Rabarber- och jordgubbssmulpaj

rabarberjordgubbssmulapaj6 rabarberjordgubbssmulapaj8

Smulpaj med rabarber och jordgubbar är en ljuvlig kombination! Den syrliga, lite sura rabarbern passar perfekt med jordgubbarna. Det här receptet är helt perfekt, ett favoritrecept som kan användas med valfria bär. T ex blåbär, jordgubbar, hallon eller bara rabarber. Saltet i degen gör smulorna extra goda och smakrika, men man kan baka utan salt om man vill.

Ljuvligt god rabarberkladdkaka – klicka här för recept!
Ljuvligt god rabarberkladdkaka – klicka här för recept!
Fantastiskt god mördegsinbakad hallonpaj – klicka här för recept!
Fantastiskt god mördegsinbakad hallonpaj – klicka här för recept!

 Här finns fler läckra recept med rabarber – klicka här!

Rabarber- och jordgubbssmulpaj

Ca 10 portioner

Fyllning i pajformen
ca 300 g rabarber
ca 200 g jordgubbar (frysta eller färska)

½–1 dl strösocker 

Smuldeg
150 g smör, kylskåpskallt
1 ½ dl strösocker (det går bra att minska lite på sockret med ½ dl om man vill)
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 tsk flingsalt (eller 1 krm vanligt salt) 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala rabarbern och skär den i ca 2 cm bitar.

2. Blanda rabarbern och jordgubbarna i en pajform, ca 26 cm i diameter. Strö över strösocker.

3. Smuldeg: Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.

4. Smula degen över rabarbern.

5. Grädda pajen längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den svalna i formen. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala rabarbern och skär den i ca 2 cm bitar.
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala rabarbern och skär den i ca 2 cm bitar.
2. Blanda rabarbern och jordgubbarna i en pajform, ca 26 cm i diameter. Strö över strösocker.
2. Blanda rabarbern och jordgubbarna i en pajform, ca 26 cm i diameter. Strö över strösocker.
3. Smuldeg: Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.
3. Smuldeg: Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.
4. Smula degen över rabarbern.
4. Smula degen över rabarbern.
5. Grädda pajen längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den svalna i formen. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
5. Grädda pajen längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den svalna i formen. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

rabarberjordgubbssmulapaj3 rabarberjordgubbssmulapaj5 rabarberjordgubbssmulapaj7 rabarberjordgubbssmulapaj4

Mest googlade inom mat & bakning

Enligt google är dessa ord de mest googlade år 2015 inom kategorin mat och bakning!

1. Semmelwrap
2. Chiapudding 
3. Vulkanpizza
4. Korv Stroganoff
5. Kefir
6. Äppelrosor
7. Kanelbullekladdkaka 
8. Njurtapp
9. Kalvbräss
10. Rysk kolasås

Blanda inte mjuka & hårda kakor i samma burk

Tips! Blanda inte mjuka & hårda kakor i samma burk.

– Om hårda och mjuka kakor förvaras i samma burk blir de hårda kakorna mjuk och de mjuka blir torrare.

– Hårda småkakor ska förvaras i en burk med tätslutande lock. I rumstemperatur håller de sig i 2–3 veckor och i frysen i 2–3 månader.

– Mjuka kakor kan förvaras under lock i ett par dagar i rumstemperatur och 1–2 månader i frysen.

– Mängden fett i kakorna är det som avgör hur länge de håller sig fräscha i frysen. Mycket fett gör att det kan härska snabbare och hållbarheten blir kortare.

Superläcker maräng-Pavlova med hallongrädde – klicka här för recept!
Superläcker maräng-Pavlova med hallongrädde – klicka här för recept!
Baka en saftig äppelsockerkaka med kanel – klicka här för recept!
Baka en saftig äppelsockerkaka med kanel – klicka här för recept!

Så lyckas du bäst med att baka småkakor

Skärmavbild 2016-05-09 kl. 08.42.08

4 suveräna baktips!

1. Använd kylskåpskallt eller rumsvarmt smör (ej smält).

2. Knåda inte degen för då blir kakorna sega!

3. Gör kakorna lika stora så gräddningstiden blir lika lång för alla kakorna på plåten.

4. Provgrädda 1 kaka först – ugnsvärmen kan variera i olika ugnar. Ta tid hur lång tid kakorna behöver gräddas i din ugn!

Baka spröda hallongrottor – klicka här för recept!
Baka spröda hallongrottor – klicka här för recept!

 

 

Vetemjöl är lika proteinrikt som kvarg

kvarg

Vetemjöl är lika proteinrikt som kvarg

 

Jämförelse protein vetemjöl vs. kvarg
Vetemjöl innehåller 10 g protein/100 g
Vetemjöl special innehåller 12 g protein/100 g
Kvarg innehåller 11 g protein/100 g
Mindre energi i kvarg
Vetemjöl innehåller 364 kcal/100 g
Vetemjöl special innehåller 340 kcal/100 g
Kvarg innehåller 98 kcal/100 g

Slutsats: Kvarg och vetemjöl innehåller ungefär lika mycket protein per 100 g vilket är bra att veta för den som vill äta mycket protein. Mjölet innehåller dock mer energi i form i kolhydrater.

Baka en nyttig filmjölkslimpa utan sirap – klicka här för recept!
Baka en nyttig filmjölkslimpa utan sirap – klicka här för recept!