Veganska kikärtsmaränger

kikärtsmaränger5

Veganska kikärtsmaränger. Maränger utan ägg går faktiskt att göra. Dessa maränger är veganska och görs av spadet från konserverade kikärtor. De blir oerhört spröda och läckra!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här).

Veganska kikärtsmaränger

Ca 40 st

1 dl kikärtsspad från konserverade kikärtor (osaltade)
1 krm ättiksprit, 12 procent
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 100 grader. Vispa kikärtsspad och ättika till en riktigt hårt skum. Du ska kunna vända upp och ned på bunken utan att smeten glider ut.

2. Tillsätt sockret, lite i taget och fortsätt vispa tills till en seg, fluffig maräng.

3. Spritsa ut marängen till små toppar på en plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda marängerna mitt i ugnen i ca 2 tim. Stäng av värmen och låt dem kallna i ugnen.

1. Sätt ugnen på 100 grader. Vispa kikärtsspad och ättika till en riktigt hårt skum. Du ska kunna vända upp och ned på bunken utan att smeten glider ut. 2. Tillsätt sockret, lite i taget och fortsätt vispa tills till en seg, fluffig maräng.
1. Sätt ugnen på 100 grader. Vispa kikärtsspad och ättika till en riktigt hårt skum. Du ska kunna vända upp och ned på bunken utan att smeten glider ut.
2. Tillsätt sockret, lite i taget och fortsätt vispa tills till en seg, fluffig maräng.
3. Spritsa ut marängen till små toppar på en plåt med bakplåtspapper.
3. Spritsa ut marängen till små toppar på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda marängerna mitt i ugnen i ca 2 tim. Stäng av värmen och låt dem kallna i ugnen.
4. Grädda marängerna mitt i ugnen i ca 2 tim. Stäng av värmen och låt dem kallna i ugnen.

kikärtsmaränger4 kikärtsmaränger6 kikärtsmaränger7

Kanelbullar

kanelbullar4

Klassiska kanelbullar är bland det godaste som finns! Man behöver alltid ha en påse bullar i frysen för att ta fram när man blir sugen eller när man får oväntat besök. Frys in de bullar som inte äts direkt när så håller de sig saftiga längre.

Klassiska kanelbullar

30–40 bullar (beroende på storlek)

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
1 krm salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
14–15 dl vetemjöl

Fyllning
ca 100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker eller florsocker
1–2 msk kanel

Garnering
1 ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, kardemumma, smör, strösocker och vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

3. Dela degen i två bitar.

4. Kavla ut den ena till en rektangel, ca 1 cm tunn.

5. Bred ut hälften av smöret på degen och strö över hälften av sockret och kanelen.

6. Rulla ihop degen till en rullae och skär den i bitar, ca 2 cm breda.

7. Lägg bullbitarna i pappersformar på en ugnsplåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Upprepa punkt 4–7 med den andra degbiten.

8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–9 min. Storleken på bullarna kan variera, liksom värmen i olika ugnar. Håll koll på tiden för det går snabbt på slutet. Låt bullarna svalna på ett galler under bakduk.

steg1 steg2 steg3 steg4 steg5 steg6

kanelbullar1 kanelbullar6 kanelbullar3 kanelbullar2

Dumlekakor

dumlekakor11 dumlekakor9

Dumlekakor – spröda småkakor fyllda med Dumlekola! Så galet läckra och goda! Riktiga goda favoriter som är perfekta på barnkalas!

Dumlekakor

Ca 24 st

1 dl strösocker (eller ½ dl farinsocker + ½ dl strösocker)
½ krm salt
½ tsk bikarbonat
4 dl vetemjöl
½ dl ljus sirap
100 g smör, rumsvarmt
1 ägg

Fyllning
ca 24 Dumlekolor

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda farinsocker, strösocker, salt, bikarbonat och vetemjöl. Tillsätt sirap, smör och ägg. Blanda ihop allt till en lite kladdig deg.

2. Dela degen i ca 24 bitar. Rulla dem till bollar.

3. Tryck ner den Dumlekola i varje boll. Nyp ihop botten. Hela Dumlekolan ska vara täckt med deg.

4. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper (ca 9 på varje).

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 18–20 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda farinsocker, strösocker, salt, bikarbonat och vetemjöl. Tillsätt sirap, smör och ägg. Blanda ihop allt till en lite kladdig deg.
1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda farinsocker, strösocker, salt, bikarbonat och vetemjöl. Tillsätt sirap, smör och ägg. Blanda ihop allt till en lite kladdig deg.

dumlekakor2

2. Dela degen i ca 24 bitar. Rulla dem till bollar.
2. Dela degen i ca 24 bitar. Rulla dem till bollar.
3. Tryck ner den Dumlekola i varje boll. Nyp ihop botten. Hela Dumlekolan ska vara täckt med deg.
3. Tryck ner den Dumlekola i varje boll. Nyp ihop botten. Hela Dumlekolan ska vara täckt med deg.
4. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper (ca 9 på varje).
4. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper (ca 9 på varje).
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 18–20 min. Låt dem svalna på plåten.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 18–20 min. Låt dem svalna på plåten.

dumlekakor6 dumlekakor7 dumlekakor10 dumlekakor12 dumlekakor8

Smartiescookies

smartiescookies12

Smartiescookies – spröda, ljuvligt goda småkakor med godis på toppen! Riktiga favoriter som är goda till fikat, och en riktig favorit på barnkalas!

Smartiescookies

Ca 24 st

1 dl strösocker (eller ½ dl farinsocker + ½ dl strösocker)
½ krm salt
½ tsk bikarbonat
4 dl vetemjöl
½ dl ljus sirap
100 g smör, rumsvarmt
1 ägg

Fyllning
1 påse Smarties eller Non stop

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda farinsocker, strösocker, salt, bikarbonat och vetemjöl. Tillsätt sirap, smör och ägg. Blanda ihop allt till en lite kladdig deg.

2. Dela degen i ca 24 bitar. Rulla dem till bollar.

3. Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper (ca 9 på varje).

4. Platta till bollarna lite.

5. Lägg Smarties eller Non stop på kakorna (ca 5 st på varje kaka).

6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 17–20 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda farinsocker, strösocker, salt, bikarbonat och vetemjöl. Tillsätt sirap, smör och ägg. Blanda ihop allt till en lite kladdig deg.
1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda farinsocker, strösocker, salt, bikarbonat och vetemjöl. Tillsätt sirap, smör och ägg. Blanda ihop allt till en lite kladdig deg.
2. Dela degen i ca 24 bitar. Rulla dem till bollar.
2. Dela degen i ca 24 bitar. Rulla dem till bollar.
3. Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper (ca 9 på varje).
3. Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper (ca 9 på varje).
4. Platta till bollarna lite.
4. Platta till bollarna lite.
5. Lägg Smarties eller Non stop på kakorna (ca 5 st på varje kaka).
5. Lägg Smarties eller Non stop på kakorna (ca 5 st på varje kaka).
6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 17–20 min. Låt dem svalna på plåten.
6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 17–20 min. Låt dem svalna på plåten.

smartiescookies8
smartiescookies13 smartiescookies11

Surdegsgrund

surdeg

En surdegsgrund kommer igång bättre om man tillsätter vildjäst. Vildjäst finns i russin, aprikoser och rivet äpple. När man lägger t ex russinen i varmt vatten i ett par dagar frigör sig vildjästen ner i vattnet. Därefter är det perfekt att göra surdegsgrunden av russinvattnet. Surdegsgrunden jäser snabbare och bättre av vildjästen.

Dag 1
Blanda 3 dl varmt kranvatten med 100 g russin (ekologiska). Låt stå i rumstemperatur i 3 dagar. Russinen ska vara täckta med vatten.

Dag 4
Det har nu bildats vildjäst i vattnet av russinen. Sila bort russinen och häll russinvattnet i en rymlig skål/bunke. Tillsätt 2 1/2 dl vetemjöl i russinvattnet. Rör om ordentligt. Täck skålen med plast. Gör ett litet hål i plasten så surdegen kan andas. Låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.

Dag 6
Mata surdegen med 2 dl vatten, rumsvarmt och 2 1/2 dl vetemjöl. Rör om ordentligt och låt det stå i rumstemperatur i 1 dygn. Sedan är den klar för användning.

Så här fortsätter du sköta din surdeg:
Förvara surdegen i kylen. Mata den ca 1 ggr/vecka enligt punkt 4. Ta fram surdegen 1 dygn innan du ska använda den så den vaknar till liv och bubblar ordentligt.

En surdeg ska bubbla ordentligt, då är den pigg och frisk. Om den inte bubblar eller har ”skurit sig” är det bara att mata den med mer vetemjöl och vatten. Den ska vara ungefär som en våffelsmet i konsistensen. Det är nästan omöjligt att ”döda” en surdeg. Det finns alltid lite vildjäst kvar i degen. Mata den med mjöl och vatten när den inte mår bra.

Det går lika bra att göra surdegsgrunden på rågmjöl om man vill ha en rågsurdeg.