Lättgjord sommartårta

sommartårta2 sommartårta3

KALASETS HÖJDPUNKT! Lättgjord, supergod marängtårta fylld med fluffig bärgrädde! En perfekt tårta som alla gillar – och den är enkel att göra.

Tips!
Det går bra att dubbla marängsmeten och breda ut den på en ugnsplåt med bakplåtspapper och grädda den i ca 2 tim. Recept finns här! Då får man en stor botten och kan garnera den med grädde och bär. Perfekt om man är många! Eller baka två stora bottnar och lägg dem ovanpå varandra med grädde emellan. Då räcker den till ännu fler!

Garneringstips!

Självklart kan man fylla tårta med det man gillar bäst. Det är gott att garnera med något crunchigt t ex hackad sötmandel, nötter, strössel eller hackad choklad ihop med hallonen.

Fler goda tårfyllningar finns här!

Ljuvligt god jordgubbskladdkaka – klicka här för recept!
Ljuvligt goda jordgubbskladdkaka – klicka här för recept!
Läcker mjölkchokladglass med 3 ingredienser – klicka här för recept!
Läcker mjölkchokladglass med 3 ingredienser – klicka här för recept!

Sommartårta

10–12 bitar

marängbottnar (färdigköpta eller baka mina spröda lättgjorda bottnar – klicka till receptet här)
ca 100 g mörk choklad, smält

Fyllning
4 dl vispgrädde
2 dl Valio kvarg hallon & blåbär eller 2 dl Valio kvarg citron
300 g blandade bär, t ex hallon, blåbär och jordgubbar

Garnering
200–300 g blandade bär
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Lägg två marängbottnar på ett bakplåtspapper. Pensla dem med smält choklad och låt den stelna.

2. Vispa grädden fluffig och blanda den med kvargen och mosade, blandade bär.

3. Lägg hälften av bärgrädden på ena marängbottnen.

4. Lägg på den andra marängbotten. Lägg på resten av grädden. Garnera med bär på kanterna och på toppen. Pudra över florsocker.

marängtårtajordgubbsgrädde1
1. Lägg två marängbottnar på ett bakplåtspapper. Pensla dem med smält choklad och låt den stelna.
marängtårtajordgubbsgrädde2
2. Vispa grädden fluffig och blanda ner mosade, blandade bär.
marängtårtajordgubbsgrädde3
3. Lägg hälften av bärgrädden på ena marängbottnen.
sommartårta1
4. Lägg på den andra marängbotten. Lägg på resten av grädden. Garnera med bär på kanterna och på toppen. Pudra över florsocker.

sommartårta4 sommartårta2

 

Hallonmarängtårta

hallontårta8 hallontårta5

KALASETS HÖJDPUNKT! Lättgjord, supergod marängtårta fylld med den allra läckraste hallongrädden! En perfekt tårta som alla gillar – och den är enkel att göra.

Tips!
Det går bra att dubbla marängsmeten och breda ut den på en ugnsplåt med bakplåtspapper och grädda den i ca 2 tim. Recept finns här! Då får man en stor botten och kan garnera den med grädde och hallon eller andra bär. Perfekt om man är många! Eller baka två stora bottnar och lägg dem ovanpå varandra med grädde emellan. Då räcker den till ännu fler!

Garneringstips!

Självklart kan man fylla tårta med det man gillar bäst. Det är gott att garnera med något crunchigt t ex hackad sötmandel, nötter, strössel eller hackad choklad ihop med hallonen.

Recept på fler goda tårfyllningar finns här!

Hallonmarängtårta

10–12 bitar

marängbottnar (färdigköpta eller baka mina spröda lättgjorda bottnar – klicka till receptet här)
ca 100 g mörk choklad, smält

Fyllning
5 dl vispgrädde
300 g hallon, mosade (färska eller frysta som tinat)

Garnering
200–300 g hallon
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Lägg två marängbottnar på ett bakplåtspapper. Pensla dem med smält choklad och låt den stelna.

2. Vispa grädden fluffig och blanda ner mosade hallon.

3. Lägg hälften av hallongrädden på ena marängbottnen.

4. Lägg på den andra marängbotten. Lägg på resten av grädden. Garnera med hallon på kanterna och på toppen. Pudra över florsocker.

marängtårtajordgubbsgrädde1
1. Lägg två marängbottnar på ett bakplåtspapper. Pensla dem med smält choklad och låt den stelna.
hallontårta1
2. Vispa grädden fluffig och blanda ner mosade hallon.
marängtårtajordgubbsgrädde3
3. Lägg hälften av hallongrädden på ena marängbottnen.

 

hallontårta2
4. Lägg på den andra marängbotten. Lägg på resten av grädden. Garnera med hallon på kanterna och på toppen. Pudra över florsocker.

hallontårta6 hallontårta2 hallontårta7 hallontårta3 hallontårta4 hallontårta8

 

Nyttig hemgjord jordgubbsyoghurt

yoghurt13 yoghurt9

GOD, HÄLSOSAM FRUKOST Det är billigt och nyttigt att göra hemgjord fruktyoghurt. Den innehåller inget tillsatt socker och man kan tillsätta mer bär än den köpta. Jag kommer fortsätta göra denna yoghurt! Både jag och mina fem barn tycker den är fantastiskt god, krämig, ja helt perfekt :-). Den är mättande och kan ätas som den är eller med lite müsli, flingor eller några bananskivor. Mums!

Tips!
Gör en dubbel sats när du ändå håller på 🙂
Yoghurten kan smaksättas med valfria bär eller några teskedar vaniljsocker.

Lättgjord hälsomüsli – klicka här för recept!
Lättgjord hälsomüsli – klicka här för recept!
Enkel saftig filmjölkslimpa – klicka här för recept!
Enkel saftig filmjölkslimpa – klicka här för recept!
Sockerfri jordgubbskräm – klicka här för recept!
Sockerfri jordgubbskräm – klicka här för recept!

Nyttig hemgjord yoghurt

1 liter mellanmjölk (eller röd mjölk)
¾ dl mild yoghurt naturell 3 %
200–300 g jordgubbar, mosade (eller andra valfria bär) 

GÖR SÅ HÄR

1. Värm upp mjölken i en stor rymlig kastrull eller gryta till 93–95 grader. Den får inte koka! Låt mjölken svalna till ca 44 grader.

2. Häll ca 3 dl av mjölken i en skål. Blanda den med yoghurten och rör om ordentligt.

3. Häll tillbaka mjölk- och yoghurtblandningen i kastrullen. Rör om ordentligt. Fyll upp varmvatten i diskhon och ställ kastrullen i det varma vattenbadet med en lock ovanpå. Låt yoghurten stå och tjockna i 8–10 timmar (vattnet svalnar långsamt och ska inte fyllas på). Men om yoghurten inte tjocknat tillräcklig efter den långa tiden så fyll upp med nytt varmt vatten i diskhon och låt den stå en stund tills den tjocknar. När yoghurten är klar har den tjocknat och vätskan har separerats från den.

4. Sila bort vätskan från yoghurten. Lägg en ren kökshandduk i ett durkslag. Häll i yoghurten och låt vätskan rinna av.

5. Häll upp yoghurten i en skål.

6. Mosa jordgubbar eller andra valfria bär och blanda dem med yoghurten. Förvaras i kylen 4–5 dagar.

1. Värm upp mjölken i en stor rymlig kastrull eller gryta till 93–95 grader. Den får inte koka! Låt mjölken svalna till ca 44 grader.
1. Värm upp mjölken i en stor rymlig kastrull eller gryta till 93–95 grader. Den får inte koka! Låt mjölken svalna till ca 44 grader.
2. Häll ca 3 dl av mjölken i en skål. Blanda den med yoghurten och rör om ordentligt.
2. Häll ca 3 dl av mjölken i en skål. Blanda den med yoghurten och rör om ordentligt.
3. Häll tillbaka mjölk- och yoghurtblandningen i kastrullen. Rör om ordentligt. Fyll upp varmvatten i diskhon och ställ kastrullen i det varma vattenbadet med en lock ovanpå. Låt yoghurten stå och tjockna i 8–10 timmar (vattnet svalnar långsamt och ska inte fyllas på). Men om yoghurten inte tjocknat tillräcklig efter den långa tiden så fyll upp med nytt varmt vatten i diskhon och låt den stå en stund tills den tjocknar. När yoghurten är klar har den tjocknat och vätskan har separerats från den.
3. Häll tillbaka mjölk- och yoghurtblandningen i kastrullen. Rör om ordentligt. Fyll upp varmvatten i diskhon och ställ kastrullen i det varma vattenbadet med en lock ovanpå. Låt yoghurten stå och tjockna i 8–10 timmar (vattnet svalnar långsamt och ska inte fyllas på). Men om yoghurten inte tjocknat tillräcklig efter den långa tiden så fyll upp med nytt varmt vatten i diskhon och låt den stå en stund tills den tjocknar. När yoghurten är klar har den tjocknat och vätskan har separerats från den.
4. Sila bort vätskan från yoghurten. Lägg en ren kökshandduk i ett durkslag. Häll i yoghurten och låt vätskan rinna av.
4. Sila bort vätskan från yoghurten. Lägg en ren kökshandduk i ett durkslag. Häll i yoghurten och låt vätskan rinna av.
5. Häll upp yoghurten i en skål.
5. Häll upp yoghurten i en skål.
6. Mosa jordgubbar eller andra valfria bär och blanda dem med yoghurten. Förvaras i kylen 4–5 dagar.
6. Mosa jordgubbar eller andra valfria bär och blanda dem med yoghurten. Förvaras i kylen 4–5 dagar.

yoghurt7yoghurt10 yoghurt8 yoghurt14 yoghurt11 yoghurt12 yoghurt15

Goda tårtfyllningar

1. Hallon– eller jordgubbsgrädde
5 dl vispgrädde
250 g hallon eller jordgubbar
Blanda mosade hallon och vispgrädde.

2. Blåbärsgrädde
5 dl vispgrädde
250 g blåbär
Blanda mosade blåbär och vispgrädde.

3. Drottninggrädde
5 dl vispgrädde  
300 g blandade blåbär & hallon
Blanda mosade blåbär och vispgrädde.

4. Citronkvargsgrädde + bär
2 dl vispgrädde
2 dl Valio kvarg citron
Vispa grädden fluffig och rör ihop den med kvargen
Toppa med valfria bär, t ex hallon, blåbär, jordgubbar, röda vinbär, riven citron

5. Vit chokladmousse + bär
vit chokladmousse (klicka för recept)
Toppa med valfria bär, t ex hallon, blåbär, jordgubbar, röda vinbär 

6. Lemon curd + vispgrädde + bär
1 sats hemgjord lemon curd 
4–5 dl vispgrädde 
färska bär

7. Daimgrädde, chokladgrädde, After Eight-grädde
5 dl vispgrädde  
2 dubbel-daim eller 150 g choklad eller 20 plattor After Eight
Blanda hackad Daim eller choklad eller After Eight och vispgrädde.

8. Fluffig vaniljkräm
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
3 dl vispgrädde
Blanda mjölk och marsanpulver och låt det stå och tjockna en stund. Vispa grädden fluffig. Blanda ihop vaniljkräm och grädde.

9. Chokladfluff
200 g choklad
5 dl vispgrädde
Värm vispgrädden i en kastrull på spisen. Bryt chokladen i bitar och smält ner dem i grädden. Grädden får inte koka för då kan inte grädden vispas sedan! Låt grädden kallna i kylen i ett par timmar. Den ska bli kylskåpskall. Vispa grädden fluffig.

10. Jordgubbsmousseklicka här!

11. Daimmousseklicka här!

12. Nutellamousse – klicka här!

 

Pudrade vaniljkrämbullar

vaniljkrämsbullar7 vaniljkrämsbullar6

SAFTIGA, LUFTIGA VANILJBULLAR Bullarnas rolls royce som är fyllda med ljuvlig vaniljkräm. Florsockret på ytan både ger en härlig smak och gör att de ser superläckra ut – vilket de verkligen är! Ägget i degen och mycket smör gör att bullarna blir extremt saftiga och goda. Och som pricken över i är de fyllda med vaniljkräm – sååå himla gott!

Pudrade vaniljkrämbullar

Ca 30 st

50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
2 ägg
200 g smör, rumsvarmt
12–14 dl vetemjöl

Fyllning
ca 2 dl marsankräm/vaniljkräm (blanda enligt förpackningen) 

Pensling
1 ägg, uppvispat

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Blanda färdig marsankräm/vaniljkräm enligt förpackningen, ca 2 dl går det åt. Låt den stå och tjockna i kylen.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar.

4. Platta ut bullarna, kupa handen och lägg rundeln i handen. Lägg en klick vaniljkräm i mitten. Nyp ihop bullen ordentligt utan att krämen rinner ut.

5. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.

7. Pudra florsocker på bullarna före servering.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Blanda färdig marsankräm/vaniljkräm enligt förpackningen, ca 2 dl går det åt. Låt den stå och tjockna i kylen.
2. Blanda färdig marsankräm/vaniljkräm enligt förpackningen, ca 2 dl går det åt. Låt den stå och tjockna i kylen.
3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar.
3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar.
4. Platta ut bullarna, kupa handen och lägg rundeln i handen. Lägg en klick vaniljkräm i mitten. Nyp ihop bullen ordentligt utan att krämen rinner ut.
4. Platta ut bullarna, kupa handen och lägg rundeln i handen. Lägg en klick vaniljkräm i mitten. Nyp ihop bullen ordentligt utan att krämen rinner ut.
5. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
5. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min.
7. Pudra florsocker på bullarna före servering.
7. Pudra florsocker på bullarna före servering.

vaniljkrämsbullar2 vaniljkrämsbullar5 vaniljkrämsbullar3 vaniljkrämsbullar8 vaniljkrämsbullar4