10 dl filmjölk 2 dl mörk sirap
50 g smör, smält 2 tsk malda brödkryddor 1 ½ tsk salt 1 msk bikarbonat 16 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll filmjölk, sirap och smör i en bunke. Blanda brödkrydda, salt, bikarbonat och rågsikt. Tillsätt de torra ingredienserna i filmjölksblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.
2. Häll degen i två limpformar, ca 1 ½ liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper.
3. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 1 tim. Låt den svalna i formen. Limpan håller sig färska och god ett par dagar i en plastpåse i rumstemperatur. Går bra att frysa in! Tips! Här finns mer bra, goda julrecept – klicka här!
1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll filmjölk, sirap och smör i en bunke. Blanda brödkrydda, salt, bikarbonat och rågsikt. Tillsätt mjölblandningen i filmjölksblandningen och rör ihop allt till en kladdig deg.2. Häll degen i två limpformar, ca 1 ½ liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper.3. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 1 tim. Låt dem svalna i formarna. Limporna håller sig färska och goda ett par dagar i en plastpåse i rumstemperatur. Går bra att frysa in!
Tips! Här finns mer bra, goda julrecept – klicka här!
LJUVLIG KRISPIG CHOKLAD Tunna chokladplattor med läcker, krispig krokant. Ett mycket lättgjort och uppskattat godis som går snabbt att göra. Förvara chokladplattorna i kylen!
1. Krokant: Smält sockret på medelvärme i en stekpanna (det får inte brännas). Tillsätt den hackade sötmandeln och rör om.
2. Häll upp krokanten på ett bakplåtspapper och låt den stelna. Finhacka krokanten på en skärbräda med en vass kniv.
3. Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna något. Rör ner korkanten (spar 1–2 tsk till garnering).
4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller skärbräda. Klicka ut chokladen med en matsked och bred ut den till runda plattor. Strö över lite krokant. Låt chokladen stelna i kylen.
1. Krokant: Smält sockret på medelvärme i en stekpanna (det får inte brännas). Tillsätt den hackade sötmandeln och rör om.2. Häll upp krokanten på ett bakplåtspapper och låt den stelna. Finhacka krokanten på en skärbräda med en vass kniv.3. Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna något. Rör ner korkanten (spar lite till garnering).4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller skärbräda. Klicka ut chokladen med en matsked och bred ut den till runda plattor. Strö över lite krokant. Låt chokladen stelna i kylen.
Ljuvligt gott julgodis! Gräddkola är ett måste för mig under julen. Det här är kanske de läckraste, godaste kolorna jag vet! De blir perfekta i konsistensen och är lagom sega och mjuka. Ättikspriten tillsätts för att kolan ska behålla sin fina konsistens och inte sockra sig.
50 g smör 3 dl strösocker 3 dl vispgrädde 1 ½ dl ljus sirap 1 ½ msk kakao 1 nypa salt ½ tsk ättiksprit, 12 % (tillsätts på slutet)
GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao och salt. Koka upp och låt det puttra på medelvärme till ca 125 grader (det tar 20–30 min beroende på temperatur). Rör om emellanåt. Stäng av värmen och tillsätt ättikspriten när temperaturen har nått 125 grader, rör om i ca ½ min.
2. Häll upp kolasmeten i en form, ca 14 x 21 cm, klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en lite större form, men då blir kolan plattare. Låt den svalna och stelna.
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao och salt. Koka upp och låt det puttra på medelvärme till ca 125 grader (det tar 20–30 min beroende på temperatur). Rör om emellanåt. Stäng av värmen och tillsätt ättikspriten när temperaturen har nått 125 grader, rör om i ca ½ min.2. Häll upp kolasmeten i en form, ca 14 x 21 cm, klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en lite större form, men då blir kolan plattare. Låt den svalna och stelna.3. Skär kolan i bitar med en vass kniv. Förvara kolan i en burk med lock.
SPRÖDA, LJUVLIGT GODA PEPPARKAKOR De här pepparkakorna är gudomligt goda! Och superlätta att baka! På bara 5 minuter gör man degen och de tunna, spröda kakorna har en rykande åtgång. Förvara dem i en burk med tätslutande lock!
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 tsk kanel
1 tsk pepparkakskrydda
½ tsk bikarbonat
½ dl ljus sirap
3 dl vetemjöl
50 g sötmandel eller mandelspån
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Nyp ihop smöret med resten av ingrediensernatill en deg.
2. Knåda snabbt in mandeln i degen.
3. Forma degen till en rulle. Lägg den i frysen i ca 30 min så den blir lättare att skära i tunna skivor. Sätt ugnen på 180 grader.
4. Skär degen i tunna skivor, 2–3 mm med en vass kniv.
5. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna och stelna på plåten.
1. Hacka sötmandel grovt.2. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt sirap och smör och nyp ihop allt till en deg.3. Knåda snabbt in mandeln i degen.4. Forma degen till en rull. Lägg den i frysen i ca 30 min så den blir lättare att skära i tunna skivor. Sätt ugnen på 180 grader.5. Skär degen i tunna skivor, 2–3 mm med en vass kniv.6. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.7. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna och stelna på plåten.
SUPERSAFTIGA, MJUKA FRUKOSTFRALLOR Ett mycket lättgjord bröd som passar både till frukost, mellis, på buffén eller som måltidsbröd till en sallad eller soppa. Jäsningstiden har jag satt till ca 1 timme, men det viktigaste är att degen jäser till ungefär sin dubbla storlek och det kan ta olika lång tid beroende på värmen i köket.
Vill du ha fler bra recept från Lindas bakskola – köp Lindas bakböcker med nya, härliga recept som också har steg-för-stegbilder som visar hur man göra! Klicka här och beställ!
Tips! Om man vill påskynda jäsningen kan man spola upp varmt vatten i diskhon och ställa ner bunken. Lägg på en tallrik som lock. Då jäser degen snabbare!
Tips! Byt ut 3 dl vetemjöl mot grahamsmjöl eller rågmjöl om du vill ha ett fiberrikare bröd. Det går också bra att tillsätta ca 1 dl valfria frön i degen.
Mjuka frukostfrallor
Ca 20 st
50 g jäst
7 dl mjölk, fingervarm 2 tsk salt ½ dl rapsolja 16–17 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Kör den i en hushållsmaskin i ca 5 min eller knåda den kraftigt för hand. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Dela degen i ca 20 bitar, för hand, med en sax eller kniv. Rulla varje bit i lite vetemjöl. De behöver inte formas utan låt formen variera och vara lite slarvig. De blir släta och fina när de jäser och gräddas.
3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–14 min. Låt dem svalna på ett galler.
[caption id="attachment_55114" align="alignnone" width="860"] 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Kör den i en hushållsmaskin i ca 5 min eller knåda den kraftigt för hand. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.[/caption]
[caption id="attachment_55115" align="alignnone" width="860"] 2. Dela degen i ca 20 bitar, för hand, med en sax eller kniv. Rulla varje bit i lite vetemjöl. De behöver inte formas utan låt formen variera och vara lite slarvig. De blir släta och fina när de jäser och gräddas.[/caption]
[caption id="attachment_55116" align="alignnone" width="860"] 3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.[/caption]
[caption id="attachment_55125" align="alignnone" width="860"] 4. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–14 min. Låt dem svalna på ett galler.[/caption]