Ca 12 st2 morötter (eller 1 stor)2 ägg2 dl strösocker2 tsk bakpulver1 ½ tsk kanel¾ tsk kardemumma3 dl vetemjöl1 dl rapsoljaGÖR SÅ HÄR1. Sätt ugnen på 180 grader. Skala och riv morötterna fint.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda bakpulver, kanel, kardemumma och vetemjöl. Rör ner det ihop med oljan i äggsmeten. Tillsätt morötter och blanda allt till en slät smet.
3. Fyll ca 12 muffinsformar till ¾ med smet. Jag har använt en muffinsplåt för då håller de formen bättre, men det går bra även utan form.
4. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i 13–15 min. Låt dem svalna i formarna.
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
[caption id="attachment_57477" align="alignnone" width="860"] 1. Sätt ugnen på 180 grader. Skala och riv morötterna fint.[/caption]
[caption id="attachment_57478" align="alignnone" width="860"] 2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda bakpulver, kanel, kardemumma och vetemjöl. Rör ner det ihop med oljan i äggsmeten. Blanda till en slät smet.[/caption]
[caption id="attachment_57479" align="alignnone" width="860"] 3. Fyll ca 12 muffinsformar till ¾ med smet. Jag har använt en muffinsplåt för då håller de formen bättre, men det går bra även utan form.[/caption]
[caption id="attachment_57480" align="alignnone" width="860"] 4. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i 13–15 min. Låt dem svalna i formarna.[/caption]
Nyttig morotslimpa utan vetemjöl! Ett mycket saftigt, luftigt gott bröd som bakas helt utan vanligt vetemjöl. Perfekt för den som inte äter vetemjöl av olika anledningar. Mixa havregryn till ett mjöl i en hushållsmaskin eller mixer med knivar. Obs! Brödet måste kallna helt och gärna ligga i någon timme innan man äter det.
Tips! Skär limpan i skivor och frys in dem. Ta fram och tina önskat antal brödskivor vid behov.
7 dl havregryn (mixas till mjöl) 2 tsk bikarbonat 1 tsk salt 2 ägg 3 ½ dl filmjölk eller naturell yoghurt 1 morot
Garnering havregryn
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.
3. Skala och riv moroten fint.
4. Blanda ihop alla ingredienser till degen i samma bunke, till en kladdig deg.
6. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite havregryn.
7. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.3. Skala och riv moroten fint.4. Blanda ihop alla ingredienser till degen i samma bunke, till en kladdig deg.6. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite havregryn.7. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.
Silviakaka är en klassisk favorit som är vansinnigt god till fikat! Den kommer garanterat gå åt som smör i solsken! Obs! Kaksmeten innehåller inte fett.
3 ägg 3 dl strösocker 3 dl vetemjöl 1 msk bakpulver 1 ½ dl vatten
Glasyr 150 g smör 1 ½ dl strösocker 1 msk vaniljsocker 2 äggulor
Garnering kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa snabbt ihop allt till en smet.
2. Häll smeten i en form, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 16–20 min. Låt den kallna i formen.
4. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det puttra på låg värme i en minut. Stäng av värmen. Tillsätt vaniljsocker och äggulor. Vispa ihop till en slät smet.
5. Bred ut glasyren på kakan. Strö över kokos och låt glasyren stelna. Skär kakan i rutor med en vas kniv.
[caption id="attachment_57363" align="alignnone" width="860"] 1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa snabbt ihop allt till en smet.[/caption]
[caption id="attachment_57364" align="alignnone" width="860"] 2. Häll smeten i en form, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.[/caption]
[caption id="attachment_57365" align="alignnone" width="860"] 3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 16–20 min. Låt den kallna i formen.[/caption]
[caption id="attachment_57366" align="alignnone" width="860"] 4. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det puttra på låg värme i en minut. Stäng av värmen. Tillsätt vaniljsocker och äggulor. Vispa ihop till en slät smet.[/caption]
[caption id="attachment_57367" align="alignnone" width="860"] 5. Bred ut glasyren på kakan. Strö över kokos och låt glasyren stelna. Skär kakan i rutor med en vas kniv.[/caption]
1 dl strösocker 5 dl vetemjöl ½ krm salt 200 g smör, rumsvarmt
Garnering 1 dl pärlsocker
1–2 tsk kanel
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och salt i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin.
2. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar.
3. Garnering: Blanda pärlsocker och kanel i en skål.
4. Doppa ovansidan av kakorna i socker- och kanelblandingen. Tryck till lite så pärlsockret fastnar.
5. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem svalna på plåten.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och salt i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin.2. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar och platta till dem lite.3. Garnering: Blanda pärlsocker och kanel i en skål.4. Doppa ovansidan av kakorna i socker- och kanelblandingen. Tryck till lite så pärlsockret fastnar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.5. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.6. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem svalna på plåten.
1 dl strösocker 5 dl vetemjöl ½ krm salt 200 g smör, rumsvarmt
Garnering 30 bitar mjölkchoklad (eller annan valfri choklad)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och salt i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin.
2. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar.
3. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
4. Lägg en chokladbit på varje boll och tryck till lite.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem svalna på plåten. Pudra eventuellt över florsocker före servering.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och salt i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin.2. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.3. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.4. Lägg en chokladbit på varje boll och tryck till lite.5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem svalna på plåten.