Pulled pork gryta

pulledpork6

 

Det är enkelt att laga Pulled pork!  Den sköter sig själv i ugnen och blir otroligt saftig, smakrik och god. Dock tar det lång tid i ugnen, men under tiden hinner man göra massor av annat. Jag brukar ställa in den i ugnen på kvällen och så är den färdig när man vaknar på morgonen. På vintern ställer jag ut den på altanen för att svalna och värmer upp den på kvällen när det är dags att äta middag. På sommaren får den svalna i rumstemperatur innan jag ställer in den i kylen. På kvällen har man en färdiglagad lyxig god, festmåltid färdig!

Pulled pork är en maträtt, oftast av fläskkarré eller bogblad av gris. Genom tillagning i låg värme, under mycket lång tid blir köttet oerhört saftigt, mört och smakrikt (av kryddorna). Kryddorna kan varieras efter egen smak!

Fakta Pulled pork
Det som händer när pulled pork tillagas i väldigt låg temperatur är att fettet, alla ligament och kollagenet smälter, vid ca 85–90 grader. Det gör köttet extremt saftigt. Det tar lång tid, många timmar för ligamenten och fettet att smälta och om man tillagar köttet på för hög värme så hinner processen inte blir klar. Därav den låga värmen och långa tillagningstiden. Om man höjer värmen i ugnen för mycket hinner inte ligamenten och fettet smälta sönder, köttet faller inte sönder och blir inte lika saftigt.

Baka hemgjord Calzone – galet gott! Klicka på bilden för recept!
Baka hemgjord Calzone – galet gott! Klicka på bilden för recept!
Gör pulled pork fajitas – ljuvligt gott och enkelt! Klicka på bilden för recept!
Gör pulled pork fajitas – ljuvligt gott och enkelt! Klicka på bilden för recept!

Tips! Nötkött istället för fläskkarré!
Fläskkarré innehåller mycket fett och ligament och passar allra bäst att göra pulled pork på. Men det funkar att byta ut det mot högrev (passar bäst i kategorin nötkött) fransyska, flankstek eller ytterlår (så fettrikt kött som möjligt).

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Pulled pork gryta

12–15 portioner

Minska mängden ingredienser om du har mindre mängd kött.

ca 2,4 kg fläskkarré (utan ben)
1 tsk salt
1 tsk chili flakes
1 tsk paprikakrydda
1 tsk chilipulver
4 vitlöksklyftor
400 g passerade eller krossade tomater
ca 2 dl chilisås

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 100 grader. Krydda fläskkarrén med salt, chiliflakes, paprikakrydda och chilipulver. Lägg köttet i en gjutjärnsgryta. Pressa vitlöken ner i grytan.

2. Blanda de passerade tomaterna med chilisåsen och häll det runt köttet i grytan.

3. Sätt in grytan i ugnen (med locket på hela tiden) i 10–12 timmar. Köttet är klart när det faller i bitar när man drar isär det med två gafflar.

4. Dra sönder köttet med två gafflar och blanda ihop det med vätskan i grytan.

Servera köttet i hamburgerbröd, fajitasbröd, tacosbröd eller till ris, coscos eller en sallad.

1. Sätt ugnen på 100 grader. Krydda fläskkarrén med salt, chiliflakes, paprikakrydda och chilipulver. Lägg köttet i en gjutjärnsgryta. Pressa vitlöken ner i grytan.
1. Sätt ugnen på 100 grader. Krydda fläskkarrén med salt, chiliflakes, paprikakrydda och chilipulver. Lägg köttet i en gjutjärnsgryta. Pressa vitlöken ner i grytan.
2. Blanda de passerade tomaterna med chilisåsen och häll det runt köttet i grytan.
2. Blanda de passerade tomaterna med chilisåsen och häll det runt köttet i grytan.
3. Sätt in grytan i ugnen i 10–12 timmar. Köttet är klart när det faller i bitar när man drar isär det med två gafflar.
3. Sätt in grytan i ugnen (med locket på hela tiden) i 10–12 timmar. Köttet är klart när det faller i bitar när man drar isär det med två gafflar.
4. Dra sönder köttet med två gafflar och blanda ihop det med vätskan i grytan.
4. Dra sönder köttet med två gafflar och blanda ihop det med vätskan i grytan.

pulledpork5 pulledpork7 pulledpork8

 

Middagstips! Supergod, smakrik köttfärssås med rivna morötter! Klicka här för recept!

Läcker, smakrik köttfärssås med rivna morötter – klicka på bilden för recept!
Läcker, smakrik köttfärssås med rivna morötter – klicka på bilden för recept!

Plättar

pannkakor7 pannkakor6

Älskade plättar! Vilket barn, eller vuxen älskar inte plättar? Dessa tunna, läckra plättar har en rykande åtgång! Receptet är väl beprövat och funkar suveränt! Ibland behöver man reglera mängden mjölk eller vetemjöl om man tycker smeten blir för tunn eller för tjock. Provstek alltid en plätt så märker du om smeten är lagom tjock.

Smeten går lika bra att använda till pannkakor.

Underbart goda pizzabullar – klicka på bilden för recept!
Underbart goda pizzabullar – klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Tips! Servera gärna pannkakorna med sylt, äppelmos, vispgrädde eller glass! Om du vill ha ett sockerfritt alternativ är det jättegott att mosa en egen sylt av hallon, jordgubbar eller blåbär.

Plättar

3 dl vetemjöl
4 ägg
½ tsk salt
8 dl mjölk

smör att steka i

GÖR SÅ HÄR

  1. Vispa ihop vetemjöl, ägg, salt och hälften av mjölken till en tjock massa (utan klumpar).
  2. Tillsätt resten av mjölken, lite i taget och vispa allt till en slät smet. Låt den stå i ca 10 min. Om smeten är för tjock kan man tillsätt lite extra mjölk. Och om smeten är för tunn kan man vispa i lite extra vetemjöl. Provgrädda en pannkaka för att avgöra det.
  3. Värm upp ett plättjärn på högsta värmen. Tillsätt en klick smör.
  4. Häll ett tunt lager smet i stekpannan. Sänk värmen ett par steg. Vänd pannkakan när smeten börjar stelna.
  5. Grädda pannkakan en liten stund. Lägg de färdiga pannkakorna i hög på ett fat så de håller värmen. Reglera värmen upp och ner under gräddningen så pannkakorna blir lagom gyllenbruna.
1. Vispa ihop vetemjöl, ägg, salt och ca 1/3 mjölk till en tjock massa (utan klumpar).
1. Vispa ihop vetemjöl, ägg, salt och ca 1/3 mjölk till en tjock massa (utan klumpar).
2. Tillsätt resten av mjölken, lite i taget och vispa allt till en slät smet. Låt den stå i ca 10 min. Om smeten är för tjock kan man tillsätt lite extra mjölk. Och om smeten är för tunn kan man vispa i lite extra vetemjöl. Provgrädda en pannkaka för att avgöra det.
2. Tillsätt resten av mjölken, lite i taget och vispa allt till en slät smet. Låt den stå i ca 10 min. Om smeten är för tjock kan man tillsätt lite extra mjölk. Och om smeten är för tunn kan man vispa i lite extra vetemjöl. Provgrädda en pannkaka för att avgöra det.
3. Värm upp en stekpanna på högsta. Tillsätt en klick smör.
3. Värm upp en stekpanna på högsta. Tillsätt en klick smör.
4. Häll ett tunt lager smet i stekpannan. Sänk värmen ett par steg. Vänd pannkakan när smeten börjar stelna.
4. Häll ett tunt lager smet i stekpannan. Sänk värmen ett par steg. Vänd pannkakan när smeten börjar stelna.
5. Grädda pannkakan en liten stund. Lägg de färdiga pannkakorna i hög på ett fat så de håller värmen. Reglera värmen upp och ner under gräddningen så pannkakorna blir lagom gyllenbruna.
5. Grädda pannkakan en liten stund. Lägg de färdiga pannkakorna i hög på ett fat så de håller värmen. Reglera värmen upp och ner under gräddningen så pannkakorna blir lagom gyllenbruna.

pannkakor8

Pannkakor

pannkakor18

Att steka pannkakor är kul, avkopplande och framförallt goda att äta! Det här är ett klassiskt recept som ger goda frasiga pannkakor. Receptet är väl beprövat och funkar perfekt! Ibland behöver man reglera mängden mjölk eller vetemjöl om man tycker smeten blir för tunn eller för tjock. Provstek alltid en pannkaka så märker du om smeten är lagom tjock.

Smeten går lika bra att använda till plättar.

Tips! Servera gärna pannkakorna med sylt, äppelmos, vispgrädde eller glass! Om du vill ha ett sockerfritt alternativ är det jättegott att mosa en egen sylt av hallon, jordgubbar eller blåbär.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Ljuvligt goda, lättgjorda ost- & skinkpiroger – klicka på bilden för recept!
Ljuvligt goda, lättgjorda ost- & skinkpiroger – klicka på bilden för recept!

Pannkakor

3 dl vetemjöl
4 ägg
½ tsk salt
8 dl mjölk

smör att steka i

GÖR SÅ HÄR

  1. Vispa ihop vetemjöl, ägg, salt och hälften av mjölken till en tjock massa (utan klumpar).
  2. Tillsätt resten av mjölken, lite i taget och vispa allt till en slät smet. Låt den stå i ca 10 min. Om smeten är för tjock kan man tillsätt lite extra mjölk. Och om smeten är för tunn kan man vispa i lite extra vetemjöl. Provgrädda en pannkaka för att avgöra det.
  3. Värm upp en stekpanna på högsta värmen. Tillsätt en klick smör.
  4. Häll ett tunt lager smet i stekpannan. Sänk värmen ett par steg. Vänd pannkakan när smeten börjar stelna.
  5. Grädda pannkakan en liten stund. Lägg de färdiga pannkakorna i hög på ett fat så de håller värmen. Reglera värmen upp och ner under gräddningen så pannkakorna blir lagom gyllenbruna.
3. Värm upp en stekpanna på högsta värmen. Tillsätt en klick smör.
3. Värm upp en stekpanna på högsta värmen. Tillsätt en klick smör.
4. Häll ett tunt lager smet i stekpannan. Sänk värmen ett par steg. Vänd pannkakan när smeten börjar stelna.
4. Häll ett tunt lager smet i stekpannan. Sänk värmen ett par steg. Vänd pannkakan när smeten börjar stelna.
5. Grädda pannkakan en liten stund. Lägg de färdiga pannkakorna i hög på ett fat så de håller värmen. Reglera värmen upp och ner under gräddningen så pannkakorna blir lagom gyllenbruna.
5. Grädda pannkakan en liten stund. Lägg de färdiga pannkakorna i hög på ett fat så de håller värmen. Reglera värmen upp och ner under gräddningen så pannkakorna blir lagom gyllenbruna.

pannkakor17

10-minuters frallor

10-minutersfrallor7 10-minutersfrallor10

10-minuters frallor. Supergoda, lättgjorda och snabba frallor som passar perfekt till frukost. Speciellt på helgerna eller semestern när man har tid att baka. Bröden är allra godast nybakade. Frys direkt in de bröd som inte äts upp. Tina dem i mikron och ät dem ljumna när du tar fram dem.

Snabb limpa som inte behöver jäsa! Klicka på bilden för recept!
Snabb limpa som inte behöver jäsa! Klicka på bilden för recept!
Underbart gott 3-minuters tunnbröd. Klicka på bilden för recept!
Underbart gott 3-minuters tunnbröd. Klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

10-minuters frallor

12 st 
1 msk bakpulver
1 tsk salt
2 dl havregryn
7 dl vetemjöl
75 g smör, rumsvarmt
3 1/2 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Tillsätt alla torra ingredienser i en skål. Rör om. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt mjölken och blanda ihop allt till kladdig deg.

2. Rulla degen i mjöl. Forma degen till en rulle på ett mjölat bakbord. Dela degen i ca 12 bitar.

3. Forma degbitarna runda, platta till den och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Sätt ugnen på 250 grader. Tillsätt alla torra ingredienser i en skål. Rör om. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt mjölken och blanda ihop allt till kladdig deg.
1. Sätt ugnen på 250 grader. Tillsätt alla torra ingredienser i en skål. Rör om. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt mjölken och blanda ihop allt till kladdig deg.
2. Rulla degen i mjöl. Forma degen till en rulle på ett mjölat bakbord. Dela degen i ca 12 bitar.
2. Rulla degen i mjöl. Forma degen till en rulle på ett mjölat bakbord. Dela degen i ca 12 bitar.
3. Forma degbitarna runda, platta till den och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3. Forma degbitarna runda, platta till den och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på plåten.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på plåten.

10-minutersfrallor9 10-minutersfrallor6 10-minutersfrallor5 10-minutersfrallor8

Nyttiga äppelfrallor

nyttigaäppelfrallor8 nyttigaäppelfrallor10

NYTTIGA ÄPPELFRALLOR Supergoda, mättande frallor som bl a innehåller havregryn, mjölk, ägg och rivet äpple. Äpplena gör dem extra saftiga och goda i smaken. De innehåller inget vanligt vitt vetemjöl, men smakar ändå som bröd av de malda havregrynen. Perfekt för den som inte vill äta vetemjöl.

havregrynslimpa
Baka en nyttig havregrynslimpa – ljuvligt god och saftig! Klicka på bilden för recept!

Nyttiga äppelfrallor

1 st

8 dl havregryn (mixa dem till mjöl)
2 ägg
2 små äpplen eller 1 stort äpple
2 tsk bakpulver
¾ tsk salt
2 ½ dl mjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Mixa 8 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.

2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en skål.

3. Skala och riv äpplena.

4. Blanda de mixade havregrynen, bakpulver och salt i en skål. Rör ner mjölken, de vispade äggen och äpplena. Blanda allt till en kladdig smet.

5. Klicka ut smeten till ca 14 frallor på en plåt med bakplåtspapper.

6. Grädda frallorna mitt i ugnen i 13–15 min.

1. Sätt ugnen på 250 grader. Mixa 8 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
1. Sätt ugnen på 250 grader. Mixa 8 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en skål.
2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en skål.
3. Skala och riv äpplena.
3. Skala och riv äpplena.
4. Blanda de mixade havregrynen, bakpulver, salt och mjölk i en skål. Rör ner mjölken och äpplena till en kladdig smet.
4. Blanda de mixade havregrynen, bakpulver och salt i en skål. Rör ner mjölken, de vispade äggen och äpplena. Blanda allt till en kladdig smet.
5. Klicka ut smeten till ca 14 frallor på en plåt med bakplåtspapper.
5. Klicka ut smeten till ca 14 frallor på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda frallorna mitt i ugnen i 13–15 min.
6. Grädda frallorna mitt i ugnen i 12–14 min.

nyttigaäppelfrallor7 nyttigaäppelfrallor8 nyttigaäppelfrallor9 nyttigaäppelfrallor11