Nyttiga chokladbollar utan socker

Nyttigahavrebollar4Nyttigahavrebollar6Nyttigahavrebollar8

Nyttiga kokosbollar helt utan tillsatt socker – istället innehåller de dadlar som ger en härlig smak! De är gudomligt goda och man kan inte tro att de inte innehåller något tillsatt socker. Även mina barn gillar dem utan att ens reflektera över att de innehåller dadlar istället för socker. De är supergoda och ett perfekt alternativ om man vill minska på sockret.

Nyttig kiwiglass utan socker – klar på 5 min! Klicka här för recept!
Nyttig kiwiglass utan socker – klar på 5 min! Klicka här för recept!
Lindas nyttiga hälsomüsli! Klicka här för recept!
Lindas nyttiga hälsomüsli! Klicka här för recept!

Här finns fler recept på läckra, supergoda chokladbollar!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på InstagramFacebook.

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Nyttiga chokladbollar utan socker

Ca 15 st

10–12 dadlar
3 dl havregryn
1 ¾ msk kakao
1 dl kokos
¾ dl kokosolja
1 nypa salt
2–3 msk kaffe
ev. lite vatten

Garnering
kokos (eller hackad sötmandel eller hasselnötter)

GÖR SÅ HÄR

1. Ta ut kärnorna ur dadlarna och lägg dem i en skål.

2. Mixa sönder dadlarna ihop med havregrynen till en kladdig massa. Använd en mixerstav eller hushållsmaskin med knivar.

3. Tillsätt kakao, kokos, kokosolja, salt och kaffe, lite i taget (efter smak och lagom konsistens). Fortsätt mixa ihop allt till en kladdig smet som det går att rulla bollar av.

4. Gör bollar av smeten och rulla dem i kokos. Om smeten är för torr kan du tillsätta lite vatten eller mer kaffe så bollarna blir kladdigare och kokosen fäster bättre. Förvara bollarna i kylen eller frys in dem och ta fram vid behov.

1. Ta ut kärnorna ur dadlarna och lägg dem i en skål.
1. Ta ut kärnorna ur dadlarna och lägg dem i en skål.
2. Mixa sönder dadlarna ihop med havregrynen till en kladdig massa. Använd en mixerstav eller hushållsmaskin med knivar.
2. Mixa sönder dadlarna ihop med havregrynen till en kladdig massa. Använd en mixerstav eller hushållsmaskin med knivar.
3. Tillsätt kakao, kokos, kokosolja, salt och kaffe, lite i taget (efter smak och lagom konsistens). Fortsätt mixa ihop allt till en kladdig smet som det går att rulla bollar av.
3. Tillsätt kakao, kokos, kokosolja, salt och kaffe, lite i taget (efter smak och lagom konsistens). Fortsätt mixa ihop allt till en kladdig smet som det går att rulla bollar av.
4. Gör bollar av smeten och rulla dem i kokos. Om smeten är för torr kan du tillsätta lite vatten eller mer kaffe så bollarna blir kladdigare och kokosen fäster bättre. Förvara bollarna i kylen eller frys in dem och ta fram vid behov.
4. Gör bollar av smeten och rulla dem i kokos. Om smeten är för torr kan du tillsätta lite vatten eller mer kaffe så bollarna blir kladdigare och kokosen fäster bättre. Förvara bollarna i kylen eller frys in dem och ta fram vid behov.

dadelbollar5 Nyttigahavrebollar7 Nyttigahavrebollar4 Nyttigahavrebollar5 Nyttigahavrebollar1 Nyttigahavrebollar2 Nyttigahavrebollar9

 

 

EM-pepparchips i mikron

empepparchips

EM-pepparchips i mikron

2 potatisar
ca 1 tsk rapsolja
salt
grovmalen svartpeppar

1. Lägg ett bakplåtspapper på en stor tallrik eller på den runa plattan i mikron. Pensla det med ett tunt lager olja.

2. Tvätta potatisarna noga och torka dem torra. Skiva potatisarna tunt med en osthyvel.

3. Lägg ut potatisarna på bakplåtspappret (de får inte överlappa varandra). Strö över salt och grovmalen peppar.

4. Kör potatisarna i mikron i 5–9 min tills de får en gulbrun färg. Tiden varierar beroende på hur många potatisskivor du har och vilken styrka din mikro har. Om du har en liten mikro och bara får plats med en vanlig måltidstallrik får du köra en potatis i taget. Då tar det 3–4 minuter i mikron. Låt potatisarna kallna på pappret.

Så dricker vi under EM – läs mer här!

steg0 steg3 steg4

 

Chips i mikron

emchipsny

Chips i mikron

2 potatisar
ca 1 tsk rapsolja
salt

1. Lägg ett bakplåtspapper på en stor tallrik eller på den runa plattan i mikron. Pensla det med ett tunt lager olja.

2. Tvätta potatisarna noga och torka dem torra. Skiva potatisarna tunt med en osthyvel.

3. Lägg ut potatisarna på bakplåtspappret (de får inte överlappa varandra). Strö över salt.

4. Kör potatisarna i mikron i 5–9 min tills de får en gulbrun färg. Tiden varierar beroende på hur många potatisskivor du har och vilken styrka din mikro har. Om du har en liten mikro och bara får plats med en vanlig måltidstallrik får du köra en potatis i taget. Då tar det 3–4 minuter i mikron. Låt potatisarna kallna på pappret.

 

1. Lägg ett bakplåtspapper på en stor tallrik eller på den runa plattan i mikron. Pensla det med ett tunt lager olja.
1. Lägg ett bakplåtspapper på en stor tallrik eller på den runa plattan i mikron. Pensla det med ett tunt lager olja.
2. Tvätta potatisarna noga och torka dem torra. Skiva potatisarna tunt med en osthyvel.
2. Tvätta potatisarna noga och torka dem torra. Skiva potatisarna tunt med en osthyvel.
3. Lägg ut potatisarna på bakplåtspappret (de får inte överlappa varandra). Strö över salt.
3. Lägg ut potatisarna på bakplåtspappret (de får inte överlappa varandra). Strö över salt.
4. Kör potatisarna i mikron i 5–9 min tills de får en gulbrun färg. Tiden varierar beroende på hur många potatisskivor du har och vilken styrka din mikro har. Om du har en liten mikro och bara får plats med en vanlig måltidstallrik får du köra en potatis i taget. Då tar det 3–4 minuter i mikron. Låt potatisarna kallna på pappret.
4. Kör potatisarna i mikron i 5–9 min tills de får en gulbrun färg. Tiden varierar beroende på hur många potatisskivor du har och vilken styrka din mikro har. Om du har en liten mikro och bara får plats med en vanlig måltidstallrik får du köra en potatis i taget. Då tar det 3–4 minuter i mikron. Låt potatisarna kallna på pappret.

Frozen yoghurt jordgubb (sockerfri)

frozenyoghurtjordgubb3 frozenyoghurtjordgubb4

MUMS VAD GOTT! Nyttig frozen yoghurt utan tillsatt socker (beroende på vilken yoghurt du använder). Frisk, fräsch, svalkande och god i sommarvärmen.

Sockerfri, supergod jordgubbsmilkshake – klicka här för recept!
Sockerfri, supergod jordgubbsmilkshake – klicka här för recept!
Underbar hallonkladdkaka – klicka här för recept!
Underbar hallonkladdkaka – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på InstagramFacebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Frozen yoghurt jordgubb (sockerfri)

ca 1 portion

2 dl mild yoghurt naturell (eller t ex vaniljyoghurt), halvfryst
ca 150 g jordgubbar, frysta

GÖR SÅ HÄR

1. Ställ yoghurten i frysen i 1–2 timmar så den blir halvfryst (det är svårt att mixa den om den är genomfryst).

2. Mixa yoghurt och jordgubbar till en glass. Ät och njut direkt!

1. Ställ yoghurten i frysen i 1–2 timmar så den blir halvfryst (det är svårt att mixa den om den är genomfryst).
1. Ställ yoghurten i frysen i 1–2 timmar så den blir halvfryst (det är svårt att mixa den om den är genomfryst).
2. Mixa yoghurt och jordgubbar till en glass. Ät och njut direkt!
2. Mixa yoghurt och jordgubbar till en glass. Ät och njut direkt!

frozenyoghurtjordgubb5 frozenyoghurtjordgubb4 frozenyoghurtjordgubb6

Apelsinsmoothie

apelsinsmoothie5 apelsinsmoothie1

Det är supergott att göra smoothie med apelsin! Jag gör ofta denna svalkande, mättande dryck som har en konsistens lite som smält glass. Jag brukar också göra supergod, sockerfri, nyttig apelsinglass (den innehåller samma ingredienser, men smoothies innehåller mer vätska.)

Bananchokaldbollar utan smör och socker! Recept – klicka här!
Bananchokaldbollar utan smör och socker! Recept – klicka här!
Sockerfri, nyttig jordgubbskräm – klicka här för recept!
Sockerfri, nyttig jordgubbskräm – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på InstagramFacebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Apelsinsmoothie

1 apelsin, fryst
½ banan, fryst
1–1 ½ dl dl mjölk eller mild yoghurt

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa apelsin och banan i en hushållsmaskin med knivar till en krämig glass.

2. Tillsätt mjölk (eller yoghurt), lite i taget till en lagom smoothiekonsistens.

1. Mixa apelsin och banan i en hushållsmaskin med knivar till en krämig glass.
1. Mixa apelsin och banan i en hushållsmaskin med knivar till en krämig glass.
2. Tillsätt mjölken, lite i taget till en lagom krämig konsistens.
2. Tillsätt mjölken (eller yoghurt), lite i taget till en lagom smoothiekonsistens.

apelsinsmoothie2 apelsinsmoothie3 apelsinsmoothie4 apelsinsmoothie6