Favoritfrallor! Supergoda, mjuka härliga frukostfrallor som är frasiga på ytan och går blixtsnabbt att göra! Tid ca 15 min. Förbered gärna de torra ingredienserna i bunken redan på kvällen så går det ännu snabbare att göra degen på morgonen!
Tips!
Byt ut ca 2 dl av vetemjölet mot grahamsmjöl eller rågmjöl om du vill ha mer fibrer i brödet. Tillsätt gärna valfria, blandade frön i degen, ca ¾ dl.
1 msk bakpulver
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
3 dl filmjölk
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smör och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.
2. Dela degen i ca 12 bitar.
3. Forma runda bullar av degbitarna med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem något. Strö över lite vetemjöl.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–13 min. Låt dem svalna på plåten.
Krossad choklad på vispgrädden gör semlorna ännu godare! Jag älskar dessa godingar och jag strör gärna på extra choklad för att det är så himla gott!
Semlor med krossad choklad
12–14 st
25 g jäst 3 dl mjölk, fingervarm 1 ägg ¾ dl strösocker 1 nypa salt ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 75 g smör, rumsvarmt 7–9 dl vetemjöl
Pensling 1 ägg
Fyllning ca 150 g mandelmassa 2–3 msk mjölk
ca 3 dl vispgrädde
ca 50 g mörk eller ljus choklad, hackad
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Dela degen i 12–14 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–11 min. Låt dem svalna på ett galler.
5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.
6. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna. Strö över hackad choklad. Sätt på locken. Pudra över florsocker.
Drömgoda tekakor fyllda med nyttiga fibrer! Tekakor är ett favoritbröd som bakas ofta hemma hos mig. Den här degen innehåller två fiberrika mjölsorter; grahamsmjöl och rågmjöl. Trots fibrerna är tekakorna oerhört saftiga och mjuka. Baka och frys in till veckans frukostar!
Grova tekakor
Ca 30 st
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
75 g smör, rumsvarmt
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
2 dl grahamsmjöl 3 dl fint rågmjöl 9–10 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, grahamsmjöl, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock.
3. Stansa ut runda bröd i degen, ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas.
4. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper.
5. Nagga bröden med en gaffel. Strö gärna över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Snabbgjora frallor som inte behöver jäsa eftersom de bakas med bakpulver! De innehåller bara basingredienser som man oftast har hemma. Och det viktigaste av allt: de är supergoda! Gör en dubbel sats deg om ni är många kring frukostbordet.
Tips!
– Byt ut 1 ½ dl vetemjöl mot grahamsmjöl eller rågmjöl om du vill ha mer fibrer i brödet!
– Tillsätt en liten, finriven morot i degen.
Snabbfrallor med 5 ingredienser
6 st
5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver ½ tsk salt 2 msk rapsolja 2 ½ dl vatten
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Häll olja och vatten över mjölblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.
2. Rulla degen i vetemjöl och rulla ut den till en längd. Dela den i 6 bitar.
3. Rulla bollar av degbitarna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. Strö mjöl över bollarna och platta till dem.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–11 min. Låt dem svalna på plåten. Njut av de nybakade bröden med smör och ost eller något annat gott pålägg.
Fibrer i brödet är både nyttigt och gott! De här frallorna är oerhört saftiga, mjuka och goda!
Tips!Mjölken kan bytas ut mot vatten, men då blir innanmätet i brödet lite segare och inte lika mjukt. Men det är också gott! Det fina rågmjölet kan bytas ut mot grovt rågmjöl.
Tips kalljäsning! Kalljäs degen övertäckt i en bunke över natten. Ta fram den på morgonen och baka ut bullar och låt dem jäsa på plåten i ca 30 min. Servera nygräddat till frukost!
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram, Facebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
½ dl rapsolja
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl 3 dl fint rågmjöl 9–10 dl vetemjöl
Garnering grahamsmjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, grahamsmjöl, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 50 min.
2. Knåda ihop degen och dela den i 4 bitar. Dela varje fjärdedel i 6–7 lika stora bitar. Totalt blir det 24–28 bitar.
3. Rulla bollar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla bollarna med vatten och strö över lite grahamsmjöl.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.