400 g mörk choklad 25 g smör 1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g (okokt) (använd inte den sorten som heter original eller karamalliserad) 1 dubbel-Daim, hackad
GÖR SÅ HÄR
1. Hacka Daimen.
2. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om ordentligt.
3. Bred ut smeten i en form, 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över Daimkrosset. Låt fudgen stelna i kylen. Skär fudgen i fyrkantiga bitar. Tips! Fler läckra, goda julgodisrecpet – klicka här!
1. Hacka Daimen.2. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om ordentligt.
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha) 150 g smör, rumsvarmt ¾ dl strösocker 1 ägg ½ tsk salt ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 15–17 dl vetemjöl
Fyllning 75–100 g smör ca 1 dl strösocker 4 msk vaniljsocker
Garnering 1 ägg pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3.Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret.
4. Rulla ihop degplattan till en rulle.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.
[caption id="attachment_53583" align="alignnone" width="860"] 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.[/caption]
[caption id="attachment_53586" align="alignnone" width="860"] 3. Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret.[/caption]
[caption id="attachment_53587" align="alignnone" width="860"] 4. Rulla ihop degplattan till en rulle.[/caption]
[caption id="attachment_53588" align="alignnone" width="860"] 5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.[/caption]
[caption id="attachment_53589" align="alignnone" width="860"] 6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.[/caption]
[caption id="attachment_53590" align="alignnone" width="860"] 7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.[/caption]
[caption id="attachment_53591" align="alignnone" width="860"] 8. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.[/caption]
[caption id="attachment_53592" align="alignnone" width="860"] 9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.[/caption]
UNDERBARA BULLAR Extra saftiga, härliga saffransbullar fyllda med vaniljsmörkräm! Du kan också byta ut fyllningen mot alternativ 2 som består av vit choklad istället för vaniljsocker. Ljuvligt gott det med! Det blir ca 40 bullar. Det går bra att baka en halv sats deg om man hellre vill ha ca 20 bullar.
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha) 150 g smör, rumsvarmt ¾ dl strösocker 1 ägg ½ tsk salt ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 15–17 dl vetemjöl
Fyllning alternativ 1 75–100 g smör, rumsvarmt ca 1 dl strösocker 4 msk vaniljsocker
Fyllning alternativ 2 75–100 g smör, rumsvarmt ca ¾ dl strösocker 100 g vit choklad, riven
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Mosa ihop fyllningen med en gaffel i en skål.
3. Dela degen i ca 40 bitar. Forma dem till bollar och platta ut dem till rundlar.
4. Lägg en klick fyllning i mitten på varje rundel.
5. Nyp ihop rundlarna ordentligt och forma dem till bollar.
6. Lägg bollarna med skarven nedåt i pappers- eller aluminiumformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Strö över pärlsocker och mandelspån.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–10 minuter. Håll koll så de inte bränns i slutet. Låt bullarna svalna under en bakduk.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Mosa ihop fyllningen med en gaffel i en skål.
3. Dela degen i ca 40 bitar. Forma dem till bollar och platta ut dem till rundlar.
4. Lägg en klick fyllning i mitten på varje rundel.
5. Nyp ihop rundlarna ordentligt och forma dem till bollar.
6. Lägg bollarna med skarven nedåt i pappers- eller aluminiumformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Strö över pärlsocker och mandelspån.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–10 minuter. Håll koll så de inte bränns i slutet. Låt bullarna svalna under en bakduk.
ENKELT & LJUVLIGT GOTT GODIS Lättgjord Rocky road som bara tar ca 10 minuter att röra ihop. Sedan behöver chokladen stelna en stund i kylen. Ett ljuvligt gott godis som har en rykande åtgång. En favorit som görs många gånger varje år!
DRÖMGOD KLADDKAKA En saffranskladdkaka med härlig julig smak! Det är supergott att tillsätta saffran i en ljus kladdkaka. Jag smaksatte även med 100 g vit choklad som gör den extra läcker. Men det är absolut inget måste, det går bra att baka kakan utan chokladen.
100 g vit choklad (kan uteslutas, men ger en extra god smak) 150 g smör 1 påse saffran 0,5 g 3 ägg 2 dl strösocker ½ krm salt 1 ¾ dl vetemjöl
1 krm kardemummakärnor, mortlade (kan uteslutas)
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Bryt chokladen i bitar och smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och låt chokladen smälta i smöret.Tillsätt resten av ingredienserna (förutom kardemumman) i kastrullen och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad (bröa formen med riven kokos eller ströbröd) eller bakplåtspappersklädd form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar kant.
3. Strö kardemumman över smeten i formen (kan uteslutas).
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra ev. kakan med florsocker före servering. Servera den gärna med lättvispad grädde blandad med hallon.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Bryt chokladen i bitar och smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och låt chokladen smälta i smöret. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad (bröa formen med riven kokos eller ströbröd) eller bakplåtspappersklädd form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar kant.
3. Strö kardemumman över smeten i formen (kan uteslutas).
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra ev. kakan med florsocker före servering. Servera den gärna med lättvispad grädde blandad med hallon.