Vinägrett med italiensk salladskrydda

vinägrett3

VINÄGRETT! Klassisk salladsdressing smaksatt med Italiensk salladskrydda. Den passar perfekt att blanda med alla sorters sallader, grönsaker och salsor.

Tips! Blanda ihop en större mängd dressing och förvara den i en flaska i kylen. Då har du alltid en färdig vinägrettdressing att blanda ner i salladen.

Gör en fräsch, nyttig mangosalsa med vinägrett. Klicka på bilden för recept!
Gör en fräsch, nyttig mangosalsa med vinägrett. Klicka på bilden för recept!

Vinägrett med Italiensk salladskrydda

Ca 1 dl dressing

½ dl rapsolja (olivolja eller annan neutral olja går lika bra)
½ dl äppelcidervinäger (eller annan valfri vinäger)
2 tsk italiensk salladskrydda
1 nypa salt

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanda ihop alla ingredienserna i en flaska. Skaka om ordentligt. Förvara den i kylen.
vinägrett1
1. Blanda ihop alla ingredienserna i en flaska. Skaka om ordentligt. Förvara den i kylen.

vinägrett2

Frukostfrallor utan jäst

snabbafrukostfrallor8

Lättgjorda frallor som är oerhört saftiga och knapriga på ytan. De innehåller bakpulver och behöver inte jäsa. Baktid: 5 min + gräddning 12–14 min. Njut av de nybakade bröden med smör och ost eller något annat gott pålägg. De är allra godast nybakade. Om du inte äter upp alla bröd rekommenderas att man fryser in dem direkt och tar fram dem och tinar i mikron när de ska ätas.

Baka 4-minutersbröd i stekpanna som inte behövser jäsa! Klicka på bilden för recept!
Baka 4-minutersbröd i stekpanna som inte behövser jäsa! Klicka på bilden för recept!
Nyttig, supersaftig och god potatislimpa utan vetemjöl (behöver inte jäsa). Klicka på bilden för recept!
Nyttig, supersaftig och god potatislimpa utan vetemjöl (behöver inte jäsa). Klicka på bilden för recept!

Frukostfrallor utan jäst

6 st

5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 msk rapsolja
2 ½ dl mjölk

Garnering
olja eller vatten (olja ger ytan mer färg)
vallmofrön (vita eller blåa)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt rapsolja och mjölk och häll det över mjölblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.

2. Rulla degen i vetemjöl och rulla ut den till en längd. Dela den i 6 bitar.

3. Rulla bollar av degbitarna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Pensla bröden med olja eller vatten (olja ger ytan en gyllenbrunare färg).

5. Strö vallmofrön över bollarna.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min. Låt dem svalna på plåten. Njut av de nybakade bröden med smör och ost eller något annat gott pålägg.

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt rapsolja och mjölk och häll det över mjölblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt rapsolja och mjölk och häll det över mjölblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.
2. Rulla degen i vetemjöl och rulla ut den till en längd. Dela den i 6 bitar.
2. Rulla degen i vetemjöl och rulla ut den till en längd. Dela den i 6 bitar.
3. Rulla bollar av degbitarna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3. Rulla bollar av degbitarna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. Pensla bröden med olja eller vatten (olja ger ytan en gyllenbrunare färg).
4. Pensla bröden med olja eller vatten (olja ger ytan en gyllenbrunare färg).
5. Strö vallmofrön över bollarna.
5. Strö vallmofrön över bollarna.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min. Låt dem svalna på plåten. Njut av de nybakade bröden med smör och ost eller något annat gott pålägg.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min. Låt dem svalna på plåten. Njut av de nybakade bröden med smör och ost eller något annat gott pålägg.

snabbafrukostfrallor7

Mangosalsa

mangosalsa2

FRÄSCHT, NYTTIGT & LJUVLIGT GOTT! Mangosalsa passar till det mesta! Ät den till en köttbit, kyckling, lax, skaldjur, korv eller varför inte tacoköttfärs. Eller tillsätt bönor och ät den som den är! Salsan består av mango, blandade grönsaker och vinägrettdressing. Superenkelt att göra och sååå gudomligt god!

Tips! Byt ut eller lägg till andra grönsaker, t ex majs, avokado och ruccola.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Mangosalsa

1 mango
2 avokado

½ gurka
2 tomater
1 paprika
½ rödlök, hackad
färsk basilika

vinägrettdressing

GÖR SÅ HÄR

  1. Skär mangon och grönsakerna i småbitar. Blanda dem i en skål. Tillsätt vinägrettdressing (klicka här för ett mycket gott & enkelt recept). Eller använd valfri vinägrettdressing).

Ät salladen till t ex en köttbit, kyckling, lax, skaldjur, bönor, quorn, korv, tacoköttfärs eller bröd.

mangosalsa3

Vinägrettdressing med Italiensk salladskrydda – klicka till receptet här!

vinägrett4
Vinägrettdressing med Italiensk salladskrydda – klicka på bilden för recept!

Middagstips! Underbart god Pulled pork gryta! Klicka här för recept!

pulledpork6
Pulled pork gryta – nyttig, mättande och ljuvligt god! Klicka på bilden för recept!

Pulled pork fajitas

pulledporkfajitas6 pulledporkfajitas3

FAJITAS FYLLD MED PULLED PORK. En festlig, populär måltid som passar både vardag och fest! Innehållet kan varieras helt efter egen smak. Tillsätt de grönsaker du gillar!

Klicka på bilden nedan för att komma till Pulled pork-receptet!

pulledpork10

Pulled pork fajitas

Du behöver:
Pulled pork (klicka här för recept!)
tortillabröd
tomat
gurka
rödlök
majs
paprika

tzatziki eller gräddfil

GÖR SÅ HÄR

1. Tillaga Pulled pork eller köp färdiglagad.

2. Skär och hacka grönsakerna.

3. Fyll tortillabröden med varm Pulled pork, grönsaker och tzatziki eller gräddfil.

Smaklig måltid!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

pulledporkfajitas1 pulledporkfajitas2 pulledporkfajitas4 pulledporkfajitas5 pulledporkfajitas7

Pulled pork

pulledpork10

Det är enkelt att laga Pulled pork!  Den sköter sig själv i ugnen och blir otroligt saftig, smakrik och god. Dock tar det lång tid i ugnen, men under tiden hinner man göra massor av annat. Jag brukar ställa in den i ugnen på kvällen och så är den färdig när man vaknar på morgonen. På vintern ställer jag ut den på altanen för att svalna och värmer upp den på kvällen när det är dags att äta middag. På sommaren får den svalna i rumstemperatur innan jag ställer in den i kylen. På kvällen har man en färdiglagad lyxig god, festmåltid färdig!

Pulled pork är en maträtt, oftast av fläskkarré eller bogblad av gris. Genom tillagning i låg värme, under mycket lång tid blir köttet oerhört saftigt, mört och smakrikt (av kryddorna). Kryddorna kan varieras efter egen smak!

Fakta Pulled pork
Det som händer när pulled pork tillagas i väldigt låg temperatur är att fettet, alla ligament och kollagenet smälter, vid ca 85–90 grader. Det gör köttet extremt saftigt. Det tar lång tid, många timmar för ligamenten och fettet att smälta och om man tillagar köttet på för hög värme så hinner processen inte blir klar. Därav den låga värmen och långa tillagningstiden. Om man höjer värmen i ugnen för mycket hinner inte ligamenten och fettet smälta sönder, köttet faller inte sönder och blir inte lika saftigt.

Baka hemgjord Calzone – galet gott! Klicka på bilden för recept!
Baka hemgjord Calzone – galet gott! Klicka på bilden för recept!

Tips! Nötkött istället för fläskkarré!
Fläskkarré innehåller mycket fett och ligament och passar allra bäst att göra pulled pork på. Men det funkar att byta ut det mot högrev (passar bäst i kategorin nötkött) fransyska, flankstek eller ytterlår (så fettrikt kött som möjligt).

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Pulled pork

12–15 portioner

Minska mängden ingredienser om du har mindre mängd kött.

ca 2,4 kg fläskkarré (utan ben)
1 tsk salt
1 tsk chili flakes
1 tsk paprikakrydda
1 tsk chilipulver
4 vitlöksklyftor
400 g passerade eller krossade tomater
ca 2 dl chilisås

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 100 grader. Krydda fläskkarrén med salt, chiliflakes, paprikakrydda och chilipulver. Lägg köttet i en gjutjärnsgryta. Pressa vitlöken ner i grytan.

2. Blanda de passerade tomaterna med chilisåsen och häll det runt köttet i grytan.

3. Sätt in grytan i ugnen (med locket på hela tiden) i 10–12 timmar. Köttet är klart när det faller i bitar när man drar isär det med två gafflar.

4. Dra sönder köttet med två gafflar och blanda ihop det med vätskan i grytan.

Servera köttet i hamburgerbröd, fajitasbröd, tacosbröd eller till ris, coscos eller en sallad.

1. Sätt ugnen på 100 grader. Krydda fläskkarrén med salt, chiliflakes, paprikakrydda och chilipulver. Lägg köttet i en gjutjärnsgryta. Pressa vitlöken ner i grytan.
1. Sätt ugnen på 100 grader. Krydda fläskkarrén med salt, chiliflakes, paprikakrydda och chilipulver. Lägg köttet i en gjutjärnsgryta. Pressa vitlöken ner i grytan.
2. Blanda de passerade tomaterna med chilisåsen och häll det runt köttet i grytan.
2. Blanda de passerade tomaterna med chilisåsen och häll det runt köttet i grytan.
3. Sätt in grytan i ugnen i 10–12 timmar. Köttet är klart när det faller i bitar när man drar isär det med två gafflar.
3. Sätt in grytan i ugnen (med locket på) i 10–12 timmar. Köttet är klart när det faller i bitar när man drar isär det med två gafflar.
4. Dra sönder köttet med två gafflar och blanda ihop det med vätskan i grytan.
4. Dra sönder köttet med två gafflar och blanda ihop det med vätskan i grytan.

pulledpork11