Kolasnittar & strasskakor är två mycket omtyckta och populära småkakor! De är båda enkla att baka och innehåller få ingredienser som man oftast har hemma! Kolasnuttarna är knapriga i kanterna och lite sega i mitten – en superläcker kombination. Strasskakorna är oerhört spröda och nästan smälter i munnen! Man kan doppa dem i choklad, men de går också bra att äta precis som de är.
Här får du recept på dessa två godingar så du snabbt slänger ihop! Förvara dem i en burk med tätslutande lock. Klicka på bildtexterna under bilden:
1. Knåda degen i några minuter!
Glutentrådarna i vetemjölet behöver bearbetas ordentligt för att de ska bli starka. Det är gluten som gör att degen blir smidig och att brödet växer och blir luftigt under gräddningen. Knådningen bildar ett glutennät av trådarna och det gör att luftbubblorna stannar kvar i brödet under gräddningen. Om man inte knådar finns det risk att brödet blir platt och tungt.
2. Låt degen jäsa ordentligt!
Tyvärr finns det inga genvägar när man bakar med jäst. Degen måste jäsa ordentligt för att det ska bildas luftbubblor i degen. En bra riktlinje är att degen ska dubbla i storlek under först jäsningen.
Underbara, hemgjorda piroger inspirerade av köpepilogerna Gorby! Men de här är mycket godare! De har en rykande åtgång och mina barn blev helt lyriska när de fick smaka dem! Och även vi vuxna. De är allra godast nybakade, men går också bra att frysa in och ta fram när man är hungrig och vill värma något snabbt. De passar bra att servera på buffén, till en sallad eller soppa!
Tips!
Använd köttfårssåsrester och fyll pirogerna med den (men gör den inte för rinnig). Tacoköttfärs går också bra.
25 g jäst 2 dl mjölk, fingervarm 2 dl vatten, fingervarmt 1 ½ tsk salt 3 msk rapsolja eller olivolja 8–9 dl vetemjöl
Fyllning 200–300 g ost, riven, eller mozzarella ca 300 g köttfärssås
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i ca 16 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.
3. Lägg 1–2 msk riven ost samt ungefär lika mycket köttfärs i en liten hög mitt på degbitarna.
4. Nyp ihop kanterna med fingrarna, enligt bilden.
5. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa utan bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Servera dem gärna nygräddade, men de går även bra att frysa in.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.2. Dela degen i ca 16 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.3. Lägg 1–2 msk riven ost samt ungefär lika mycket köttfärs i en liten hög mitt på degbitarna.4. Nyp ihop kanterna med fingrarna, enligt bilden.5. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa utan bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.6. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Servera dem gärna nygräddade, men de går även bra att frysa in.
MAKALÖST GODA PIROGER
Inbakade piroger fyllda med smält ost & tacoköttfärs! Pirogerna kan fyllas med det man tycker är gott och går bra att frysa in. Servera dem till en sallad, på buffén eller ta med på utflykten. Ät dem gärna direkt när de är nygräddade, då är de som allra godast. Men de går bra att frysa in och ta fram vid behov. Låt dem kallna innan de fryses in.
Tips!
Använd tacoköttfärsen från tacomiddagen och baka de allra läckraste pirogerna!
25 g jäst 1 ½ dl mjölk, fingervarm 1 ½ dl vatten, fingervarmt 1 tsk salt 3 msk rapsolja 7–9 dl vetemjöl
Fyllning 200–300 g ost, riven ca 200 g tacoköttfärs
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i 10–14 bitar. Kavla ut dem till rundlar, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.
3. Lägg riven ost & tacoköttfärs i en hög mitt på rundeln.
4. Vik ena sidan över fyllningen till en halvmåne. Nyp ihop kanterna ordentligt.
5. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda pirogerna mitt i ugnen i ca 9–11 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.2. Dela degen i 10–14 bitar. Kavla ut dem till rundlar, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.3. Lägg riven ost & tacoköttfärs i en hög mitt på rundeln.4. Vik ena sidan över fyllningen till en halvmåne. Nyp ihop kanterna ordentligt.5. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.6. Grädda pirogerna mitt i ugnen i ca 9–11 min.
Lyxig, läcker marängtårta med fylld med fluffig passionsfruktmousse! En perfekt kombination! Tårtan gillas av både barn och vuxna och kan serveras både på en finare middag, ett barnkalas eller som dessert efter helgmiddagen!
Tips!
Marängbottnarna kan bakas dagen före. Förvara dem torrt och svalt. Montera tårtan strax före servering eftersom bottnarna kan mjukna av grädden om tårtan får stå för länge.
Serveringstips!
Servera och dekorera gärna tårtan med bär, t ex hallon, jordgubbar eller blåbär. Hackad choklad är också gott på tårtan! Det är även gott med glass i tårtan!
6 dl vispgrädde 200 g vit choklad, smält 2 äggulor
Smaksättning 5–6 passionsfrukter
Marängbottnar 4 äggvitor
2 ½ dl strösocker
GÖR SÅ HÄR
1. Vispa grädden fluffig, men inte för fast för då blir moussen grynig. Tillsätt den vita, smälta chokladen samt äggulan.
2. Blanda försiktigt ihop grädden, chokladen och äggulan till en slät mousse.
3. Gröp ur passionsfrukterna.
4. Rör ner hälften av passionsfruktköttet i gräddblandningen.
5. Marängbottnar: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett hårt, fast skum.
6. Bred ut marängsmeten till två rundlar på en ugnsplåt med bakplåtspapper, 18–20 cm i diameter. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen i 100–110 min. Låt dem kallna på plåten.
7. Lägg en marängbotten på ett fat. Bred ut hälften av passionsmoussen. Ringla över hälften av passionsfrukten som är kvar.
8. Lägg på nästa marängbotten. Bred ut resten av grädden och toppa med resten av passionsfrukten. Servera tårtan!
1. Vispa grädden fluffig, men inte för fast för då blir moussen grynig. Tillsätt den vita, smälta chokladen samt äggulan.2. Blanda försiktigt ihop grädden, chokladen och äggulan till en slät mousse.3. Gröp ur passionsfrukterna.4. Rör ner passionsfrukterna i gräddblandningen.5. Marängbottnar: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett hårt, fast skum.6. Bred ut marängsmeten till två rundlar på en ugnsplåt med bakplåtspapper, 18–20 cm i diameter. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen i 100–110 min. Låt dem kallna på plåten.7. Lägg en marängbotten på ett fat. Bred ut hälften av passionsmoussen. Ringla över hälften av passionsfrukten som är kvar.8. Lägg på nästa marängbotten. Bred ut resten av grädden och toppa med resten av passionsfrukten. Servera tårtan!