NYTTIGT Lättgjorda, snabba bananpannkakor med bara 2 nyttiga ingredienser: banan & ägg. Servera dem gärna med kanel, bananskivor eller mosade bär. Ljuvligt gott, hälsosamt och mättande. Blanda flera bananer och ägg om ni är många som ska äta.
3. Knäck äggen och blanda ihop dem med bananen. Tillsätt eventuellt en nypa salt för att förhöja smaken, men det går bra även utan. Blanda ihop allt ordentligt.
5. Värm upp en liten stekpanna (eller ett plättlagg eller stor stekpanna). Häll smeten i en smörad stekpanna och stek på medel/svag värme i någon minut på varje sida.
LYXIG DESSERT En ljus, läcker kladdkaka med After Eight på toppen! Lyxig kaka som passar som dessert eller tårta på kalaset. Servera den gärna med en klick vispgrädde eller glass. Men det är lika gott att äta den som den är, till en kopp te eller kaffe på fikarasten.
2 ägg
2 dl strösocker
125 g smör, smält
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
1 ¾ dl vetemjöl
Garnering 12–14 plattor After Eight
GÖR SÅ HÄR
1. Testa att lägga ut After Eight plattorna i en form så du ser hur mönstret blir. (Det går bra att använda en rund form också, 22–23 cm i diameter, men du får man skära till chokladbitarna).
2. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker lite lätt. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
3. Bred ut smeten i en form, ca 35 x 10 cm, smord eller klädd med bakplåtspapper. Eller i en rund form, 22–23 cm i diameter.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 24–28 min. Låt den svalna något.
5. Lägg ut After Eight-plattorna tätt intill varandra medan kakan fortfarande är ljummen. Ställ kakan i kylen i ca 1 tim. Skär kakan i rutor och pudra över florsocker före servering.
FRYS IN DEGEN Bröd med jäst i degen tar lite tid att baka eftersom de ska jäsa i två olika omgångar. Men här kommer lösningen! 🙂 Frys in degbullarna i frysen innan du gräddar dem. Då kan du ta fram en eller flera frallor och grädda dem precis när du vill! Supersmart och de blir supergoda! Ingen kan tro att degen varit fryst innan. Degen håller i ca 1–2 månader i frysen. Den tinar ganska snabbt när den kommer ut i rumstemperatur.
* Vatten i degen gör frallorna lite sega och mer luftiga och mjölk gör dem mjuka och saftiga i konsistensen. Båda varianterna är goda och det är bara den personliga smaken som avgör vad man gillar bäst. Skillnaden i smak och konsistens är inte jättestor, utan det krävs ganska mycket erfarenhet för att kunna avgöra vilken sorts degvätska man använt.
50 g jäst 6 dl vatten eller mjölk, fingervarm * 2 tsk salt 2 msk rapsolja 14–16 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten eller mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i ca 18 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på 2 mjölade tallrikar eller skärbrädor. Ställ dem i frysen i någon timme tills de blir frysta och hårda.
3. Lägg de frysta degfrallorna i plastpåsar och lägg dem i frysen.
4. Ta en påse frysta frallor (eller en i taget) när du är sugen på nygräddat bröd (de håller 1–2 månader i frysen).
5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem tina. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–13 min. Låt dem svalna på plåten.
Saftiga, luftiga, helt underbara bullar! De är fyllda med smör, vaniljsocker och florsocker. Sååååå gudomligt goda! Om man vill tillsätta lite kanel eller kardemumma så går det jättebra!
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker 1 ägg ½ tsk salt ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 15–17 dl vetemjöl
Fyllning 75–100 g smör 4 msk vaniljsocker 1 ½ dl florsocker (eller 1 dl strösocker)
Garnering 1 ägg florsocker
GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3. Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av vaniljsockret och florsockret.
4. Rulla ihop degplattan till en rulle.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler. Pudra över florsocker före servering.
LJUVLIGT GODA VANILJSMÖRBULLAR De är gudomligt saftiga och fyllda med härlig smörkräm. Jag tillsätter lite kardemumma i degen för att själva bullen ska smaka lite extra, men det är frivilligt. Om man inte vill ha det stå skippar man bara kryddan. Fyllningen består av smör, vaniljsocker och strösocker.
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 150 g smör, rumsvarmt 1 dl strösocker
1 ägg ½ tsk salt ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 15–17 dl vetemjöl
Fyllning 75–100 g smör 4 msk vaniljsocker ca 1 dl florsocker eller strösocker
Garnering 1 ägg pärlsocker
GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3. Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av vaniljsockret och strösockret eller strösockret.
4. Rulla ihop degplattan till en rulle.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.