Nyttig jordgubbssmoothie. Den går blixtsnabbt att fixa i ordning i en smoothie och den är god, mättande och fräsch. En bra frukost, mellis eller gott på kvällen när man är sugen på något sött.
1. Tina jordgubbarna så de blir halvtinade (går även bra med helt tinade). Skär bananen i bitar (det är lättare att mixa om man skär den i bitar). Mät upp jordgubbarna och mjölken.
2. Lägg bananen och jordgubbarna i en mixer. Mixa frukten lite lätt. Tillsätt mjölken, lite i taget och mixa allt till en lagom krämig smoothie. Drick den smoothien direkt.
Nyttig, krämig fruktglass med bara 2 ingredienser! På bara några minuter gör man denna ljuvligt goda, nyttiga glass! Den är allra godast att äta direkt eftersom den då är oerhört krämig. Om man ställer den i frysen blir den hård i konsistensen.
1 banan, fryst i bitar ca 200 g fryst mango
(ev. några droppar mjölk så blir det lättare att mixa)
GÖR SÅ HÄR
1. Mixa bananen och mangon i en hushållsmaskin med knivar till en glass. Låt frukten tina lite om det är svårt att mixa. Ät den direkt, då är den allra krämigast och godast!
1. Mixa bananen och mangon i en hushållsmaskin med knivar till en glass. Låt bananen tina lite om det är svårt att mixa. Ät direkt eller förvara glassen i frysen.
KALLJÄSTA FRUKOSTFRALLOR Ett mycket lättgjord bröd som passar perfekt till frukost eller som måltidsbröd till en sallad eller soppa. Gör degen på kvällen och grädda när du vaknar!
Tips! Byt ut 2 dl vetemjöl mot grahamsmjöl eller rågmjöl om du vill ha ett fiberrikare bröd. Det går också bra att tillsätta ca 1 dl valfria frön i degen.
Tips! Pensla bröden med vatten och strö över solrosfrön eller vallmofrön.
Kalljästa frukostfrallor
Tips! Om du inte vill kalljäsa frallorna så kan du jäsa degen i ca 40 min i bunken (på vanligt sätt). Baka ut bröden enligt punkt 2-3. Låt dem sedan jäsa ca 30 min på plåten. Grädda därefter!
Ca 20 st
50 g jäst
7 dl mjölk, fingervarm 2 tsk salt ½ dl rapsolja 16–17 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1.På kvällen: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Kör den i en hushållsmaskin i i några minuter eller knåda den för hand.
2. Dela degen i ca 20 bitar, för hand eller med en sax eller kniv. Rulla varje bit i lite vetemjöl. De behöver inte formas utan låt formen variera och vara lite slarvig. De blir släta och fina när de jäser och gräddas.
3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta i kylen över natten.
4. På morgonen: Ta fram bröden ur kylen. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min. Låt dem svalna på ett galler.
HANNAH & WILMAS DUMLEKAKOR De här supersmarriga Dumlekakorna har två tjejer som heter Hannah och Wilma bakat. De är tvillingar, vänner till hela min familj och jag har känt dem sedan de föddes. I dag fick de baka dessa godingar på sin hemkunskap i skolan och de blev så grymt goda så de åkte direkt ner till affären och köpte Dumlekolor för att själva kunna baka dem hemma. Och här har ser ni resultatet! Jag blev så sugen att jag direkt köpte hem Dumlekolor jag med…
– Jag tycker att kakorna blev supergoda. Dumlen i kakan vart riktig krämig och kakan knaprig. Jag tipsar verkligen om dessa kakor! /Hannah
– Jag tycker de är supergoda! Och de är superenkla att göra. Kakorna har en knaprig och god konsistens. Jag rekommenderar också verkligen om dessa kakor!❤️ /Wilma
Hannah & Wilmas Dumlekakor
30 st
125 g smör, rumsvarmt 1 dl farinsocker 2 dl strösocker 2 tsk vaniljsocker ¾ tsk salt 2 ägg 5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 ½ dl kakao
Fyllning 30 Dumlekolor
Garnering strösocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör och farinsocker till en massa. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt och ägg. Blanda ihop allt ordentligt.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao. Rör ner det i smörsmeten. Nyp snabbt ihop allt till en deg.
3. Dela degen i 30 bitar. Rulla dem till bollar. Tryck ner en Dumle i varje boll och nyp ihop hålet ordentligt. Lägg dem på en plåt.
4. Strö strösocker över kakorna och platta till kakorna lite lätt.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 6–8 min. Låt dem svalna på plåten.
Magisk goda semmelmuffins. De är oerhört saftiga och luftiga och går fort att baka! De är riktigt, riktigt goda och en värdig ersättare till de klassiska semlorna! De har kommer jag baka många gånger för de gjorde succé här hemma!
2 ägg 2 ½ dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 2 tsk bakpulver 100 g smör, smält 3 ½ dl vetemjöl 1 ½ dl mjölk
1 krm mortlad kardemumma
Fyllning ca 75 g mandelmassa mjölk
3 dl vispgrädde
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader.Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, smör, vetemjöl, mjölk och kardemumma. Vispa snabbt ihop allt snabbt till en slät smet.
2. Häll smeten i ca 15 muffinsformar beroende på storlek. Fyll dem till 2/3. (Jag har ställt formarna i en muffinsplåt för då behåller de formen bättre, men det funkar utan också).
3. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i 14–16 min. Låt dem kallna.
4. Mosa ihop mandelmassa och lite mjölk till en kladdig massa.
5. Skär av topparna på muffinsarna till lock. Gröp ur lite innanmäte i underdelen.
6. Lägg en klick mandelmassa i varje grop.
7. Vispa grädden fluffig. Spritsa den på muffinsarna.