicka på bilden för recept!

Middagstips! Pulled pork gryta! Nyttig, smakrik och underbart god! Klicka här för recept!

pulledpork6
Pulled pork gryta – klicka på bilden för recept!

Tips! Kesosallad – ljuvligt gott! Klicka här för recept!

Kesosallad är supergott i den bakade potatisen! Klicka på bilden för recept!
Kesosallad är supergott i den bakade potatisen! Klicka på bilden för recept!