Sockerfri apelsinsorbet

Apelsinsorbet1 Apelsinsorbet4

Fruktig, nyttig och sockerfri glass som är gudomligt god och svalkande. Se till att ha frysta apelsiner och bananer i frysen så kan du när som helst fixa denna smarriga glass på några minuter!

Sockerfri apelsinsorbet

2 apelsiner, frysta
1 banan, fryst
lite vatten, kallt (eller mjölk, då blir glassen mer krämig)

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa apelsin och banan i en hushållsmaskin med knivar till en krämig glass.

2. Tillsätt vatten, lite i taget till en lagom krämig konsistens.

Om du tillsätter lite mjölk istället för vatten blir det inte längre en sorbet, utan en mer krämig glass. Båda är goda, smaken är som baken, delad… 🙂

1. Mixa apelsin och banan i en hushållsmaskin med knivar till en krämig glass.
1. Mixa apelsin och banan i en hushållsmaskin med knivar till en krämig glass.
2. Tillsätt mjölken, lite i taget till en lagom krämig konsistens.
2. Tillsätt vatten, lite i taget och mixa till en lagom glassig konsistens.

Apelsinsorbet2 Apelsinsorbet3 Apelsinsorbet5

Mazarinkaka med blåbärsglasyr

mazarinkakablåbår14 mazarinkakablåbår12

LYXFIKA! Det här är en gudomligt god kaka som jag verkligen älskar! Den består av tre lager; en frasig mördegsbotten, en krämig härlig mandelmassfyllning och en läcker glasyr! Dessa smaker och konsistenser är oslagbar! En grym kaka man kan bjuda på med stolthet. Och den är väldigt enkelt att göra!

Läs igenom receptet innan du börjar & gör därefter dessa tre steg:
1. Mördegsbotten
2. Fyllning
3. Glasyr

Saftiga, härliga blåbärsmuffens – klicka här för recept!
Saftiga, härliga blåbärsmuffins – klicka här för recept!
Segmjuk blåbärskaka som är enkel att göra – klicka till receptet här!
Segmjuk blåbärskaka som är enkel att göra – klicka till receptet här!

TIPS! Följ gärna lindasbakskola på InstagramFacebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Mazarinkaka med blåbärsglasyr

12–14 bitar

Mördeg
5 dl vetemjöl
200 g 
smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker 

Mazarinfyllning
200 g  mandelmassa
100 g  smör, rumsvarmt
2 ägg  

Blåbärsglasyr
ca ¾ dl blåbär, passerade
3 dl florsocker
ev. några droppar vatten  

GÖR SÅ HÄR

1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Kavla ut degen till en cirkel, ca 26 cm i diameter. Lägg rundeln i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.

3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.

4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen. Jämna till mördegskanten så den får ungefär samma höjd som fyllningen.

5. Grädda kakan i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.

6. Glasyr: Passera blåbären genom en sil så att skalet silas bort. Spara vätskan i en skål under silen.

7. Blanda florsocker och blåbärssåsen till en bredbar glasyr. Tillsätt eventuellt någon droppe vatten om det behövs för att glasyren ska bli bredbar.

8. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna.

1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.
1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Kavla ut degen till en cirkel, ca 26 cm i diameter. Lägg rundeln i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.
2. Kavla ut degen till en cirkel, ca 26 cm i diameter. Lägg rundeln i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.
3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.
3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.
4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen. Jämna till mördegskanten så den får ungefär samma höjd som fyllningen.
4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen. Jämna till mördegskanten så den får ungefär samma höjd som fyllningen.
5. Grädda kakan i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.
5. Grädda kakan i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.
6. Glasyr: Passera blåbären genom en sil så att skalet silas bort. Spara vätskan i en skål under silen.
6. Glasyr: Passera blåbären genom en sil så att skalet silas bort. Spara vätskan i en skål under silen.
7. Blanda florsocker och blåbärssåsen till en bredbar glasyr. Tillsätt eventuellt någon droppe vatten om det behövs för att glasyren ska bli bredbar.
7. Blanda florsocker och blåbärssåsen till en bredbar glasyr. Tillsätt eventuellt någon droppe vatten om det behövs för att glasyren ska bli bredbar.
8. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna.
8. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna.

mazarinkakablåbår9 mazarinkakablåbår13 mazarinkakablåbår11 mazarinkakablåbår10

Bakpulverbullar

Bakpulverbullar2Bakpulverbullar3

LÄCKRA, GODA BAKPULVERBULLAR Bullarna är helt klara på ca 30 minuter (inklusive bakning och gräddning). 15 min bakning + 15 min gräddning! Frys in dem direkt om du inte äter upp alla bullar för bakpulverbullar blir torra snabbare än vanliga bullar.

Byt ut fyllningen! Kanelen kan bytas ut mot t ex vaniljsocker, hackad choklad,, Nutella, sylt, eller kardemumma.

Baka läckra vaniljkrämsbullar – klicka här!
Baka läckra vaniljkrämsbullar – klicka här!

Kolla igenom alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen – klicka här!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept! 

Bakpulverbullar

Ca 20 st

75 g smör, smält
½ dl strösocker
½ krm salt
2 tsk vaniljsocker
½ tsk mortlade kardemummakärnor (eller mald)
2 ½ dl mjölk
1 msk bakpulver
7 dl vetemjöl 

Fyllning
ca 25 g smör, rumsvarmt
2 tsk kanel 
2–3 msk strösocker

Garnering
1 ägg (uppvispat)
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 230 grader. Blanda smör, socker, salt, vaniljsocker, kardemumma och mjölk i en bunke. Blanda bakpulvret med vetemjölet och rör ner det i buken ihop med de andra ingredienserna. Rör ihop allt till en lätt kladdig deg (den ska inte knådas, bara röras ihop).

2. Mjöla ett bakbord och kavla ut degen till en rektangel, ca ¾ cm tunn. Strö mjöl över degen när du kavlar så kaveln inte fastnar i degen.

3. Fyllning: Bred ut smöret på degplattan och strö över kanel och strösocker.

4. Rulla ihop degen från långsidan.

5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.

6. Lägg bullarna i pappersformar på en plåt.

7. Pensla bullarna med ägg.

8. Strö pärlsocker över bullarna.

9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 14–16 min. Låt dem svalna i formarna under en bakduk. De är allra godast när de är nygräddade. Frys in dem direkt när de kallnat om du inte äter upp alla.

1. Sätt ugnen på 230 grader. Blanda smör, socker, salt, vaniljsocker, kardemumma och mjölk i en bunke. Blanda bakpulvret med vetemjölet och rör ner det i buken ihop med de andra ingredienserna. Rör ihop allt till en lätt kladdig deg (den ska inte knådas, bara röras ihop).
1. Sätt ugnen på 230 grader. Blanda smör, socker, salt, vaniljsocker, kardemumma och mjölk i en bunke. Blanda bakpulvret med vetemjölet och rör ner det i buken ihop med de andra ingredienserna. Rör ihop allt till en lätt kladdig deg (den ska inte knådas, bara röras ihop).
2. Mjöla ett bakbord och kavla ut degen till en rektangel, ca ¾ cm tunn. Strö mjöl över degen när du kavlar så kaveln inte fastnar i degen.
2. Mjöla ett bakbord och kavla ut degen till en rektangel, ca ¾ cm tunn. Strö mjöl över degen när du kavlar så kaveln inte fastnar i degen.
3. Fyllning: Bred ut smöret på degplattan och strö över kanel och strösocker.
3. Fyllning: Bred ut smöret på degplattan och strö över kanel och strösocker.
4. Rulla ihop degen från långsidan.
4. Rulla ihop degen från långsidan.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Lägg bullarna i pappersformar på en plåt.
6. Lägg bullarna i pappersformar på en plåt.
7. Pensla bullarna med ägg.
7. Pensla bullarna med ägg.
8. Strö pärlsocker över bullarna.
8. Strö pärlsocker över bullarna.

snabbakanelbullar10Bakpulverbullar1

Lättsockrad jordgubbslemonad

jordgubbslemonad5 jordgubbslemonad3

Frisk, svalkande, ljuvligt god dryck som är lätt att göra själv! Det går bra att använda både frysta jordgubbar och färska. Men de färska har oftast bättre smak! Lemonaden kan förvaras i några dagar i kylen! Lemonad brukar innehåller betydligt mer socker än detta recept, men man och man kan öka mängden till 2 dl om man vill ha den ordentligt söt. Eller minska till 1/2 dl om man vill ha den mindre söt!

Här finns recept på sockerfri lemonad!

Drinktips!
Blanda lika delar lemonad och mousserande vin. Supergott!

Brödklara har ett recept på ljuvligt god citronlemonad!

Underbar kolatårta – klicka här för recept!
Underbar kolatårta – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på InstagramFacebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Lättsockrad jordgubbslemonad

1 liter vatten
ca 1 dl strösocker (kan ökas eller minskas efter egen smak)
300 g jordgubbar

1–2 apelsiner

GÖR SÅ HÄR

1. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull så sockerkristallerna smälter. Låt vattnet kallna helt.

2. Mixa sönder jordgubbarna i en mixer eller med en mixerstav.

3. Blanda vatten, de mixade jordgubbarna och pressa ner apelsinsaft från apelsinen. (Bestäm själv hur mycket apelsinsmak du vill ha, tillsätt lite i taget). Apelsinen går att utesluta. Mixa lite extra i lemonaden med en mixerstav. Förvara saften i en flaska med kork i kylen. Den håller i ett par dagar.

1. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull så sockerkristallerna smälter. Låt vattnet kallna helt.
1. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull så sockerkristallerna smälter. Låt vattnet kallna helt.
2. Mixa sönder jordgubbarna i en mixer eller med en mixerstav.
2. Mixa sönder jordgubbarna i en mixer eller med en mixerstav.
3. Blanda vatten, de mixade jordgubbarna och pressa ner apelsinsaft från apelsinen. (Bestäm själv hur mycket apelsinsmak du vill ha, tillsätt lite i taget). Apelsinen går att utesluta. Mixa lite extra i lemonaden med en mixerstav. Förvara saften i en flaska med kork i kylen. Den håller i ett par dagar.
3. Blanda vatten, de mixade jordgubbarna och pressa ner apelsinsaft från apelsinen. (Bestäm själv hur mycket apelsinsmak du vill ha, tillsätt lite i taget). Apelsinen går att utesluta. Mixa lite extra i lemonaden med en mixerstav. Förvara saften i en flaska med kork i kylen. Den håller i ett par dagar.

jordgubbslemonad jordgubbslemonad2 jordgubbslemonad4 jordgubbslemonad6

 

 

Nyttiga bananchokladbollar

bananchokladbollar10

Smarriga havrebollar helt utan strösocker och smör. I stället innehåller de mosad banan vilket ger en söt, god smak! Ett perfekt alternativ när man vill dra ner på socker och fett. Bananerna ska vara mogna (inte gröna).

Sockerfri, härlig frozen yoghurt – klicka här för recept!
Sockerfri, härlig frozen yoghurt – klicka här för recept!
Nyttig mikrokladdkaka med 2 ingredienser – klicka här för recept!
Nyttig mikrokladdkaka med 2 ingredienser – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna på InstagramFacebook & Snapchat: lindasbakskola för mer inspiration & fler recept!

Nyttiga bananchokladbollar

12–15 st

2 normalstora bananer (mogna)
3 dl havregryn
2 msk kakao
1 msk kaffe
1 dl kokos 

Garnering
ca 1 dl kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Mosa bananerna med en gaffel.

2. Blanda ihop bananerna med resten av ingredienserna.

3. Rulla bollar av smeten och rulla dem i kokos. Förvara dem i kylen, de håller i ett par dagar.

1. Mosa bananerna med en gaffel.
1. Mosa bananerna med en gaffel.
2. Blanda ihop bananerna med resten av ingredienserna.
2. Blanda ihop bananerna med resten av ingredienserna.

bananchokladbollar3

3. Rulla bollar av smeten och rulla dem i kokos. Förvara dem i kylen, de håller i ett par dagar.
3. Rulla bollar av smeten och rulla dem i kokos. Förvara dem i kylen, de håller i ett par dagar.

bananchokladbollar5 bananchokladbollar11 bananchokladbollar9 bananchokladbollar8 bananchokladbollar6