Knådfri formfranska
LÄTTBAKAT ROSTBRÖD När frukostbrödet är slut slänger man enkelt ihop den här saftiga, goda limpan. Degen rör man ihop på några minuter och medan den jäser, endast en gång direkt i limpformen, kan man ägna sig åt annat. Lätt som en plätt!
Knådfri formfranska
1 st
25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
2 msk ljus sirap
1 msk rapsolja
1 tsk salt
7–8 dl vetemjöl
Garnering
1 ägg
vita eller blå vallmofrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner sirap, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en deg.
2. Forma degen till en limpa med mjölade händer. Lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Täck den med folie.
3. Fyll upp ca 10 cm varmt vatten i diskhon och ställ ner limpformen där (då jäser limpan snabbare). Låt degen jäsa tills den dubblat i storlek, ca 1 tim. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla limpan med ägg och strö över vallmofrön.
5. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limpan i ugnen. Grädda den längst ner i 30–35 min. Låt bröden svalna i formen.