JULIG KLADDKAKA En chokladkladdkaka förvandlas enkelt till en härlig, läcker julkladdkaka med några pepparkakor på toppen. Supergott & mycket uppskattat! Servera gärna med lättvispad grädde eller vaniljglass.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
3. Lätt försiktigt ut några pepparkakor ovanpå smeten.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Servera gärna kakan med vispad grädde eller vaniljglass.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.3. Lätt försiktigt ut några pepparkakor ovanpå smeten.4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Servera gärna kakan med vispad grädde eller vaniljglass.
HEMGJORT GODIS Ett mycket lättgjort godis med en knäckig botten och ett härligt, chokladtäcke med hackad sötmandel i. Supergott och det räcker till många! Bryt en bit i valfri storlek!
200 g smör 3 dl strösocker 1 ½ dl farinsocker 2 krm salt ½ dl vatten
Garnering 300 g mörk eller ljus choklad 75 g sötmandel
GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och låt allt koka till 150 grader. Koka på ganska hög värme, men inte så det bränns fast.
2. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper (du kan lägga pappret i en form, ca 25 x 25 cm om du vill ha jämnare kanter. Men om smeten kan också flyta ut på ett bakplåtspapper. Ställ bottnen för att stelna i frysen en stund.
3. Garnering: Smält chokladen i en skål över vattenbad. Rör om ordentligt.
4. Hacka sötmandeln.
5. Blanda ner sötmandeln i den smälta chokladen.
6. Bred ut chokladen på bottnen. Låt den stelna i kylen. Bryt bräcken i bitar.
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och låt allt koka till 150 grader. Koka på ganska hög värme, men inte så det bränns fast.2. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper (du kan lägga pappret i en form, ca 25 x 25 cm om du vill ha jämnare kanter. Men om smeten kan också flyta ut på ett bakplåtspapper. Ställ bottnen för att stelna i frysen en stund.3. Garnering: Smält chokladen i en skål över vattenbad. Rör om ordentligt.4. Hacka sötmandeln.5. Blanda ner sötmandeln i den smälta chokladen.6. Bred ut chokladen på bottnen. Låt den stelna i kylen. Bryt bräcken i bitar.
LJUVLIGT GOD KLADDKAKA Kokos och choklad är en underbar kombination! Kokos är ett mycket enkelt och bra sätt att smaksätta en vanilj chokladkladdkaka! Servera gärna kakan med vaniljglass eller vispgrädde.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform (bröa med kokos), 23–24 cm i diameter.
3. Strö över kokos
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Servera gärna med lättvispad grädde eller vaniljglass.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.2. Häll smeten i en smord och bröad springform (bröa med kokos), 23–24 cm i diameter.3. Strö över kokos
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Servera gärna med lättvispad grädde eller vaniljglass.
LJUVLIG GOD SAFFRANSKAKA Den här kakan är oerhört saftig & god. Den sötsura citronglasyren är en fantastisk kombination till saffranskryddan, men man kan göra glasyren utan citron och blanda med vatten istället.
3 ägg 2 ½ dl strösocker 1 påse saffran, 0,5 g 3 ½ dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 150 g smör, smält 1 dl mjölk
Glasyr 50 g smör, smält 1 msk vaniljsocker 4 ½ dl florsocker 2–3 msk pressad citron (eller vatten om man inte vill ha citronsmak)
Garnering kokosflingor
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda saffran, vetemjöl och bakpulver. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper (eller smord och bröad), ca 20 x 30 cm.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–23 min. Låt den kallna i formen.
4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vätska så den blir lagom bredbar.
5. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.
6. Skär kakan i rutor med en vass kniv.
[caption id="attachment_53330" align="alignnone" width="860"] 1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda saffran, vetemjöl och bakpulver. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa ihop allt till en slät smet.[/caption]
[caption id="attachment_53331" align="alignnone" width="860"] 2. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper (eller smord och bröad), ca 20 x 30 cm.[/caption]
[caption id="attachment_53332" align="alignnone" width="860"] 3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–23 min. Låt den kallna i formen.[/caption]
[caption id="attachment_53333" align="alignnone" width="860"] 4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vätska så den blir lagom bredbar.[/caption]
[caption id="attachment_53334" align="alignnone" width="574"] 5. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.[/caption]
[caption id="attachment_53335" align="alignnone" width="860"] 6. Skär kakan i rutor med en vass kniv.[/caption]
200 g mörk choklad (välj en kvalitetschoklad som du gillar) 3 ägg
Garnering ev. florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryt chokladen i bitar i en skål och smält den över vattenbad.
2. Knäck äggen och separera vitorna och gulorna i varsin skål.
3. Blanda ner gulorna i chokladen.
4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med en elvisp.
5. Blanda ner 1/3 av äggvitorna i chokladsmeten. Rör om.
6. Tillsätt resten av äggvitorna och rör försiktigt ihop allt till en smet.
7. Häll ner smeten i en form, ca 16 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper (formen måste ha 8–10 cm hög kant).
8. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen. (Kakan sjunker ihop när den svalnar). Pudra eventuellt över florsocker före servering. Servera gärna kakan med vispgrädde och hallon, eller ät den som den här.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryt chokladen i bitar i en skål och smält den över vattenbad.2. Knäck äggen och separera vitorna och gulorna i varsin skål.3. Blanda ner gulorna i chokladen.4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med en elvisp.5. Blanda ner 1/3 av äggvitorna i chokladsmeten. Rör om.6. Tillsätt resten av äggvitorna och rör försiktigt ihop allt till en smet.7. Häll ner smeten i en form, ca 16 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper (formen måste ha 8–10 cm hög kant).8. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen. (Kakan sjunker ihop när den svalnar). Pudra eventuellt över florsocker före servering. Servera gärna kakan med vispgrädde och hallon, eller ät den som den här.